Česká aplikace Gamee má být první herní sociální síť pro mobily na světě
zdroj: tisková zpráva

Česká aplikace Gamee má být první herní sociální síť pro mobily na světě

5. 5. 2015 12:00 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Stále sílící proud českých a slovenských her i aplikací na mobilní app story doplnil před několika dny produkt pražské firmy Cleevio s názvem Gamee. Od her všech možných žánrů se Gamee liší nejenom absencí mikrotransakcí či klasických reklam uvnitř aplikace, ale hlavně svým charakterem. Není to hra, nýbrž herní síť s aspekty tradičních sociálních sítí typu Twitter či Facebook, s nimiž je ostatně Gamee na zajímavé úrovni propojená.

Označení "herní síť" v případě Gamee znamená, že obsahuje rostoucí nabídku jednoduchých hříček, které jsou určené k zábavě na pár minut. V nabídce je prozatím patnáct titulů ve třech kategoriích - povětšinou se jedná o kopie či variace dobře známých titulů jako Tetris, Arkanoid, Pong, 2048, Flappy Bird, had a dalších. Hry běží přímo v aplikaci nebo na webu - stačí je jednou stáhnout (pár kb) a máte je k dispozici napořád.

Nové tituly vlastní i cizí provenience by se měly v nabídce Gamee objevovat každé dva týdny, aby se případným uživatelům aktuální nabídka neomrzela. Charakter prakticky všech her je takový, že až na pár nesmrtelných hitů se brzy ohrají. Je tedy nezbytně nutné databázi pravidelně doplňovat, aby měli uživatelé motivaci se vzájemně trumfovat v nejvyšším nahraném skóre, což je další klíčový aspekt Gamee.

V této chvíli se o vývoj nových her stará přímo studio Cleevio a nejmenované spolupracující týmy. Ve vývoji je ovšem platforma, která zpřístupní možnost publikovat v Gamee hru jakékoli třetí straně, která splní základní požadavky.

Zmíněný sociální aspekt Gamee zajišťuje nejenom snaha dosáhnout většího skóre než známí a kamarádi, ale též vzájemné doporučování her skrze posty na Twitteru či Facebooku, s nimiž lze profil hráče v aplikaci propojit. Sdílet lze na sociálních sítích momentálně třeba dosažené skóre po dokončení aktuální herní seance. Chytře vyřešený systém přitom umožňuje hrát hry z Gamee i v prohlížeči - stačí kliknout na odkaz z Tweetu. Přímo v aplikaci lze samozřejmě sledovat doporučené hry tvůrci a ostatními hráči v hlavním feedu, kde zároveň vidíte, co hrají známí, které v rámci aplikace sledujete.

Spoluautorka hry Božena Řežábová označuje Gamee za jedinou mobilní aplikaci tohoto druhu na světě a jejím cílem je v následující post-launch fázi hlavně naplnit databázi stovkami kvalitních her, přilákat co největší počet aktivních uživatelů a spustit Gamee v dalších teritoriích. V obvyklém duchu sociálních aplikací je monetizace až na pomyslném "posledním" místě - zatím.

unnamed (2) copy zdroj: tisková zpráva

"Příjem by v budoucnosti měly zajistit na míru vyráběné hry pro značky a produkty," naznačuje CEO Cleevia Lukáš Stibor pouze vágně způsob, jakým hodlá studio na Gamee v budoucnu vydělávat. Neznamená to ovšem, že by Stibor a Řežábová žádný obchodní plán neměli. V současnosti už mají rozjednáno několik kampaní, které by měly naznačit, co vlastně si uživatelé Gamee mohou pod pojmem "na míru vyráběné hry pro značky a produkty" představit. Hry v grafice konkrétního výrobku? Reklamní minihry střižené produktu na míru včetně herních mechanik? Reklamní hry, propagující hry na jiných platformách? Další týdny a měsíce ukáží.

Z pohledu uživatele bude v prvé řadě zajímavé sledovat, jak se v čase promění skladba her v katalogu. A nejenom žánrově, přičemž během testovacího provozu na iOS App Store v Turecku a v Austrálii se ukázalo, že ženy nejvíce hrají logické hry, zatímco muži arkádové a závodní. V prvé řadě jde totiž o proměnu charakteru her - jestli katalog Gamee budou nadále tvořit zejména kopie nejúspěšnějších mobilních miniher posledních let (vyřešená autorská práva jsou jednou z podmínek publikování hry v Gamee), nebo se dočkáme i více, řekněme, nápaditějších produktů, což by se mohlo stát v souvislosti s otevřením Gamee jako platformy všem zájemcům ze strany vývojářů.

Gamee je od 1. května dostupná pro iOS i Android platformy na App Store i Google Play. Samozřejmě zdarma.

Nejnovější články