Starfield – tipy a triky
zdroj: Foto: Bethesda Softworks

Starfield – tipy a triky

1. 9. 2023 18:00 | Návod | autor: Jakub Malchárek |

Po dlouhých 8 letech nám na stříbrném podnose Bethesda naservírovala epické dobrodružství v obrovském otevřeném světě: Starfield. Recenzi si už můžete přečíst u nás na webu, a protože Starfield má nemalé ambice a zobrazuje neuvěřitelně rozsáhlý vesmír, třeba vám přijde vhod několik tipů a triků do začátku. Tak popadněte laserovou pušku, nastartujte jetpack a vzhůru na povrch neprobádaných planet.

  1. Prvních pár hodin neuhýbejte z hlavního příběhu. Bez zbytečných spoilerů vám radím se alespoň ze začátku držet primární dějové linky. Důvod je prostý: V určitý moment se vám totiž odemkne poměrně důležitý mechanismus, který příjemně usnadní další hraní.

  2. Pokaždé, když ve Starfieldu dostanete další úroveň, můžete si odemknout novou nebo vylepšit stávající schopnost. Tady ale do hry přibývá hned několik RPG mechanismů. Jednak musíte nejprve splnit výzvu té dané schopnosti, abyste si vůbec mohli další úroveň skillu odemknout, a jednak musíte pro pokročilejší perky splňovat minimální množství investování v dané kategorii schopností.

    V praxi se vám třeba možnost pasivního rozšíření nákladního prostoru lodi odemkne až po utracení tří bodíků v kategorii Tech. Abyste si pasivní bonus zvýšili z 10 % na 20 %, musíte pak provést 10 gravitačních skoků s lodí naloženou alespoň na 75 % kapacity. Teprve pak si můžete perk vylepšit.

  3. Nenahraditelným pomocníkem v boji a průzkumu je raketový batoh. Jenže abyste jej mohli vůbec používat, je nutné investovat alespoň jeden dovednostní bod do schopnosti Boost Pack Training. Hlouběji v dovednostním stromě pak najdete i schopnost Boost Pack Assault, která se specializuje na udělování poškození do okolí a vznášení se na místě při střelbě.

    zdroj: vlastní video redakce

  4. Noste s sebou více druhů zbraní na různé druhy munice. Nepřátelé toho snesou hodně a velice rychle se tak můžete ocitnout v dramatické přestřelce zrovna v momentu, kdy vám dojdou náboje. Vyplatí se proto mít alespoň dvě zbraně, z nichž každá spotřebovává jiný typ střeliva. Nemusíte se kvůli tomu ani specializovat na různé druhy schopností. I takové pistole nabízejí hned několik vypínačů nepřátel v úpravách s různou ráží a různými druhy projektilů. 

  5. Z vesmírných soubojů lze utíkat. Znáte to, občas proskočíte červí dírou na orbit oběžnice a místo pusté prázdnoty vesmíru vás přivítá švadrona futuristických pirátů. Zkrátka problémy 24. století. Mezihvězdné přestřelky umí hlavně v prvních hodinách hry pořádně potrápit, a proto není žádná slabost zavelet k ústupu a z šarvátky se zdekovat.

    Jenže jakmile jste jednou v boji, rychlé cestování se uzamkne a jste tak odkázáni na manuální skok. Po přepnutí do lodního skeneru najděte jiné těleso ve stejné sluneční soustavě, potvrďte volbu a přelijte energii generátorů do gravitačního pohonu. Možná budete muset ubrat třeba z palných zbraní nebo motorů, ale určitě doporučuji nechat běžet naplno štíty.

  6. Zdroje a materiály můžete přesunout z inventáře do nákladního prostoru lodi. Ruku na srdce, správa inventáře není zrovna silnou stránkou Starfieldu. Navíc když s sebou po několika hodinách hraní taháte různé zbraně, skafandry, léčiva a půl tuny plutonia. Všechen balast na vylepšování zbraní, obleků a výstavbu vesmírných základen ale můžete jednoduše převést do nákladního prostoru vašeho raketoplánu. Stačí se nacházet poblíž lodi, otevřít nabídku korábu, zabrousit do inventáře a jedním tlačítkem přesunout všechny „resources“.

    zdroj: Bethesda

  7. Rychlé cestování na jiné planety je většinou možné i z interiérů. Bethesda se rozhodla přesuny mezi vesmírnými tělesy co nejvíce zjednodušit. Proto mezi planetami v drtivé většině případů můžete cestovat i z budov, dungeonů a měst.

  8. Nešetřete dovednostní body. Úrovní je ve Starfieldu dostatek, a tím pádem máte k dispozici i dostatek dovednostních bodů. Nemusíte se tak zbytečně omezovat a nechat si ujít volby některých skillů. Obzvláště pokud se budete chtít věnovat craftingu, modifikacím výbavy a vylepšování lodi, počítejte s tím, že každá taková činnost má vlastní perky.

  9. New Game plus má ve Starfieldu příběhové opodstatnění. A nebojte, dostanete na výběr, jestli se ponořit do další hry, nebo setrvat v té rozehrané. Předtím než tuhle volbu učiníte, je dobré zmínit, že tím přijdete o všechny předměty a lodě. Dostanete ale jisté unikátní vybavení a hlavně možnosti, jak si příběhem projít znova trochu jinak.

    zdroj: Bethesda

  10. Čekání. Rozuzlení příběhu občas vyžaduje, aby ve hře reálně uplynul nějaký čas. Tentokrát ale nemůžete jen tak postávat na rohu ulice a vyčkávat, jako tomu bylo například ve Skyrimu. Čas jde přeskakovat buď posedáváním na židlích a křeslech, nebo spánkem v posteli. I na těch nejpustších planetách často narazíte na opuštěné kolonizační osady, ve kterých jistě nějakou tu sesli najdete. Čas se pak měří ve dvou veličinách: Lokální a univerzální. Lokální počítá jako jeden den oběh vesmírného tělesa, na kterém se nacházíte, kolem vlastní hvězdy. Univerzální je pak standardních, tedy pozemských 24 hodin.

Nejnovější články