Nvidia RTX 4090 nejspíše trpí systémovým problémem. Karta taví napájecí konektory
zdroj: Shutterstock

Nvidia RTX 4090 nejspíše trpí systémovým problémem. Karta taví napájecí konektory

17. 11. 2023 11:00 | Hardware | autor: Aleš Tihlařík |

O grafické kartě GeForce RTX 4090 se píše pomalu každý týden. Při oznámení jsme byli nadšení z toho, jak výkonná karta je, pak nás soustavně překvapovala její velmi vysoká cenovka, nedávno jsme zase řešili zákaz jejího vývozu do Číny a s tím související celosvětový nedostatek zásob. Je tedy jasné, že pokud chcete svému počítači dopřát opravdu exkluzivní hardware, pravděpodobně sáhnete právě po RTX 4090. Tedy za předpokladu, že se vám ji vůbec podaří sehnat…

Od exkluzivního hardwaru pak hráči mimo špičkového výkonu očekávají také vysokou spolehlivost – a vypadá to, že v tomhle ohledu nejvýkonnější grafika současnosti mírně pokulhává. O utavených napájecích konektorech se mluvilo už u prvních prodaných kusů, Nvidia však podezření na systémový problém již dříve dementovala s tvrzením, že koncoví uživatelé pouze špatně zapojili napájecí kabel. RTX 4090 totiž využívá speciální 16pinový adaptér, který se měl v důsledku neodborné instalace utavit, kvůli čemuž často došlo i k nenávratnému poškození samotného napájecího konektoru v kartě.

 

Nvidia je sice přesvědčená o tom, že hráči kabely nezapojují správně, jak ale na svém YouTube kanálu odhaluje opravářská firma NorthridgeFix, rozhodně se nejedná jen o pár izolovaných případů. Technik ve videu ukazuje, jak oprava takového problému vypadá – a nejde zrovna o úkon, který za pomocí běžných macgyverovských postupů zvládnete doma na koleni. Tvrdí navíc, že se stejnou vadou mu pod rukama projde klidně 20-25 RTX 4090 týdně a že se tedy rozhodně nejedná o problém na straně nebohých uživatelů. Karty pak opravuje ve speciálním respirátoru, utavené konektory totiž dle jeho slov „smrdí desetkrát víc než ohňostroje“.

Na vině pak nemá být samotná karta, ale zejména onen 12VHPWR kabel. Organizace PCI-SIG, zodpovědná za specifikaci PCI sběrnic, dokonce v průběhu roku upravila jeho konektor tak, aby k podobným problémům už nedocházelo. Nvidia ani její partneři však na stížnosti hráčů nijak zásadně nereagovali, a tak nevíme, zda výrobci už využívají novější revize adaptéru.

Co dělat, pokud vám vaše milovaná RTX 4090 umře a záruční oprava nebude uznána? Inu, jisté řešení by tady bylo. Přišel s ním uživatel sociální sítě Reddit s přezdívkou ashleysaidwhat, který se s podělil o skejtovací video, kde místo běžného prkna stojí… právě na RTX 4090.

Není jisté, zdali se onomu skejťákovi podařilo dosáhnout lepších výsledků než se slabšími kartami, je ale vysoce pravděpodobné, že technologie DLSS a Frame Generation z něj dělají nejrychlejšího majitele skatu široko daleko.

Ashleysaidwhat později v komentářích dodal, že se živí přestavbou grafických karet ze vzduchového na vodní chlazení. Na prkno tedy použil jen původní chladič z RTX 4090, nikoliv samotnou kartu. I tak se ovšem jedná o velmi originální a neortodoxní využití zbylých součástek. Upcyklaci zdar!

Nejnovější články