NVIDIA: Dva 90 nm čipy již v produkci?
zdroj: tisková zpráva

NVIDIA: Dva 90 nm čipy již v produkci?

18. 9. 2005 22:22 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Na konferenci seznamující investory s hospodařením společnosti, si šéf NVIDIE, Jen Hsun Huang, zase tak trochu pustil pusu na špacír.

Když dostal přímou otázku od nějakého slídila, kdy že hodlá NVIDIA přejít na 0,09 mikronový výrobní proces, dal na ní přímou dopověď: "Máme dva 0,09 mikronové čipy ve výrobě". Novinářům okamžitě došlo která bije a tak začali pátrat, které že čipy to vlastně jsou.

GeForce 6800 je totiž vyráběna osvědčenou 0,13 mikronovou a GeForce 7800 GTX zase 0,11 mikronovou technologií. Takže spekulace novinářů se ubírají zhruba třemi možnými směry. Jedním ze zmíněných čipů je bezesporu G70M. Mobilní verze G70. Druhý čip je ale zahalen tajemstvím. Je možné, že bude rovněž směřovat do mobilního sektoru, ale také se může jednat o čip G71/G72. Také by to mohla být nová revize GeForce 7800 (když tedy varianta Ultra údajně nebude) nebo je to označení pro GeForce 7600 a 7300. Nové mainstreamové karty, které nahradí populární GeForce 6600 GT (ta je na 0,11 mikronu).

Další otázkou je, co znamená to "ve výrobě". V jakém stádiu vývoje se čipy vlastně nacházejí a tudíž, kdy by se mohly začít prodávat. O žádném desktopovém čipu NVIDIE se zatím nahlas nemluví a není známo, že by nějaký nový prošel v poslední době certifikací. Jediný čip, který certifikací prošel a je postaven pomocí 0,09 mikronové technologie, je čip NVIDIA RSX, který je určen pro herní konzoli Sony Playstation 3. Jenže RSX bude vyráběno přímo v továrnách, které vlastní Sony, takže co NVIDIA vlastně momentálně kutí je ve hvězdách.

zdroj: Beyond3D

cappy

Nejnovější články