Nová verze Oculus Rift přináší OLED displej a systém pro snímání pozice
zdroj: tisková zpráva

Nová verze Oculus Rift přináší OLED displej a systém pro snímání pozice

8. 1. 2014 0:15 | Hardware | autor: Petr Poláček |

Oculus navazuje na zajímavá ohlášení posledních týdnů. Po akvizici Johna Carmacka a Davida De Martiniho jako šéfa de facto vydavatelské divize došlo na CES v Las Vegas k představení nové verze virtuálních brýlí Oculus Rift. Nový prototyp nazvaný Crystal Cove přináší dvě zásadní inovace oproti prototypům stávajícím.

Jak vidíte na obrázku, součástí Riftu je nyní kamerka, která snímá infračervený signál z drobných vysílačů, jenž zase přibyly na samotných brýlích. Druhou novinkou aktuálního prototypu Oculus Rift je OLED displej, který nahradil LED displej. Obě dvě novinky mají zásadní vliv na funkčnost Oculus Rift, aniž by to ovlivnilo cenu virtuálních brýlí, jak pro Polygon uvedl Nate Mitchell.

Přidání kamerky, která snímá signál z IR vysílačů, umožňuje měřit pozici hráče mnohem přesněji v prostoru než doposud. Nově se tak hráči mohou třeba nahýbat do prostoru nebo vykukovat hlavou zpoza rohu. Využití OLED displeje by mělo eliminovat některé z přirozených problémů virtuální reality. Díky vyšší obnovovací frekvenci a faktu, že pixely OLED displeje nechají obraz blikat rychleji a jen ve chvílích, kdy je to opravdu potřeba, by se měla zvýšit plynulost obrazu. Obraz by měl být méně máznutý při rychlých pohybech a měl by být blíže přirozenému vidění světa okolo nás, což by mělo snížit riziko nevolnosti při užívání virtuálních brýlí.

Palmer Luckey nechtěl zacházet do technických podrobností, jen pro Polygon zdůraznil, že OLED displej v Oculus Rift není klasický OLED displej. Jak už bylo uvedeno, ani jedna z novinek by se neměla negativně projevit na zamýšlené cenové dostupnosti Oculus Rift. „Pokud hardware není cenově dostupný, tak by nemělo smysl, aby existoval. Dali jsme si záležet na tom, aby se jednalo o nízkonákladové řešení, které nebude mít negativní vliv na kvalitu,“ komentoval potenciální vliv nového IR systému a OLED displeje na cenu Oculus Rift Nate Mitchell, produktový víceprezident Oculusu pro Polygon.

Nic dalšího z Luckeyho ani Mitchella nevypadlo. Posledně jmenovaný pouze dodal, že rok 2014 bude pro virtuální realitu opravdu přelomový. Dostane se tedy Oculus Rift konečně do komerčního prodeje?

Nejnovější články