Intelu unikly benchmarky nových procesorů i5 a i7, vyšší bude výkon i spotřeba
zdroj: Intel

Intelu unikly benchmarky nových procesorů i5 a i7, vyšší bude výkon i spotřeba

22. 8. 2023 9:53 | Hardware | autor: Aleš Tihlařík |

Letní prázdniny se zdárně blíží ke konci, což mj. znamená, že pomalu nastává čas nových procesorů ze stáje Intelu. Ostatně 13. generace Intel Core byla minulý rok představená 20. října, takže četnost spekulací a úniků ohledně generace nové právě graduje. Co nám tedy 14. generace nabídne?

Inu, není na místě čekat žádnou revoluci. Ta naposledy přišla u 12. generace značené Alder Lake, současný Raptor Lake následně piloval technologii a v podobném duchu se bude nést i nastávající Raptor Lake Refresh. Architektura využívající výkonná a úsporná jádra zůstává, výrobní proces také, aktualizace se tedy v závislosti na konkrétním procesoru dotkne jen počtu jader, frekvence a spotřeby. Nemění se samozřejmě ani patice LGA 1700, což je dobrá zpráva pro jedince zvažující upgrade právě z procesorů Alder Lake či Raptor Lake. Je ovšem otázkou, zdali vůbec má smysl o upgradu uvažovat – změny ve výkonu totiž pravděpodobně nebudou nijak zásadní. Důkazem budiž první uniklé benchmarky procesorů i5-14600KF a i7-14700K.

Výsledky prvního jmenovaného byly nalezeny v databázi nástroje Geekbench 6. V kombinaci s high-endovou základní deskou ASUS TUF Gaming Z790-PLUS WIFI a 32 GB DDR5 pamětí na frekvenci 6 000 MHz dosáhl skóre 2 794 bodů v jednojádrovém, a 17 190 bodů v multijádrovém testu. Oproti i5-13600KF se tedy jedná o nárůst o 6 % v jednojádrovém výkonu a o 17,5 % ve vícejádrovém. Na starší i5-12600KF pak novinka má náskok 15 %, resp. 45 % u všech jader.

Intel Core benchmark zdroj: vlastní foto

Core i5-14600KF tedy oproti předchůdci přidává 200 MHz navíc v Boost frekvenci, v celkovém výkonu pak dorovnává současný Core i7-13700KF, který v tuzemských obchodech aktuálně startuje na cenovce 10 tisíc korun.

Intel Core benchmark zdroj: vlastní foto

jiném úniku pocházejícím z Číny se zase objevil Core i7-14700K, a to konkrétně v benchmarcích CPU-Z a Cinebench R23. Oproti aktuálnímu i7-13700K si procesor polepší na všech frontách – dostane navíc čtyři úsporná jádra, 200 MHz Boost frekvence, 4 MB L2 cache a 3 MB L3 cache.

Intel Core benchmark zdroj: vlastní foto

CPU-Z díky tomu věští procesoru o 4 % vyšší jednojádrový a o 20 % vyšší multijádrový výkon. Cinebench R23 ukazuje v jednojádrovém výkonu stejný nárůst, výhoda v multicore pak činí o něco nižších 15 %. Takový výkon by Core i7-14700K posadil někde mezi i9 13900 a Ryzen 9 7950X(3D) – je však vysoce pravděpodobné, že v herním výkonu bude nadále kralovat mnohem levnější Ryzen 7 7800X3D.

Intel Core benchmark zdroj: vlastní foto

Právě výkonu Core i7-14700K ve hrách se jeden z úniků věnoval také, naměřené rozdíly proti i7-13700K se však pohybovaly jen v nižších jednotkách procent. Testované Counter Strike: Global Offensive, PUBG nebo Genshin Impact sice nejsou zrovna tituly náročné na procesor, je ale nutné jedním dechem dodat, že nárůst výkonu v syntetických benchmarcích obvykle neodpovídá nárůstu výkonu v reálných aplikacích. Ve většině her tak bude mezigenerační rozdíl opravdu takto mírný – tím spíše ve scénářích, ve kterých figuruje slabší grafická karta či vysoké rozlišení monitoru.

Intel Core benchmark zdroj: vlastní foto

Ačkoliv se hodnoty TDP (Thermal Design Power – navržený nejvyšší tepelný výkon) pohybují na stejných hodnotách jako u předchůdců, reálná spotřeba bude u procesorů Raptor Lake Refresh bohužel také vyšší než u současné generace. Viníkem jsou samozřejmě ony vyšší Boost frekvence a u některých modelů i navýšení počtu jader. Konkrétně Core i7-14700K postihly obě tyto změny, což znamená znatelný nárůst spotřeby. V testu stability AIDA64 se konkrétně jednalo o odběr 261 W, což oproti 231 W u 13700K činí nezanedbatelný dvanáctiprocentní rozdíl. A to je třeba podotknout, že už aktuální nejsilnější procesor řady i7 recenzenti kritizují za vysokou spotřebu a teploty…

Pravděpodobné specifikace celého line-upu Raptor Lake Refresh pak naleznete v tabulce níže. I pro ostatní procesory budou s vysokou pravděpodobností platit stejné poučky jako u nejlepších zástupců řad i5 a i7 – tedy o něco vyšší výkon za cenu o něco vyšší spotřeby. Již v tuto chvíli je tedy jasné, že upgrade bude dávat smysl spíše až s chystanou (a tentokrát už zbrusu novou) generací Meteor Lake, které bychom se pravděpodobně měli dočkat na konci příštího roku.

U nových sestav pak o všem rozhodne cena – pokud se Intel rozhodne vyprodávat aktuální 13. generaci Core procesorů za zajímavé ceny, bude na místě i rozhodování mezi novým a „starým“ hardwarem. A zapomenout samozřejmě nesmíme ani na AMD, které v poslední době bojuje povedenou procesorovou ofenzivou. Oficiálně se oznámení Raptor Lake Refresh uskuteční nejspíše na akci Innovation 2023, která začíná 19. září.

Intel Core benchmark zdroj: vlastní foto

Nejnovější články