Čínští inženýři chystají grafickou kartu o výkonu šest let starého low-endu
zdroj: Foto: Loongson

Čínští inženýři chystají grafickou kartu o výkonu šest let starého low-endu

19. 11. 2023 12:00 | Hardware | autor: Aleš Tihlařík |

Obchodní války mezi Čínou a USA zatím dopadají zejména na čínský sektor vývoje umělé inteligence – pokud však americká vláda mohla víceméně omylem zakázat vývoz Nvidia GeForce RTX 4090, časem může čínským hráčům být i hůř. Domácí výrobci hardwaru tedy v rámci obrany před potenciálním nedostatkem výrazně šlápli do vývoje grafických karet určených do běžných počítačů.

Některé jejich pokusy skončily blamáží už na papíře, jiné až v podobě finálního produktu. Netřeba však dodávat, že čínský průmysl je obecně velmi silným světovým hráčem a se státní podporou za zády se může během pár let vyšvihnout na úrovně, které začnou americké (či obvykle neexistující evropské) výrobce trápit mnohem více.

Prozatím však k čínskému hardwaru můžeme přistupovat s rezervou, což se nezmění ani s novým počinem výrobce Loongson. Ten na třetí kvartál příštího roku chystá model 9A1000, který má soupeřit například s kartami Nvidia GTX 1030 či AMD Radeon RX 550. Právě druhou jmenovanou grafiku dnes Loongson páruje s vlastním procesorem 3A6000, cílem je tedy primárně přechod na čistě domácí hardware.

Pokud se v grafických modelech příliš neorientujete, vězte, že obě jmenované karty patří k tomu úplně nejhoršímu, co se dá na dnešním trhu pořídit. Jedná se o více než šest let staré budgetové grafiky, jejichž cena se pohybuje okolo dvou tisíc korun – tedy karty, které se dají využít prakticky jen jako levné zobrazovadlo. Ba co víc, výrazně je poráží dokonce i integrované grafické jádro od AMD, které můžete najít například v postarším procesoru AMD Ryzen 5 5600G.

Loongson 9A1000 ale samozřejmě nemíní soupeřit o titul nejvýkonnější grafické karty planety. Momentálním cílem čínského průmyslu je zejména dosažení soběstačnosti, na rekordy se může útočit až časem. Ostatně hardware by nebyl prvním odvětvím, ve kterém jsme se Číně zprvu smáli, abychom následně zplakali nad výdělkem…

Nejnovější články