RPG Empyre: Lords of the Sea Gates vás vyzývá: přežijte v zaplaveném New Yorku umírajícím žízní
zdroj: tisková zpráva

RPG Empyre: Lords of the Sea Gates vás vyzývá: přežijte v zaplaveném New Yorku umírajícím žízní

5. 10. 2017 13:59 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Grafika a animace nic moc, ale nápad za všechny peníze. Tak nějak bych charakterizoval právě vydané old-school RPG Empyre: Lords of the Sea Gates, v němž se podíváte do fiktivního New Yorku někdy kolem roku 1900. V čem je fiktivní? Jednak je tu aspekt jakéhosi počátečního steampunku, kdy leccos funguje na páru a po nebi se prohánějí osobní vzducholodě. No a taky je tu voda, a to úplně všude kolem vás. Velké jablko je zaplaveno, z ulic jsou řeky a ze střech ulice. Jen je problém, že ona voda se nedá pít.

O depresivní scénář, v němž největší město Spojených států pomalu umírá žízní, se postaral zkušený spisovatel a tvůrce komiksů Paul Noth, který dlouhá léta pracuje pro New Yorker. O kvalitu příběhu by tak snad mělo být postaráno. Není proč se netěšit na výlet do nově vytvořených městských států, skládajících se často jen z několika bloků. Jeden si vytvořila italská mafie, další pod svou kontrolu uzmul pruský admirál, další má pod palcem čínská menšina. A v prostředí s extrémně omezenými prostředky nutně musí dojít ke konfliktu.

Centrální figurkou v šachové partii o přežití budete vy. Vyberete si jeden ze čtyř dostupných archetypů, vyrazíte do světa a oddáte se aktivitám známým ze všech pořádných izometrických RPG, mezi něž patří kecání s lidmi, získávání členů do party, průzkum neznámého, hledání kořisti nebo obchodování – ale pozor, v New Yorku už o peníze nemá nikdo zájem. Pokud chcete nějaký předmět, musíte za něj vyměnit jiný.

zdroj: Archiv

Pozorný čtenář si jistě všiml, že jsem ve svém výčtu opomněl zmínit jednu klíčovou součástku, a tou je boj. Rozhodl jsem se, že mu věnuju celý odstavec místo toho, abych ho zmiňoval jedním dechem s ostatními prvky, protože vypadá velmi zajímavě. Jde o hybrid mezi realtimovým a tahovým systémem. Nejprve svým mužům a ženám naplánujete to, co mají dělat, pak hru odpauzujete a sledujete, jak vaše rozkazy vyplnili. Zní to trochu jako Frozen Synapse, akorát s meči a brokovnicemi z vetešnictví namísto neonového sci-fi.

New York se i ve své alternativní verzi, v níž by byl nejsilnějším hrdinou od DC Aquaman, bude držet alespoň některých historických faktů. Narazíte tam na skutečné osobnosti tehdejšího společenského života, zbraně a další technické vychytávky by taky neměly být kdovíjak nerealistické, a dějinná omezení se promítla dokonce i na léčivech. Léky vám totiž v době, kdy doktoři pevně věřili v zázračné vlastnosti rtuti, mohly ublížit stejně snadno, jako vám pomoci. Píchnout si uprostřed boje nějakou injekci nebo spolknout prášek tedy možná bude vyžadovat víc odvahy než obvykle.

Nemůžu si pomoct, Empyre: Lords of the Sea Gates mi vlastně nejvíc ze všeho připomíná Age of Decadence – další RPG s poněkud ošklivou skořápkou, ale s fantasticky originálním světem a postavami. Pokud se tohle srovnání ukáže jako aspoň přibližně přesné, bude to pro mladé studio Coin Operated Games, myslím, slušný úspěch. Chcete-li si udělat netradiční výlet za oceán, nebo v tomhle případě spíš do oceánu, navštivte Steam, kde hru seženete za 28 eur.

Nejnovější články