Zaměstnanci americké Segy zakládají odbory
zdroj: Foto: Sega

Zaměstnanci americké Segy zakládají odbory

25. 4. 2023 12:15 | Byznys | autor: Ondřej Partl |

Ve snaze zlepšit své pracovní podmínky zakládají zaměstnanci studia Sega of America odborové hnutí. Více než 144 pracovníků americké větve se v relativně nové pobočce ve městě Irvine rozhodlo vystupovat pod názvem Allied Employees Guild Improving Sega (zkráceně AEGIS). Odbory vznikají ve spolupráci se svazem Communications Workers of America.

Odbory Segy hodlají sdružovat zaměstnance napříč různými odděleními, jako je marketing, design, lokalizace či kontrola kvality (QA). V době psaní článku do nich údajně vstoupili prakticky všichni pracovníci americké větve společnosti.

Cílem odborového hnutí je dosažení lepších pracovních podmínek. K požadavkům tak patří kupříkladu vyšší platy, lepší pracovní benefity (zdravotní péče, důchod či možnost práce na dálku), jasnější možnosti pro kariérní postup nebo zvýšení počtu zaměstnanců, aby nemuselo docházet k nuceným přesčasům a následnému vyhoření či přepracování. Tyto hodnoty mají být podle AEGIS v souladu se základními hodnotami společnosti Sega.

V případě, že vyjmenované podmínky firma splní, má to podle představitelů odborové organizace posílit firmu a zlepšit kvalitu her, kterou produkuje. Hnutí v tiskové zprávě uvádí, že téměř třetina dlouhodobých kontraktorů společnosti nemá smluvně plný úvazek a z něj plynoucí benefity, ačkoliv se na projektech Segy podílejí roky.

Japonská korporace se ke snahám zaměstnanců americké pobočky prozatím nevyjádřila. Zatím tedy není jasné, zda bude následovat spíše vzor Microsoftu, který dobrovolně vzniklé odbory uznal, nebo půjde cestou odporu, s jakou přišel Activision Blizzard

Em Geiger, jeden z editorů z oddělení lokalizace Segy, prozradil (děkujeme TechCrunch), že snahy o vznik AEGIS započaly už před několika lety a nejedná se o přímou reakci na nedávné události v ostatních firmách. První vlaštovky odjinud ale situaci prý rozhodně pomohly. Prvním příkladem amerických odborů byli v rámci herního průmyslu před časem testeři z Raven Software, které záhy následoval ZeniMax, kde se k odborové organizaci připojilo téměř 300 zaměstnanců.

Nejnovější články