Více tváří sporu Bethesdy s Mojangem o (The Elder) Scrolls
zdroj: tisková zpráva

Více tváří sporu Bethesdy s Mojangem o (The Elder) Scrolls

7. 10. 2011 19:34 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Vlastně jsme přesně o tom hovořili už v předposledním podcastu. Proč to Bethesda dělá, proč její právní oddělení šikanuje Mojang, potažmo tvůrce Minecraftu Markuse Perssona, kvůli údajné podobnosti mezi názvy The Elder Scrolls a Scrolls (viz několik článků na toto téma)? Na první pohled se zdá, že jsou karty rozdané jasně, zvlášť když Notch (Perssonova přezdívka) nedávno uvedl, že Bethesdě nabídl, že o ochrannou známku Scrolls nebude usilovat a snažil se tím pádem vyjít maximálně vstříc, aby celá věc nemusela dojít až před soud. Proč tedy Bethesda nabídku odmítla a celou věc stejně žene před soud?

Zjednodušeně řečeno musí chránit své zájmy tak, jak velí právo a ne selský rozum. V tom je ten podstatný rozdíl. Právní praxe v otázkách ochranné známky nebo registrované značky je podle expertů na danou problematiku trošku složitější a lidská dohoda dvou subjektů v některých případech prostě nestačí. Nejde prý úplně o to, jestli jsou dva názvy podobné nebo stejné, ale o možnost, že si je v budoucnu někdo splete a na to konto si pak bude moci poplést i produkty.

Z pohledu Bethesdy, potažmo Zenimaxu je navíc důležité i do budoucna, jak ve sporu o Scrolls soud rozhodne. Pokud by se totiž s Mojangem v tomto případě dohodla a umožnila použití názvu Scrolls nebo některé z jeho variant pro označení hry, mohlo by to do budoucna znamenat oslabení značky, která je pro Bethesdu velmi cenná. Jak je uvedeno na Kotaku, otevřela by se pak komukoli jinému cesta k tomu, aby používal pro své hry názvy typu „Eldritch Scrolls X: Skyrim the Love Dragon,“ a podobně.

Právě to má Pete Hines z Bethesdy na mysli, když říká že Notchovy veřejné komentáře nevykreslují pořádně celou problematiku sporu, který má pro Bethesdu mnohem závažnější konotaci, než že by šlo jenom konkrétně o název hry Scrolls.

Samozřejmě se dá říci, že ať už je to jakkoli zamotané a složité, tak na tom nezáleží, protože selský rozum má vždycky pravdu – je jednoduchý, přímočarý, nehledá kličky a vše řeší okamžitě. Existuje však jistý právní systém, kterého je třeba se držet v takové podobě, jaká je momentálně platná. Soudy zákony nevytváří, soudy se zákony řídí. A v rámci těch současných musela Bethesda trvat na tom, aby se celý spor před soud dostal – takový je závěr autora na Kotaku, se kterým chtě nechtě souhlasím.

Fakt, že sám Notch by dle vlastních slov neměl problém s tím, kdyby se na trhu objevila hra velmi podobná Minecraftu, neznamená, že by s tím neměla mít problém i jiná firma. Navíc sám Notch přiznává, že kdyby se měla nějaká hra jmenovat Mine Craft, asi už by s tím něco dělal a nenechal by to jen tak projít. A právě tento rozdíl mezi přístupem jedné a druhé firmy se musí nutně střetnout u soudu, aby v dalších podobných případech bylo vše jasné, aby vzniknul jistý precedens.

Nebrání to samozřejmě nikomu, aby své sympatie vkládal na jednu či druhou stranu. To je věc každého z nás. Zároveň je však třeba právě ony sympatie v jistý moment dát stranou a snažit se na celou věc dívat tak, jak je reálně nastavená. Jedinou možností, jak podobné spory řešit mimo soud, je nejenom změna zákonů, ale hlavně přístupu lidí samotných. Kdyby si jakákoli firma mohla být jistá, že někdo nevezme její značku a nebude se na ní snažit vydělat se svým vlastním produktem, který s tím původním nemá nic společného, tak by žádné podobné spory nebyly nutné. Ale právě to se na světě děje dnes a denně. Jedinou možností, jak vše vyřešit, dokonce i v případě, že je snaha se lidsky dohodnout, je nechat soud, aby rozhodl.

Ostatně, ještě před tím, než Bethesda vznesla vůči Mojangu a jejich hře Scrolls jakýkoli právní požadavek, samotná patentová komise USA došla k závěru, že název Scrolls až příliš připomíná název Elder Scrolls, což může působit zmatek, záměnu atd. Žadatel o registraci názvu Scrolls jako jen z názvu vymazal slovo Elder z registrované značky The Elder Scrolls, což prý pro zapuzení jakékoli možnosti záměny nestačí.

Pokud vládnete angličtinou a máte pár minut času, určitě si článek na Kotaku pečlivě prostudujte. Nemusíte souhlasit s jeho závěry, ale minimálně si uděláte obrázek o tom, jak je celá problematika složitá. Že to prostě není jen tom, jak velká nenažraná firma žaluje malou firmu s nezávislým duchem, aby z ní vyrazila peníze nebo život.

Nejnovější články