V nové crowdfundingové službě Fig má prsty Schafer, Fargo a další
zdroj: tisková zpráva

V nové crowdfundingové službě Fig má prsty Schafer, Fargo a další

19. 8. 2015 14:31 | Byznys | autor: Adam Homola |

Kickstarter, IndieGogo, nebo Patreon nejsou jedinými crowdfundingovými službami. Na internetu se jich najdete mnoho a teď k nim přibyla jedna další: Fig. Rozdíl mezi Figem a těmi nejznámějšími stálicemi je v několika věcech, přitom jedna z nich vyčnívá nad ostatní: možnost investovat. Na Kickstarteru máte možnost pouze podpořit projekt víceméně malými částkami, ale na Fig budete moct do hry vstoupit jako regulérní investor a následně třeba něco vydělat na prodejích.

Fig přitom nijak nezanedbává ani standardní model známý z Kickstarteru, kdy můžete na konkrétní hru přispět i několika málo dolary, i třeba tisíci. Vedle toho ale nabízí právě i regulérní investici do hry coby podnikatelského projektu. Služba přitom slibuje vývojářům absolutní kreativní svobodu. Je samozřejmě pouze na nich, jak se k vývoji postaví a nakolik si nechají pustit backery a investory k tělu, ale samotný Fig jim to nebude nijak přikazovat. Ani když budete investor co do projektu nalije třeba miliony dolarů.

"Můžete jít a koupit si nějaké akcie Applu. Ale když je budete chtít přesvědčit aby dělali to, co chcete vy, tak vám popřeju maximálně tak hodně štěstí," přirovnal model Figu k akciovému trhu pro Polygon Brian Fargo. Fargo je jeden z hlavounů, kteří za vznikem Figu stojí a je také členem jakési poradní komise. Společně s ním sedí v komisi Feargus Urquhart, šéf Obsidian Etertainment, Aaron Isaksen, spoluzakladatel Indie Fundu a nesmí chybět ani mediálně nejznámější crowdfunder, Tim Schafer z Double Fine Productions.

fig advisory board zdroj: tisková zpráva

Zleva: Schafer, Fargo, Urquhart, Bailey. Zdroj: Polygon

Tihle lidé stojí za Figem a právě na nich bude viset budoucnost některých projektů, kterým se podaří na Fig dostat. Dalším velkým rozdílem mezi Figem a Kickstarterem je fakt, že ona poradní komise si bude velice pečlivě vybírat, co se na jejich nové službě objeví a co ne. Schafer, Fargo, Urquhart a Isaksen budou fungovat jako kurátoři, kteří svojí odborností a zkušenostmi pustí na Fig jen projekty, které dávají smysl a mají šanci na úspěch.

Fig tak bude operovat v mnohem menším měřítku: nenabídne stovky či tisíce kampaní najednou. Ani desítky. Justin Bailey, jeden ze zakladatelů služby a bývalý provozní šéf Double Fine řekl, že aktivní kampaň bude vždy jedna, maximálně dvě ve stejnou dobu. Ne více. Je to prý jeden z problémů Kickstarteru a jiných crowdfundingových platforem, kde se může dostat úplně každý - web je pak zahlcen a potenciálně zajímavé projekty se ztratí.

Na Figu se tohle nestane, stejně jako se to neděje například na Square Enix Collective, taktéž malé crowdsourcingové službě, kterou pevnou rukou ovládají kreativci ze Square Enixu. Ti pustí na SEC jen to, co jim přijde životaschopné a skvělé a zatím se jim to daří - často se hry, které dostanou "razítko kvality" od SEC, dostanou na Kickstarter, kde pak nemají problém uspět. V podstatě pokaždé, když se na Figu spustí nová kampaň, byste měli mít jistotu, že nepůjde o nějaký amatérský hokus pokus, nebo snad podvod.

Obchodní model Figu je jednoduchý, ale přitom trochu přísnější, než u Kickstarteru. Fig si vezme pět procent z celkové vybrané částky, ale následně si bude brát po neomezenou dobu ještě pět procent z prodejů samotné hry. Vzhledem k tomu, že při větším počtu investorů budou téct další procenta z prodejů jejich směrem, nemusí toho zůstat vývojářům tolik, jako z Kickstateru. Na oplátku jsou ale zase na jiné platformě s potenciálem mnohem vyšších příjmů právě díky investicím.

Pro prvních pár kampaní má Fig fungovat jako Kickstarter s možností investic jen pro akreditované investory (= musíte mít víc jak 1 miliion dolarů v aktivech), ale v rámci měsíců by se měla možnost investování otevřít úplně všem. Podle americké legislativy nemohli totiž ještě do nedávna investovat běžní lidé, ale pouze akreditovaní investoři. To se změnilo a vznikla nová možnost ("Regulation A+"), která už potenciální zájemce neomezuje pouze na úzký okruh akreditovaných investorů.

Jedním dechem je ale potřeba dodat, že investor na Figu nezíská podíl ve vývojářském studiu, ani práva na značku či snad celou hru. Investicí si zajistí svůj malý podíl na výdělcích z prodejů hry. Pokud se tak vývojáři rozhodnout udělat pokračování, na které si už najdou tradičního vydavatele, nebude mít z druhého dílu investor jedničky už nic. Do projektů na Figu můžete investovat i když nejste z USA, ale budete spadat plně pod americký daňový systém se vším co to obnáší.

medium zdroj: tisková zpráva

První hra Figu je Outer Wilds

Fig si pánové zakladatelé nevytvořili jen z vlastních kapes. Bailey, Isaksen a další si založili firmu Loose Tooth Industries, Inc., které se podařilo získat rizikový kapitál od investorů ze Spark Capital. Ti v minulosti investovali mimo jiné například do Slacku, Tumblru, Twitteru či Oculu. Teoreticky tak už můžou mít v Loose Tooth Industries vymyšlený exit: prodej, vstup na burzu, či spojení se s někým jiným. Na druhou stranu třeba Twitter i Spotify pořád získávají další investice a pořád se koupit nenechaly, byť Twitter šel na burzu.

Dá se samozřejmě očekávat, že až přijde čas na novou hru od Double Fine, inXile, nebo Obsidionu, neuvidíme ji na Kickstarteru, ale právě na Figu. Zatím je na nové službě pouze jedna hra: explorativní vesmírná Outer Wilds plná podivných planet, mimozemšťanů a táboráků. Sami tvůrci ji popisují jako astrofyzikální simulaci, narativní adventuru a průnik Majora's Mask s Apollem 13. Pokud vás podobná věc zajímá, můžete zamířit klidně na domovskou stránku Figu, protože na službě momentálně nic jiného není.

Nejnovější články