Ubisoft podniká právní kroky proti THQ kvůli „lovcům hlav“
zdroj: tisková zpráva

Ubisoft podniká právní kroky proti THQ kvůli „lovcům hlav“

31. 3. 2011 11:43 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Kdepak, nikdo z THQ nepořádá nájezdy na Ubisoft a nenechává za sebou bezhlavé, zkrvavené trupy. Jenom došlo za poslední rok ke znatelnému přesunu významných vývojářů z Ubisoftu směrem do THQ a první zmíněný už si to nechce nechat líbit. Oficiální vyjádření Ubisoftu zní: „Podali jsme stížnost k Nejvyššímu soudu v Quebecu s cílem získat soudní příkaz proti THQ Inc., který by této společnosti zamezoval porušování konkurenčních doložek ve smlouvách zaměstnanců Ubisoft Montreal. Nejvyšší soud této žádosti vyhověl. Celý proces má chránit Ubisoft Montreal před porušováním kontraktů, čímž chrání jak finanční, tak tvůrčí životaschopnost studia“.

A co to znamená v lidštině? Ubisoft se bojí, že THQ získá další špičkové vývojáře a manažery. Proces začal loni, kdy do nového mamutího studia v Montrealu přešel Patrice Désilets, který má za sebou pořádný kus práce na značce Assassin's Creed. Stejným směrem zamířil i Adolfo Gomez-Urda, oba dlouholetí zaměstnanci Ubisoftu s platem nemalých rozměrů.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Nicméně právě proti nim je primárně zaměřena nevůle Ubisoftu. Oba totiž byli hybnou silou, která dokázala přesvědčit další schopné zaměstnance Ubisoftu, aby se vydali do THQ. Největší ranou byl odchod trojice Alex Drouin, Mark Besner a Jean-Francois Boivin, špičkových tvůrců, kteří patřili k jádru Assassin's Creed týmu a přešli do nového Désiletsova studia. Ostatně Danny Bilson z THQ vytipování a „odlovení“ trojice nepopírá.

Už předem otevřeně prohlásil: „Nemyslím, že o těch těch lidech teď mohu mluvit, ale už jsme podepsali smlouvy. Já jen vím, že Patrice Désilets řekl, že ty tři potřebuje a já řekl – OK? Dostaneš co chceš. Držíme je mimo radar a řešíme jejich konkurenční smluvní doložky. Vím, jaké jsou jejich role, ale hlavní je, že byli klíčoví pro Patrice. A ano, všichni tři jsou z Ubi“.

Pro vysvětlení: konkurenční doložka ve smlouvě zavazuje zaměstnance, že nebude pracovat na stejné pozici v konkurenční firmě po opuštění stávající firmy. Jejich primárním účelem je, aby nedocházelo ke zneužití citlivých informací, které zaměstnanec má proti zaměstnavateli. Bilson tak tímto prohlášením ovšem jasně potvrzuje porušení této doložky právě ze strany Désiletse, což je poměrně ožehavá záležitost.

Stížnost Ubisoftu tak nemíří proti přetáhnutým zaměstnancům, ale proti Désiletsovi a Adolfo Gomez-Urdovi, který pro změnu zkusil přetáhnout bývalou kolegyni Margheritu Seconnino. Celý případ je zajímavý i proto, že ukazuje velmi složitý zákulisní boj v prostředí velkých firem a podtrhuje důležitost některých jedinců. Uvidíme jak se bude případ dál vyvíjet, ale je možné, že se Ubisoft spokojí s momentálním stavem, který Désiletsovi a Gomez-Urdovi zabraňuje lovit ve vodách bývalého zaměstnavatele.

Nejnovější články