Ubisoft odkupuje a ruší vlastní akcie, aby zabránil nepřátelskému převzetí ze strany Vivendi
zdroj: tisková zpráva

Ubisoft odkupuje a ruší vlastní akcie, aby zabránil nepřátelskému převzetí ze strany Vivendi

10. 10. 2017 15:08 | Byznys | autor: Václav Pecháček |

Ubisoft je v otevřené válce, a tentokrát v ní nebojují templáři proti asasínům, Ghosti proti drogovým kartelům nebo chlápek se samopalem proti vražednému americkému kultu. Dokonce v ní, pokud vím, zatím nebyla prolita ani kapka krve, ale její výsledek je o to důležitější. Firma se už dlouho brání tomu, aby nad ní převzal kontrolu ohromný francouzský mediální konglomerát Vivendi, a v blízké budoucnosti se pravděpodobně dočká malého vítězství. Hodlá totiž skoupit zpátky 4 miliony svých vlastních akcií a následně je okamžitě zrušit.

Vivendi momentálně vlastní 26 % akcií, a tenhle podíl znamená, že zakladatelská rodina Guillemotů se o své studio musí klepat strachy. Podle francouzského práva totiž stačí 30 % k tomu, aby došlo k povinnému pokusu ze strany investora převzít kontrolu nad společností. A ten by Vivendi provedlo moc rádo, aby do své říše zahrnující například filmovou a televizní skupinu Canal+ nebo hudebního giganta Universal Music Group přidalo další výnosnou provincii.

Guillemotové se snaží tuhle hrozbu ze všech sil eliminovat, k čemuž zmiňovaný plán sám o sobě sice zdaleka nestačí, ale rozhodně naznačuje, že Vivendi to nebude mít jednoduché. Dokonce se spekuluje o tom, že konglomerát se na celý konflikt vykašle, prodá svůj podíl a půjde zase o dům dál, což v rozhovoru naznačil jeden z jeho šéfů, Stéphane Roussel.

Ale stále ještě není nic jistého – v Ubisoftu jistě mají v živé paměti dva roky staré nepřátelské převzetí herního studia Gameloft, které provedlo, hádejte kdo, Vivendi. Jen tak na to nezapomenou i proto, že Gameloftu šéfoval Michel Guillemot, bratr Yvese, který velí Ubisoftu. Nikoho by asi moc nepřekvapilo, kdyby měli Roussel a spol. v záloze nějaký protiútok.

A jestli jim to nevyjde? Jestli Ubisoft úspěšně uhájí svou (většinovou) nezávislost? Pak se prý konglomerátu nabízí možnost převzetí některé čínské herní firmy, jak v dubnu popsal Adam. Vivendi si zkrátka chce za každou cenu hrát jako neoblíbený protiva na pískovišti, i kdyby měl ostatním dětem vyrvat hračky z rukou násilím nebo nějaké nešťastníky osobně naházet do křoví, aby měl při schovávané koho hledat. Jenže je to pořádně bohatý protiva, a tak v Rennes ještě nějakou dobu nebudou mít klidný spánek.

Nejnovější články