Switch láme prodejní rekordy, kraluje už 22 měsíců v řadě
zdroj: Nintendo

Switch láme prodejní rekordy, kraluje už 22 měsíců v řadě

19. 10. 2020 16:00 | Byznys | autor: Pavel Makal |

Pohledy konzolových hráčů jsou upřeny na příští měsíc, kdy konečně dorazí očekávaná nová generace hardware od Sony a Microsoftu. Xbox Series X a S spouští celosvětové prodeje 10. listopadu, PlayStation 5 na náš trh dorazí přesně za měsíc, tedy 19. listopadu, s týdenním zpožděním oproti některým západním trhům. A zatímco se čeká, že launch obou zařízení bude velmi úspěšný, ten třetí vzadu láme rekordy.

Nintendu se s hybridní konzolí Switch nebývale daří. Letošní jaro si firma pojistila masivním hitem Animal Crossing: New Horizons, který během karantény hrál v mojí sociální bublině snad úplně každý, koronavirus ale výrazně přispěl třeba i k popularitě fitness zařízení Ring Fit Adventure, které bylo dlouhé měsíce beznadějně vyprodáno.

Italský analytik Manuel Tolu, který na Twitteru vystupuje pod přezdívkou Ryng a dlouhodobě se zabývá prodeji konzolí, přišel se zajímavou zprávou: Switch překonal rekord v počtu měsíců, kdy vládl prodejům konzolí. První pozici drží už dlouhých 22 měsíců, od prosince 2018. Až dosud rekord držel veleúspěšný Xbox 360 s 21 měsíci v průběhu let 2011 až 2013.

Ryng dodává, že nadvláda Switche může dál trvat, říjen má podle všeho stále jistý a bude zajímavé sledovat, jak se mu bude dařit v listopadu v konkurenci přicházející nové generace.

Dominance konzole je navíc výrazná, podle zveřejněných dat NPD prodal Switch v září neuvěřitelných 670 tisíc kusů, zatímco PlayStation 4 160 tisíc a Xbox One pouhých 91 tisíc. Fyzické prodeje kolekce Mario 3D All-Stars pak dosáhly 1 165 000 prodaných kusů.

Nintendo má s úspěšným hardware své zkušenosti, v žebříčku nejprodávanějších herních zařízení okupuje v Top 10 hned několik příček, byť tu nejvyšší stále drží legendární PlayStation 2 s neuvěřitelnými více než 155 miliony prodaných kusů. Hned na druhém místě (a skutečně o vlásek) ale figuruje rodina zařízení Nintendo DS, kterých se prodalo přes 154 milionů.

Aktuální generaci stále kraluje PlayStation 4, který je zároveň čtvrtou nejprodávanější konzolí historie s více než 112 miliony prodaných zařízení. Oproti tomu rodina Xbox One se do Top 10 nedostala, celosvětově má na kontě jen 50 milionů prodaných kusů. Pro zajímavost, Switch za o čtyři roky kratší pobyt na trhu stihl prodat už 62 milionů konzolí a aktuálně stojí na 11. pozici v historickém žebříčku.

A jak jsou na tom prodeje konzolí v jednotlivých regionech? Server Statista uvádí, že PlayStationu 4 se nejlépe daří v Evropě, kde prodal přes 47 milionů kusů, v závěsu je Severní Amerika s 37 miliony. V Japonsku vlastní aktuální zařízení od Sony přes 9 milionů hráčů a ve zbytku světa své majitele našlo 19 a půl milionu zařízení.

Switchi se naopak nejvíce daří v Severní Americe, kde prodal 23 a půl milionu kusů. Na druhém místě je Evropa s necelými 17 miliony kusů a těsně následuje Japonsko s necelými 16 miliony. Ve zbytku světa  se prodalo 8 a půl milionu Switchů.

V případě Xboxu asi nepřekvapí, že se mu nejlépe daří v Severní Americe s více než 31 miliony prodaných kusů. V Evropě se tato konzole dostala ke 12 milionům hráčů, zbytek světa zakoupil necelých pět milionů kusů. Skutečně niche záležitostí je ovšem Xbox One v Japonsku, kde podle všeho konzoli vlastní pouhých 120 tisíc lidí.

Nejnovější články