Nadšení a ironie: Různorodé reakce na Xbox One
zdroj: tisková zpráva

Nadšení a ironie: Různorodé reakce na Xbox One

23. 5. 2013 14:33 | Byznys | autor: Ladislav Loukota |

Xbox One má za sebou druhý den od ohlášení, což znamená, že internet i analytici si už našli dost času na sáhodlouhá vyjádření. Leitmotivem komentátorů zůstává nejistota s menší špetkou jízlivosti. Komunita už Xbox One (navzdory nemenšící se jízlivosti) zapsala do kolonky nejžhavějších vtipů. Kola virality se roztočila na plné obrátky, jaké má však Xbox One dle analytiků šance na úspěch?

Jak Aleš reportoval včera, indie scéna zůstává k Xbox One poměrně chladná. Konzole pro ně nepřinese žádné nové výhody, v čemž Microsoft opět tak trochu prohrává se snahou Sony. Je už jen otázkou, jestli se Sony tahle snaha vlastně vyplatí...

Stejně tak se po dni nerozlouskly žádné konkrétnější detaily ohledně bazarových her. To by samo o sobě nebylo tak šokující – další detaily ohledně Xbox One se možná odhalí až na E3. Jedná se však o pikantnost z toho důvodu, že mlžení shodilo akcie obchodu GameStop o pět procent. Ten je proto z finálního verdiktu poněkud nervózní, a to i přesto, že obecně existenci nového Xboxu vítá a nejspíše bude v kolečku vyvolených, kteří dostanou možnost hry přeprodávat. Microsoft prozatím oznámil, že se odpovědi nevyhýbá, jenom nechce ventilovat něco, co ještě není zcela dořešené.

V debatě ohledně bazarových her se trochu ztratila lamentace ohledně chybějící zpětné kompatibility starších her. Ne snad, že by na tom PlayStation 4 byl lépe – minimálně však oznámil, že starší hry bude možné hrát pomocí streamovycí služby Gaikai (která ale přijde kdoví kdy). Naproti tomu Microsoft se k myšlence vyjádřil mnohem záporněji, ač zároveň i pragmatičtěji. "Jenom malé procento zákazníků (údajně 5 procent) hraje staré hry, a zpětná kompatibilita proto není scénářem, který by Microsoftu stál za finanční a časové náklady do vývoje."

Mezi odbornějšími názory se však paradoxně skoro vůbec neřeší technologické novinky, HW rozbor vnitřku konzole nebo morální rozpory ohledně nutnosti vlastnit Kinect. Někomu přišlo novinek málo. Redaktorka Gamasutry Leigh Alexander vizi Microsoftu přímo označila za zpátečnickou "modlitbu za zastavení času". "Nemusela jsem se předváděčky účastnit. Streamovala se mi na PC a poznámky jsem si dělala na netbook. Mezitím jsem si komentovala se známým po iPhonu. (...) V očích Microsoftu je TV stále jádrem jejich teoretického domu zákazníků, kteří chtějí 'pohlcující světy a epické bitvy'. (...) Jasně, mám kamarády, kteří chtějí pohlcující světy a epické bitvy. Taky ale mají tisícové studentské dluhy a žijí v malých bytech. Jejich generace má daleko k tomu stát se masovým zákazníkem next-gen konzole." vypichuje Alexander hlavní body svého textu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Podobně to vidí i James Brightman z GamesIndustry, když říká, že si Microsoft ukousl větší sousto, než jaké může sežvýkat. Dle něj a citovaného Davida Cola z DFC Intelligence totiž Xbox One cílí mimo hardcorovou herní komunitu a cílí na zákazníky, kteří prostě neexistují. Což ovšem moc nesedí k rok starému zjištění, že víc než polovina doby, jíž stráví uživatelé na X360, spadá do ranku "video a hudba". Analytik Michael Pachter z Wedbush Securities dále sdělil, že současné uvedení konzole je pouze ochutnávka a na jasnější soudy si budeme muset počkat do E3. Totéž tvrdí Rob Fahey z GamesIndustry.

A někomu na novinkách vlastně vůbec nezáleželo. Takový Ben Schachter z Macquarie Research sice byl potěšen z kinectových prvků, integrace multimédií a letošního data vydání. Zároveň však dodal, že nejde o nic výjimečného. Spíše než technologické věci totiž dle něj budou rozhodovat finace.

"Zatím jsme neviděli nic světoborného, ani nevíme nic o ceně, ale ne, že bychom ocenění konzole čekali. Cena však bude absolutně klíčovým prvkem, co se týče rozšíření konzole v počátečních stádiích. (...) Pokud na E3 bude uveden nízkonákladový model, půjde o pozitivní krok. Pokud ne, budeme muset počkat, jestli se objeví nějaké další dodatečné must-have a exkluzivní prvky." S tím, že klíčová bude cena a nikoliv originání výstřelky, se shoduje i Colin Sebastian z Baird Equity Research – dle něj je totiž Xbox One posledním stádiem integrované domácí zábavy a skýtá apel pro masy.

Samozřejmě i již zmíněná internetová komunita během 36 hodin zvládla vyplodit dost materiálu na dvě řady sitcomu o trampotách Xboxu One – přičemž nejžhavější debatou je tipovačka, jak krutou smrtí zdechne ústřední Komisař Rex v Call of Duty: Ghosts. Nějaká shrnutí gifů a reakcí na forech provedly weby tady, tady nebo tady.

Nejnovější články