Google měl údajně vyplatit miliardy jiným studiím, aby nekonkurovala jeho mobilnímu obchodu
zdroj: Epic Games

Google měl údajně vyplatit miliardy jiným studiím, aby nekonkurovala jeho mobilnímu obchodu

22. 11. 2022 11:02 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Soudní spor mezi Epicem a Googlem (Epic žaloval Google pro monopolní jednání v rámci mobilního obchodu, z čehož viní v slavnější žalobě i Apple) nese další zajímavé ovoce. Kopie původní žaloby z roku 2020 vyplavala na povrch a svět se tak dozvídá o údajných úplatných praktikách Googlu.

Epic ve své žalobě uvádí, že společnost Google měla uplatit nejméně 24 jiných společností, aby Google Play Store měl v oblasti mobilních her menší konkurenci. V dokumentu jsou vyloženě jmenované společnosti Activision Blizzard, Riot Games, Nintendo a Ubisoft, přičemž všem měly být vyplacené částky v řádech milionů dolarů.

V případě Riot Games se dozvídáme i konkrétní částku: 711 milionů korun vyplacených v průběhu jednoho roku. U Activision Blizzard zase mělo jít o 8,5 miliardy korun vyplacených během tří let. U Nintenda a Ubisoftu nebyla částka zveřejněná.

Google označil žalobu za bezpředmětnou a uvedl, že jeho dohody jednak udržují vývojáře spokojené, jednak reflektují zdravého konkurenčního ducha. Těmi dohodami je myšlený interní „Project Hug“, v jehož rámci partnerům vyplácí odměny za nejrůznější aktivity (třeba publikování na YouTube).

Epic ale tvrdí, že si tím Google vědomě „kupuje“ studia a drží je tak od spouštění vlastních obchodů s mobilními hrami. Google by ostatně přišel o miliardy dolarů, kdyby mu z Play Storu zmizely hry jako Call of Duty a Leagues of Legends.

Activision Blizzard se k žalobě Epicu vyjádřil následovně: „Google nás nikdy nepožádal, netlačil na nás ani nás nepřinutil souhlasit s tím, že nebudeme konkurovat Google Play. Tvrzení Epicu jsou nesmyslná.“ Riot uvedl, že tvrzení z žaloby vnitřně prošetří. 

Nejnovější články