Atari Inc. vyhlásila bankrot, do prodeje půjde i ikonické logo
zdroj: tisková zpráva

Atari Inc. vyhlásila bankrot, do prodeje půjde i ikonické logo

21. 1. 2013 16:23 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Poslední tradiční (rozuměj, ne onlineovka, XBLA či handheldová hra nebo mobilní recyklát nějaké klasické značky) hra, která z Atari vypadla, byla zřejmě Test Drive Unlimited 2 a zdá se, že už to tak zůstane. Jak informuje LA Times, francouzská společnost ATARI SA je navzdory mírně plusovému hospodaření v posledních dvou fiskálech bez hotovosti, protože úvěr ve výši 28 milionů dolarů od britské skupiny BlueBay Asset Management vypršel ke konci loňského roku. Americká dcera Atari Inc. na to zareagovala vyhlášením bankrotu, čímž se snaží dosáhnout odtržení od francouzské mateřské firmy s vírou v to, že se jí podaří nějakým způsobem přežít a znovu nastartovat podnikání v oblasti webových, mobilních a gamblingových her.

Pod ochranou amerického zákona o bankrotu, tzv. Chapter 11, by teď mělo v následujících 90- 120 dnech dojít k rozprodeji všech aktiv Atari Inc., tedy všech herních značek a práv na ně, potažmo ale také ikonického loga, které firma pronajímá už nějakou dobu ke komerčním účelům a tržby z toho činí 17 % tržeb celkových. A to už je u herní firmy dost potupné, když ji neživí aktivní činnost, nýbrž pasivní využívání relikvií z minulosti.

Atari Inc. si v mezičase zajistila úvěr ve výši 5,25 milionů dolarů, aby mohla dále pokračovat ve své činnosti, tedy hlavně vydávání mobilních her, ale co bude s firmou po uplynutí výše uvedené lhůty, to je ve hvězdách. V zásadě se tedy Atari Inc. nachází ve stejné situaci, jako THQ, kterou rovněž čeká rozprodávání zpeněžitelných aktiv (už zítra!). V případě Atari Inc. to je třeba Rollercoaster Tycoon, různé variace Asteroids, a tak dále, a tak dále. Francouzská, mateřská společnost ATARI SA se zřejmě pokusí pod ochranou soudu zbankrotovat také. To nám ten rok 2013 pěkně začíná.

Nejnovější články