Tom Clancy's EndWar

Tom Clancy's EndWar

Články

Vzpomínáme: EndWar byla strategie, kterou ocenili i sousedi

„Unit 3, retreat! Unit 6, target alpha!“ Takové i onaké výkřiky se ozývaly do širé dáli v průběhu hraní Tom Clancy's EndWar. Strategie zasazená do futuristické třetí světové byla na svou dobu pozoruhodná nejen možností dát průchod svému vnitřnímu lampasákovi a svoje jednotky ovládat hlasem, ale i řadou dalších zapomenutých prvků. Původně hlavně konzolová hra vyšla na PC před deseti lety a jedním dnem, 24. února 2009.

Vyobrazení Prahy a Česka ve hrách: (post) komunistická pasivita a středověká exotika

I když je značka Deus Ex v naších zemích oblíbená, oznámení třetího dílu Deus Ex: Mankind Divided se přesto setkalo s větší než obvyklou dávnou entusiasmu. Ukázalo se totiž, že jednou z lokací ve hře je i futuristická Praha. Zdaleka nejde o tak mimořádnou událost, jako byly první výskyty českého prostředí ve hrách dekádu, dvě nazpět. O to větší otázkou ale je, jak si vývojáři z Eidos Montreal Prahu konce 30. let 21. století představují. Obvyklá vykreslení českého hlavního města, potažmo i zbytku Čech, Moravy a Slezska, totiž jako červená nit klišé spojují dva hlavní motivy: pasivita domácích v krizové situaci a drsná "východní" exotika.

Vzpomínka na Tom Clancy's EndWar - strategii, která předběhla svou dobu

Odvážné tvrzení z titulku obvykle zaznívá u her starších deset a více let, nikoliv u titulu vydaného teprve na podzim 2008 (pro PC v únoru 2009). Real-time strategie Tom Clancy's EndWar však upadla do zapomnění tak bleskově a markantně, že by kolem toho klidně mohla vzniknout jedna z SCP hororových her. Ačkoliv se titul ještě prodává, Ubisoft v něj zjevně příliš velkou důvěru nemá, poněvadž původní real-time strategii před dvěma lety v pokračování překoval do free-to-play MOBA prohlížečové hry (!), což je veletoč, který by u jiných značek způsobil velkou vlnu nevole. V případě EndWar se ale většina komentářů zmohla leda tak na tiché „meh“. Přitom v roce 2009, kdy EndWar vyšla, byla vyhlížena s nadějí. Od nejčastěji skloňovaného ovládání hlasem po ukázku futuristické války po vzoru Toma Clancyho slibovala být RTS nové generace, a svým způsobem to i splnila. Připomeňme si ale lesk a bídu EndWar pěkně popořadě.

Tom Clancy EndWar - dojmy

Startuje třetí světová válka a nová éra RTS na konzolích. Unikátní systém hlasového ovládání jsme měli možnost vyzkoušet a on skutečně funguje. + O PODOBNOSTI S WORLD IN CONFLICT

Globální válka v Tom Clancy's EndWar

Fronta právě prochází Paříží a vojenská základna Rammstein ji poskytuje leteckou podporu. + DALŠÍ TRAILER

Dobyvatelé New Yorku v RTS Tom Clancy's EndWar

O síťové hře i Big Apple zdemolovaném helikoptérami, tanky i raketami z oběžné dráhy.
Hodnocení
GAMES.cz
7/10
Datum recenze:
13. listopadu 2008
Recenze