Jak dostat hru na Xbox Live Arcade
zdroj: tisková zpráva

Jak dostat hru na Xbox Live Arcade

19. 7. 2011 13:13 | Téma | autor: levis |

Xbox Live Arcade je lukrativní služba, dostat na ní své hry je zase cílem tisíců vývojářů, ovšem uspět tam je podstatně těžší než třeba na Steamu. Ředitel vydávání titulů na XBLA Ted Woolsey nyní popsal, co vývojáři zhruba musí udělat, aby u Microsoftu uspěli a mohli přes službu prodávat svoji hru: klíčem je prý nabídnout něco jiného a individuálního, co na Xbox Live chybí a co ostatní ještě neprozkumali. "Nemá smysl při prezentaci svých nápadů něco tajit, musíte je všechny zmínit a srozumitelně popsat," řekl Wooley.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

"Musíte pro to mít nadšení, ale také dodat všechny podpůrné materiály, mít nějaký výchozí bod pro výtvarnou stránku hry a vědět, kam ji případně dál hnát." Je docela zajímavé, že Microsoft prý skoro nepřihlíží k finanční stránce hry - zda vývojáři vše zaplatí sami nebo potřebují-li od Microsoftu přispět na vývoj. Firma si ale zákládá na tom, že chce produkovat kvalitní hry, a nevadí ji prý se zapálenými vývojáři spolupracovat, pomáhat s testováním nebo vývojářům dávat rady. Teď se navíc chystá vlna stažitelných her pro Kinect, takže i tohle by jistě byl slušný výchozí bod.

Obyčejně je ve vývoji zhruba padesát her pro Xbox Live Arcade naráz a ročně jich vyjde okolo třiceti, které se pak firma snaží propagovat skrze akce typu Summer of Arcade nebo House Party. Ostatně třeba i plánovaný update dashboardu na Xboxu 360 je veden hlavně snahou zjednodušit browsování her.

A co říká XBLA na mohutný rozmach her na bázi free-to-play? "Microsoft zkoumá nejrůznější obchodní modely a je si moc dobře vědom toho, co se zrovna v hráčské komunitě děje," odvětil Wooley. Je snad možné, že by na těch spekulacích o indie hrách na Xbox Live bylo něco pravdy?

Nejnovější články