Best of 2011: Nejlepší závodní hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2011: Nejlepší závodní hra

2. 1. 2012 20:00 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

I rok 2011 dokázal, že závodní žánr má dlouhé prsty. Sahají od infantilně vypadajících buginek prohánějících se pastelovou krajinou, přes apokalyptická přibližovadla svištící pod rozpadající se metropolí, závodní speciály vyvedené ve fotorealistické grafice, rallye monstra gumující obrazce na opuštěných parkovištích, řvoucí formule ženoucí se do zatáček rychlostí, která nutí obličej závodníků opouštět zbytek těla ve směru odstředivé síly a... je toho samozřejmě mnohem víc. Ostatně, jestli závodním hrám holdujete, určitě víte, že právě tady si vybere úplně každý a ten, kdo ohrnuje nos nad každoročním mainstreamem, si navíc může rochnit v celé škále nadšeneckých projektů, které závodní realismus chápou jako náboženství.

Krátký pohled do dlouhého seznamu letošních titulů naznačuje, že žádný ze subžánrů nebyl bit - epické arkády, skorosimulátory, ambiciózní řidičské světy a adaptace existujících silničních motorsportů, to všechno tu máme na stříbrném podnose. Jedinou změnou je snad to, že se neobjevila žádná nová série. Všechny úspěšné závodní hry roku mají v názvu číslovku, ať už se jedná o ročník či pořadové číslo. Neznamená to však, že by se na vývoj nových sérií zanevřelo. Do příštího roku můžeme počítat minimálně s C.A.R.S., i když svérázný způsob jeho financování by mohl znamenat, že se věci trochu protáhnou. Než se tenhle komunitní hardcore simulátor vyklube na startovní čáru, můžete si zkrátit dlouhé zimní večery některým z naší pětky nominovaných, kterou vám představuje náš capo di tutti capi závodních her Vašek Rybář.

F1 2011

Pokračování pro mnohé překvapivého vítěze loňského Best of 2010. Codies loni vrátili formule tam kam patří - na výsluní motorsportu. Nechtěli však usnout na vavřínech a hned se pustili do dalšího ročníku. Všichni víme, jak to často dopadá, když jen oprášíte engine a zaktualizujete statistiky. Tady naštěstí hrála do karet zásadní změna pravidel, a i když to podle prvních verzí nevypadalo, nakonec tu máme i kompletnější simulaci opotřebení gum a adresována byla i většina chybiček předchozího ročníku. Kéž by se takhle rychlého a pečlivého servisu dočkaly všechny herní série.

Shift 2 Unleashed

Letos jsme se dočkali hned dvou Need for Speed her. Tohle je ta lepší, i když EA takticky z názvu značku NFS vykopli. První Shift byl podle nás přílišným otloukánkem, když zkusil zkombinovat semirealistické ježdění s arkádovým útokem na senzorickou soustavu hráče. Dvojka v tom pokračuje s o dost větším gustem. Nabízí rozlítanější jízdní model, širší možnost tuningu (v původním smyslu toho slova), ale hlavně viscerální zážitek ze závodění, kdy se všechno kolem vás klepe, z uší se řine krev, protože ten jekot nejde vydržet a při průjezdu zatáčku vám na sanici opravdu působí tři gé. To všechno na tratích, které v jiných hrách nenajdeme. Velmi snaživé, velmi efektní. Autoři Shiftů právě teď dělají na již zmíněném projektu C.A.R.S.

Test Drive Unlimited 2

Koncept společensko-závodního-online závodění byl ambiciózní v roce 2006, kdy vyšel první díl, a nic se na tom nezměnilo ani o pět let později. Můžeme si dělat legraci z naivity v singl kampani nebo koukat skrz prsty na svérázný jízdní model, ale multiplayerová síla TDU 2, stavící na rozsáhlém vozovém parku, obrovském prostředí silnic i polních cest, a v neposlední řadě i širokých možnostech customizace, je pro mnohé hráče velkým magnetem. Vývojáři možná zopakovali většinu chyb svého prvního pokusu (obě hry byly v době vydání extrémně zabugované), ale opět se jim daří budovat komunitu, která ve hře utápí desítky hodin a dobře se baví nad něčím, co se ne úplně vejde do jakékoliv žánrové škatulky. Právě takových hybridů bychom si ve světě pásové výroby měli vážit.

Forza Motorsport 4

Když se dva perou, hráčům nastávají zlaté časy. Další kolo velkého boxerského klání Gran Turismo vs. Forza mělo takové grády, že se z toho mnozí vzpamatovávají doteď. Obrovské množství vozů, tratí, úprav, disciplín, bonusů, dárků a dalších serepetiček, odemčených hned od prvního kilometru, slibuje a hlavně dodává nový rozměr hernímu závodění. Tahle hra vám klíčky vysloveně nutí a nemůže se dočkat, až s nimi otočíte v zapalování. Do posledního šroubku vypiplaná hra, od které nejde odtrhnout oči ani ruce, s neuvěřitelně robustním multiplayerem, který vás okrade o poslední zbytky volného času. Pár chybiček by se našlo, ale mizí ve zvířeném prachu za první projetou zatáčkou. S výjimkou té největší - Forza je pořád jen xboxovou záležitostí.

Driver: San Francisco

Přeskakování mezi řidiči, kříšení uschlé série a poskakování po San Francisku? Prosím vás. Jestli nás některé z pokračování zastihlo letos nepřipravené, bylo to právě tohle. Svérázná herní mechanika funguje, auta v sobě mají ducha úplně prapůvodního Drivera a město je hlavní hvězdou téhle nebezpečně filmové jízdy. Útok ze zadních pozic vyšel na jedničku, míchaní nesmíchatelného nakonec dopadlo zábavně a nikoliv otravně. Nenechte se zmást první hodinou hraní, Driver otvírá svou náruč postupně, ale než se nadějete, je všude kolem vás, zakousnutý do ruky jako hlídací pes. Především hráči, které baví líně popojíždět městem, sem tam zneužít superschopnosti a obdivovat licencované supersporty, najdou v novém Driverovi víc zábavy, než slibují mnohdy nadsazené hlášky na obalu. A to se počítá.

 

 

A závodní hrou roku 2011 se podle redakce Games.cz stává:

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Za hranicemi nominační pětky zůstal třetí Dirt, protože jsme nakonec dali přednost statečnějšímu Test Drive Unlimited 2, ač by třeba hodnocení v recenzi mohlo vyznívat jinak. Souboj o titul závodní hry roku byl oproti tomuhle přetlačování celkem jednoduchý. Se všemi tituly z užší nominace jsme si užili spoustu zábavy, ale jen jeden hrajeme doteď. Jen jeden nás provokuje volnoběhem kdykoliv projdeme kolem zapnuté konzole.

Forza je klasickou ukázkou jízdy v závětří, kdy profitujete z aerodynamické výhody a rychlejšího čtení trati, které vám propůjčuje ten, kdo vede peloton. Každý kdo se takhle veze, se ve správný okamžik musí rozhodnout a provést předjížděcí manévr. To je vždy pro diváka ten nejvděčnější okamžik celého závodu. A my se ho letos dočkali v plné parádě, když vypiplaná, čarokrásná a po všech stránkách pohlcující Forza usprintovala už trochu dýchavičné Gran Turismo. Závod bude ještě dlouhý a věříme, že tihle dva si nic nedarují. Konkurence je zdravá a my díky ní máme krále závodních her, kterého lze oslavovat týdny, měsíce a možná i roky.

V rámci naší série Best of 2011 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2011, doposud vyšly následující: Best of 2011: Události roku (část první)Best of 2011: Události roku (část druhá)Best of 2011: Nejlepší nezávislá hraBest of 2011: Nejlepší akční hra; Best of 2011: Nejlepší závodní hra; Best of 2011: Nejlepší adventuraBest of 2011: Nejlepší strategieBest of 2011: Nejlepší sportovní hraBest of 2011: Nejlepší RPGBest of 2011: Nejlepší logická hraBest of 2011: Nejlepší plošinovkaBest of 2011: Překvapení a zklamáníBest of 2011: Hra roku

Nejnovější články