Best of 2011: Nejlepší plošinovka
zdroj: tisková zpráva

Best of 2011: Nejlepší plošinovka

8. 1. 2012 22:10 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Plošinovky jsou sice podžánrem akčních her, ale jejich současná podoba je natolik rozmanitá, že nám přišlo líto srovnávat jejich zástupce s hrami typu Battlefield 3 nebo Batman: Arkham City. Na první pohled totiž nemusejí tyto hry působit moc komplexně nebo originálně, nicméně jejich síla tkví v tom, co je na hrách odjakživa nejdůležitější - v zábavě a hratelnosti. Vybrat pět nejlepších plošinovek roku 2011 nebylo tak snadné, jak by se mohlo zdát. I v této oblasti vyšla celá řada zajímavých her a několik mobilních a indie titulů jsme z nominace vyřazovali s těžkým srdcem. Ale o to je finální pětice zajímavější. Vyhlášení vítězů se ujal starý Amigista Martin Bach...

Capsized

Několik her oceněných v naší sérii „Best of 2011” sází na retro nálady svého publika. Po hříchu nutno dodat, že se o to pokoušejí hlavně prostřednictvím grafického zpracování. Indie plošinovka Capsized na to nejde tak prvoplánově, přesto dává vzpomenout na ty nejlepší tituly svého žánru. Už od samotného začátku vás bude neustále překvapovat svou originalitou a na kvalitě nesleví až do konce. Capsized je poměrně krátká hra, ale stejně jako ty nejlepší plošinovkové klasiky motivuje k několika násobnému znovu zahrání a jako bonus nabízí i několik alternativních módů. Abychom pravdu řekli, je nám docela líto, že toto dílo studia Alientrap v bohaté herní nadílce roku 2011 trochu zapadlo - snad si ji někteří z vás zahrají alespoň po této zasloužené nominaci.

LittleBigPlanet 2

Vydat hru, která má ambice kandidovat na hru roku už během ledna, to chce pořádnou dávku sebevědomí. Ale Media Molecule věděli, co dělají, a na jejich LittleBigPlanet 2 jsme nezapomněli ani téměř rok po jejím vydání. „Jen málo titulů může konkurovat LittleBigPlanet 2 v nápaditosti a ryzí hratelnosti, která z této next-gen arkády přímo prýští,” napsal ve své recenzi Petr Prošek a i s odstupem času mu dáváme za pravdu. LPB2 nabízí díky svému unikátnímu konceptu takřka nekonečnou herní dobu a k jejím kladům patří i to, že jde o ukázkový titul pro celou rodinu. Užijete si ji jak v singleplayeru, tak v online módu a nezáleží přitom na tom, jestli je vám šest, nebo šedesát...

Rayman Origins

Už jsme si skoro mysleli, že oblíbený Rayman zůstane Ubisoftem navždy pohřben světem šílených králíků. Naštěstí má ale Michel Ancel ve firmě stále silné slovo, a když už se nemohl naplno pustit do Beyond Good & Evil 2, sáhl do archivů po svém plošinovkovém princi. Rayman Origins přesně naplnil naše očekávání. Dynamicky se měnící prostředí, zajímavé souboje s bossy, zábavný kooperativní multiplayer a návyková hratelnost - to jsou v kostce jeho největší přednosti. Chybky by se tu sice také našly, ale vzhledem k obrovským zkušenostem tvůrců nebijí do očí tak, jak je tomu občas v nezávislých titulech. Rayman Origins nás jen utvrdil v názoru, že plošinovky mají, co nabídnout i v dnešní „cool” době, a že ani náhodou nepatří do starého železa.

Rochard

V roce 2010 to začalo, rok 2011 pak tento trend definitivně potvrdil. Na indie scéně se objevuje tak obrovské množství kvalitních titulů, že je již nelze lehce ignorovat s tím, že nejde o „plnohodnotné” mainstreamové hry. Rochard je jen jedním z příkladů toho, jak moc tvůrcům indie her narostla křídla, když k originálním nápadům (které byly na nezávislé scéně vždy) začali přidávat i dechberoucí technické zpracování. Soundtrack Rochardu patří k nejlepším herním hudebním doprovodům tohoto roku, grafika je pěkná a přitom účelná a na fyzikálním modelu hra přímo staví svou hratelnost. Ta je příjemným mixem mezi akčním zážitkem a logickou hrou. Jak napsal ve své recenzi Andrej Švagr: „Nakonec je dobře, že se mainstream o žánr plošinovek přestal zajímat. Díky tomu teď můžeme hrát hry od lidí s jasnou myslí a nůšemi nápadů.”

Super Mario 3D Land

To by bylo, aby se v nominacích na nejlepší plošinovky roku neobjevila alespoň jedna hra s Mariem. Legendární instalatér už si dávno vydobyl nezastupitelné místo v herní historii, Nintendo ale stále dokáže z jeho her těžit skvělé věci. Tentokrát se Mario nevydal zachraňovat jen princeznu Peach, ale i nový handheld 3DS, který po většinu roku trpěl nedostatkem kvalitních titulů. Super Mario 3D Land ale prodeje této konzole doslova nakopl. Nintendo zase předvedlo, v čem spočívá síla jeho her - od maximálně dotažené hratelnosti až po salvu pěkných nápadů využívajících 3D prostředí. Ne, nejde o nic převratného. Ale pokud je jídlo dobré, také si moc rádi přidáte, ne?

 

 

A nejlepší plošinovkou roku 2011 podle redakce Games.cz se stává...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Všechny výše uvedené hry by bez problémů uspěly i ve zlatých dobách žánru. Na některé z nich bychom pravděpodobně dodnes vzpomínali jako na legendy. Ale jen jeden ze jmenovaných titulů má tuto pozici jistou i do budoucna. LittleBigPlanet 2 vylepšila na základech prvního dílu, co se jen dalo a Media Molecule dokázali, že patří mezi nejtalentovanější vývojářské studio současnosti.

V rámci naší série Best of 2011 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2011, doposud vyšly následující: Best of 2011: Události roku (část první)Best of 2011: Události roku (část druhá)Best of 2011: Nejlepší nezávislá hraBest of 2011: Nejlepší akční hraBest of 2011: Nejlepší závodní hraBest of 2011: Nejlepší adventuraBest of 2011: Nejlepší strategieBest of 2011: Nejlepší sportovní hraBest of 2011: Nejlepší RPGBest of 2011: Nejlepší logická hra; Best of 2011: Nejlepší plošinovka; Best of 2011: Překvapení a zklamáníBest of 2011: Hra roku

Nejnovější články