Best of 2010: Nejlepší závodní hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2010: Nejlepší závodní hra

31. 12. 2010 0:20 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Pokud bychom měli nějaký herní žánr označit za nejrůznorodější, pak by volba padla na závodní hry. A nabídka roku 2010 by takový výběr jenom potvrdila. Vybrat si totiž mohl skutečně každý, ať už se jednalo o příznivce realismu, arkádového šílenství, policejních honiček nebo skvěle hratelných "kart" závodů. Mnohé potěšil předchod týmu Criterion k sérii Need for Speed, po letech odkladů vyšlo konečně Gran Turismo 5 a mezi překvapení roku patřila arkádová dvojice Blur a Split/Second.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Dlouhé čekání skončilo rovněž fandům Formula 1, kterým byla do spárů předhozena F1 2010. A v rámci debat o finálních nominacích jsme nemohli opomenout ani kreativní Modnation Racers, nepříliš známé, ale kvalitní Sonic & Sega All Stars Racing nebo motorkářské Moto GP 09/10. Na všechny se samozřejmě nedostalo, ale i tak je pohled na pětici finálně nominovaných her výmluvný. Dámy a pánové, byl to dobrý ročník...

Blur

Britové z týmu Bizarre Creations (mimochodem, čtyři z pěti nominovaných závodních her pocházejí z Velké Británie - obdivuhodné) mají se závodními hrami bohaté zkušenosti, přesto nás jejich poslední počin s jednoduchým názvem Blur velmi příjemně překvapil. Arkádové pojetí těchto akčních závodů jsme jako zkušení hráči Mashed ocenili už na první pohled, ale Blur toho nabízí ještě mnohem víc. Chytí vás hned od prvního okamžiku a nenechá vás vydechnout, jak v single hře, tak v nadmíru povedeném multiplayeru.

F1 2010

Udělat pořádnou hru s licencí Formula 1 není je tak, a v průběhu let se o tom přesvědčilo hned několik vývojářských studií. Některá uspěla, jiná propadla a z pohledu hráče v roce 2010 můžeme s radostí konstatovat, že Codemasters, tvůrci F1 2010, spadají do první jmenované kategorie. Podařilo se jim totiž vytvořit hru, která je už na první pohled efektní a atraktivní, ale za blyštivým pozlátkem skrývá jízdní model, který bude motivovat začátečníky i zkušené virtuální piloty. Mód kariéry patří k tomu nejlepšímu, co bylo v letošních závodních hrách k vidění a i přes problémový multiplayer se F1 2010 stala i naším redakčním miláčkem.

Gran Turismo 5

Zbožňovaní Polyphony Digital nechali své fanoušky tentokrát čekat skutečně dlouho. Gran Turismo 5 to ale přeci jenom do konce roku zvládlo, a jak se dalo předpokládat, v nadmíru silné konkurenci se neztratilo. Popravdě, od této hry se nečekalo nic jiného, než že se stane novou metou pro ostatní hry žánru, a že veškerou konkurenci nechá s přehledem za sebou. To se sice nakonec nestalo, a Gran Turismo 5 už nepředstavuje tak nedotknutelnou modlu jako předchozí díly, ale přesto jde o vynikající závodní zážitek pro všechny automobilové fanatiky.

Need for Speed: Hot Pursuit

Už ve chvíli, kdy EA oznámili, že další díl série Need for Speed dostali na starost Britové ze studia Criterion, bylo zřejmé, že nás čeká něco výjimečného. Lesk značky NFS byl v posledních letech pošramocen několika bezradně působícími díly, a tvůrci Burnoutů měli rozhodně potenciál dostat ji zpět tam, kam patří. A Hot Pursuit dokázalo tyto domněnky potvrdit. Skvěle vymyšlené i provedené honičky s policajty byly vždy populární a hráči vyhledávanou zábavou, ale Criterion dokázal přidat i něco navíc. Online funkci Autolog považujeme za jednu z nejpovedenějších vlastností hry, a už jen za chytlavost a funkčnost online části hry by si NFS: Hot Pursuit nějaké to ocenění zasloužil.

Split/Second

Do výčtu největších překvapení roku se tyhle arkádové závody nepropracovaly, ale neměly k tomu daleko. Jejich autoři, vývojáři z Black Rock Studio sice prokázali svůj potenciál už v poměrně povedeném Pure, takovouhle porci zábavy od nich ale přesto čekal málokdo. Prakticky každý okruh ve Split/Second je prošpikován zajímavou akcí a pocit z jízdy samotné je díky tomu doslova nezapomenutelný.

 

Nejlepší závodní hrou roku 2010 podle redakce Games.cz se stává...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Nebudeme si nic nalhávat, velmi dlouho jsme se při výběru nejlepší závodní hry roku 2010 rozhodovali mezi Need for Speed: Hot Pursuit a Gran Turismo 5. Oba tituly by pravděpodobně v jakémkoliv jiném roce uspěly a sbíraly by jednu cenu za druhou. Nakonec jsme ale vsadili na černého koně vzadu a rozhodli se ocenit bravuru, s jakou se Codemasters vyrovnali s těžkým úkolem jménem F1 2010.

V rámci naší série Best of 2010 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2010, doposud vyšly následující: Best of 2010: Hra rokuBest of 2010: Nejlepší akční hraBest of 2010: Nejlepší adventura; Best of 2010: Nejlepší závodní hra; Best of 2010: Nejlepší RPG; Best of 2010: Nejlepší strategie; Best of 2010: Nejlepší sportovní hra; Best of 2010: Překvapení a zklamáníBest of 2010: Události roku (část první); Best of 2010: Události roku (část druhá)

Nejnovější články