Akční RPG Viking od tvůrců Total War vyjde překvapivě i na PC
zdroj: tisková zpráva

Akční RPG Viking od tvůrců Total War vyjde překvapivě i na PC

11. 10. 2012 11:16 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Bylo jisté období v tvorbě Creative Assembly, kdy se tento tým, proslavený sérií Total War, chtěl prosadit i v jiných žánrech a hlavně na konzolích. Vznikly tak dvě hack and slash akce – Spartan: Total Warrior pro PS2, první Xbox a Gamecube, potažmo Viking: Battle for Asgard pro PS3 a X360. A právě druhá jmenovaná se, pro mě rozhodně překvapivě, objeví dle PCGamesN a oficiálního TW Twitteru příští týden v nabídce Steamu, takže se logicky dočkáme PC verze.

Píšu sice "dočkáme", ale tohle nikdo moc nečekal, hlavně proto, že hra při svém vydání na konzolích v roce 2008 neudělala žádné terno – dle odhadu VGChartz se jí dohromady prodalo tři čtvrtě milionu kusů, což na hru tohoto rozsahu a ambicí nebylo v té době nijak zvlášť hodně. Mělo to ale své důvody. Navzdory velmi solidním hodnocením, které hra tehdy dostávala, trpěla tahle kombinace krvavé akce, stealth akce, realtime strategie a RPG v semi otevřeném prostředí tří ostrovů klasickým syndromem multižánrových her – roztříštěnost.

Hra dělala tolik věcí naráz a v tak velkém rozsahu, že ani v jedné nebyla dobrá. Třeba strategická část, kdy člověk jednak sekal nepřátele, a ještě se tak nějak snažil komandovat své oddíly, byla neuvěřitelně zmatená, takže se vyplatilo na své bojovníky vykašlat a raději to s trošku větším úsilím vymlátit sám.

zdroj: Archiv

Přesto přese všechno zvedám ruku na znamení souhlasu s tím, že PC verze má cenu. Slíbený grafický update (viz tento obrázek z PC verze) od týmu Hardlight (interní studio Segy) by, už tak docela hezké hře, mohl vdechnout nový život do žil a je možné, že na PC odpadne spousta technických problémů, kterými konzolové verze trpěly kvůli velkému rozsahu hry a nedostatečnému výkonu PS3 a X360.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Snažím se z paměti vylovit ještě další detaily o Viking: Battle for Asgard, protože jsem hru tehdá hrál a recenzoval do Next Levelu, který jsme dělali s Faridem. Moc se mi toho však nevybavuje (myslím, že ode mě hra dostala šestku, zatímco tehdejší redakce Games hodnotila sedmou) a říkám si, že by nebylo od věci PC verzi prubnout, abych si Vikinga připomněl. Přeci jenom je her, které využívají vikingskou tematiku či severskou mytologii, tak strašně málo, že každý kousek je třeba pořádně vytěžit. Mrkněte na obrázky, mrkněte na video v textu, přečtěte si zdejší dobovou recenzi a čekejte na další informace o PC verzi – třeba o ceně.

Nejnovější články