GeForce FX není, ale nVidia za to nemůže
zdroj: tisková zpráva

GeForce FX není, ale nVidia za to nemůže

5. 3. 2003 13:13 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Pomalu začíná vyplouvat na povrch důvod, proč mají karty s čipy GeForce FX takové zpoždění.

Problém s největší pravděpodobností nebude vůbec na straně nVidie, ale na straně TSMC. A kdo je TSMC? To je společnost, která pro nVidii vyrábí čipy a která je také zodpovědná za (údajně vysokou) kvalitu 0,13 mikronové výrobní technologie, kterou jsou tyto čipy vyrobené. Mnozí se ale od představení prototypů GeForce FX pozastavují nad jejím turbo chladičem Flow FX a kladou si zcela logickou otázku: Jak je možné, že 0,13 mikronovou technologií vyrobený čip hřeje více, než 0,15 mikronovou technologií vyrobený čip Radeonu 9700? Nemělo by to být obráceně? Počet tranzistorů v jádře je přibližně stejný a i když zohledníme rozdílné frekvence, potom chladičem Flow FX osazená 400 MHz (ne Ultra) verze GF FX má pracovní frekvenci podobnou na 390 MHz přetaktovanému Radeonu 9700 - kterému však k chlazení stačí jen malý chladič s tichým větrákem (jak jsme se sami přesvědčili v recenzi).

Zvětšit Na problémy s výrobní technologií rovněž ukazují i chabé výsledky pokusů o přetaktování prvních vzorků. Takže v čem je chyba? Nespokojenost nVidie s kvalitou práce TSMC se dá vysledovat až do poloviny minulého roku, kdy došlo k tomu, že nVidia chtěla přesunout celou výrobu k IBM. Po složitých jednáních tak neučinila, protože IBM nabídlo sice kvalitu, ale nenabídlo finančně výhodnější, nebo srovnatelné podmínky. Pak byla ve hře i společnost UMC, rival TSMC, ale s ní nVidia jednání ukončila, protože v Prosinci 2002 konečně došlo k demonstraci 0,13 mikronové technologie od TSMC. CEO nVidie, Jen-Shun-Huang, pak měl na konci roku 2002 proslov, jehož obsah by se dal výstižně shrnout jedině heslem "S TSMC na věčné časy a nikdy jinak!", ale současná realita nám ukazuje, že se velice přepočítal.

Výtěžnost výroby 0,13 mikronových GF FX je u TSMC podle neoficiálních informací někde kolem 10 procent. Což znamená, že celých 90 kusů GF FX ze 100 je vadných a nepoužitelných. A podle monstrózního chladiče Flow FX si můžete domyslet, v jaké kvalitě je zbývajících "funkčních" deset procent. Jistě uznáte, že v takové situaci by pustil na trh GF FX jenom blázen, co by chtěl dotovat výrobu a tak se ani není co divit, že se Jen-Shun-Huang nechal slyšet (mp3), že deriváty GF FX (NV31 a NV34) budou vyrobené osvědčenou 0,15 mikronovou výrobní technologií. To je poměrně zoufalý krok, který se nedá komentovat jinak, než že "tonoucí se stébla chytá" - ale i tak už může být pomalu pozdě. Zítra to bude přesně rok a jeden měsíc, kdy nVidia nedodala na trh žádný nový grafický čip. A stále musíme mít na paměti, že nedodržování 6 měsíčního cyklu uvádění nových produktů na trh pohřbilo například 3Dfx a mnoho daleko silnějších společností, jejichž pozice na trhu se zdála být neotřesitelná. Přitom TSMC může problémy odstranit během jednoho měsíce, ale také je nemusí odstranit nikdy.

cappy

Nejnovější články