World of Motivation: Staň se hrdinou psychologického výzkumu (RAID)
zdroj: tisková zpráva

World of Motivation: Staň se hrdinou psychologického výzkumu (RAID)

21. 10. 2016 10:20 | Novinky | autor: Ondřej Hrabec

Současná věda klade stále větší důraz na popularizaci výzkumu. Jelikož plán s vyhlášením této výzvy k vyplnění dotazníku za doprovodu citery selhal, zejména kvůli tomu, že neumím hrát na citeru a můj zpěv nestojí za řeč, rozhodl jsem se předložit prosbu týkající se podílení na výzkumu za pomoci formy blízké nám, hráčům. Pokud patříte k hráčům typu: „Hele panák s otazníkem nad hlavou – klik – nějaký text/skip – dál – accept – a pak už běžím podle šipky,“ nic vám krom překročení věku 18 let a zálibě v onlinovkách nebrání přejít k odkazu na elektronický dotazník. V případě, že milujete amatérský role-play, čtete EULA před jejich odsouhlasením nebo se zkrátka chcete dozvědět další podrobnosti, čtěte dál. Je možné, ale ne jisté, že se dovíte i nějaké podrobnosti. 

Varování: Další text podráží důstojné hodnoty a dobré jméno psychologie jako exaktní a neomylné vědy.

Quest log

Příběhový background:

V temném zákoutí klubovny Games.cz se zjeví NPC v kápi s logem Univerzity Karlovy a začne guild masteru Petru Poláčkovi diktovat následující text chraplavě ponurým hlasem:

„Hrdinové, po světě známém jako Evropa se už řadu let šíří prudce nakažlivý virus linoucí se z elektronických zařízení. Oficiálně se mu říká Zábava, v chatových řádcích bývá popisován jako Pařba, Smažba nebo Výtuh. Původ, zdá se, pramení z tzv. onlinových her, o motivaci jejich uživatelů nemá naše mezinárodní gilda „VěDc1_ze_sl0n0v1n0vé_VěŽe“ žádné údaje.“ Nyní běžte a poskytněte mi potřebná data!

Postava se rozplynula v kouři odborných termínů, kterým stejně nikdo nerozumí.

Úkol: Vaším cílem bude provést masivní útok na world bosse Pszichdoktori.elte.hu, který se skládá ze šestistránkového dotazníku (harmode) a z neznámého důvodu se v české variantě spawnuje na maďarském webu. Pouze koordinovaným útokem velkého množství respondentů a kompletním vyplněním dotazníku je možné tento kolos porazit. Hrdinové, osud světa spočívá na vašich ovládacích periferiích!

Vyžadované povolání postavy: hráč (minulý i současný) onlinových her (MMOG, MOBA, MMORPG, MOFPS, online RTS, TBS atd.)

Odhadovaná doba raidu: Okolo 20 minut

Odměna: Drop se skládá z 1 (slovy „jednoho“) raritního kupónu pro vyvoleného šťastlivce. Vyplnění však musí být takřka kompletní, tzn. chybět může maximálně 5 odpovědí. Jedná se o následující odměnu: 1x Epický soubor poukazů do Alza.cz +8  (umožňuje nákup vybavení v hodnotě 8 000,- Kč)

Náš tým paranoidní statistiky vypočítal pravděpodobnost výhry na 1 : 1 000 000 000, proto se nesnažte vyplňovat 2x, protože v tak objemné záplavě dotazníků vám to šance příliš nezvýší, anebo žijte s myšlenkou, že jste opravdu velmi, velmi zlý člověk. Výsledky budou losovány 21. října formou nejkratší počítačem generované slámky.

Odkaz na dotazník ještě jednou zde 

FAQ 

Dotazník motivace? Vždyť ty otázky jsou místy hrozně divný? 

Dotazník se převážně týká motivace k hraní – proč, co, jak, jak dlouho. Protože jsme pociťovali, že každý psycholog s trochou sebeúcty se prostě musí zeptat, jestli nemá respondent problémy se svou myslí nebo jestli v dohledné době neplánuje ukončit svůj život, zařadili jsme i tyto velmi populární položky. Nemějte ale obavu, všechna data jsou u nás v bezpečí a možná se i zjistí, že by čeští hráči mohli být normální lidé. Na rozdíl od Němců, Slováků, Maďarů, Italů, Norů, Francouzů, Íránců a Korejců, kteří se také účastní studie. 

Má to smysl? 

Hráči onlinovek jsou přece závisláci nebo psychopati, že ano? Co by ale člověk neobětoval pro blaho vědy a možnost podpořit nabourání zažitých sociálních stereotypů. Například 20 minut svého času! Upřímně, toho, kdo dočetl až sem, snad o smysluplnosti samoúčelného vyhazování času nemusíme přesvědčovat.

Bude to zábava? 

Ne, nebude. Bude to nezáživný grind. Na základě experimentálního předvýzkumu jsme zjistili, že hráči onlinovek vyžadují vysokou míru nudných a opakovaných úkonů, zakončených skoro nulovou nebo zápornou odměnou. Část ze zkoumaného vzorku nám dokonce chtěla zaplatit za další (pravidelně vydávané) soubory nových otázek, u nichž by se za pár desítek euro měnilo barevné pozadí. Toto řešení se nám zdálo v konfliktu s vědeckou etikou, proto jsme zachovali přesně stanovenou sadu nudných otázek na defaultně bílém podkladu. 

Zadavatel 

Vedoucími osobami mezinárodní gildy VěDc1_ze_sl0n0v1n0vé_VěŽe jsou prof. Zsolt Demétrovics, z Eötvös Loránd Univerzity v Maďarsku (lvl. 100), a prof. Mark Griffiths (lvl. 100) z Nottingam Trent University, Velká Británie. Ti z výšin svých trůnů v guild housech dohlížejí nad kraftěním svých doktorských studentů Katalinou Nagygyörgy a Orsolyem Királym, kteří fakticky vedou výzkum. Za českou stranu studii zaštiťují doktoři Ondřej Hrabec a Kateřina Lukavská z Univerzity Karlovy v Praze. V případě stížností, prosím, pište své výhrůžky v pravopisně čisté maďarštině!

Odkaz na dotazník (už naposledy) najdete zde 

Nejnovější články