Zvláštní sandbox Tangiers připomíná Silent Hill a odvolává se na Thiefa
zdroj: tisková zpráva

Zvláštní sandbox Tangiers připomíná Silent Hill a odvolává se na Thiefa

29. 5. 2014 10:46 | Video | autor: Aleš Smutný |

Některé hry jsou neurčitým způsobem znepokojující. Plíživá adventura Tangiers to nejlépe demonstruje prostřednictvím nového videa. Paradoxně není nepříjemné v pasážích s temnými uličkami a bizarními bytostmi, ale při pohledu na prosluněné pláně s rostoucím obilím. Ne, nezní to moc děsivě, ale v kontextu scény s použitou hudbu jsem měl podobný pocit, jako při prohlížení opuštěného Silent Hillu.

Tangiers úspěšně prošla Kickstarterem a tvůrci z dvoučlenného studia Andalusian se odvolávají na jména jako Burroughs, Ballard a celé dadaistické hnutí. Dá se tedy očekávat, že i samotná hra bude dost podivná. Neznamená to, ale že bude snad bez obsahu či nějaké funkční hratelnosti. Zápletka je sice spíše jen načrtnutá, ale obsah hraní je jasně definovaný.

Hrajete v roli bytosti, která pronikla na tento konkrétní svět, a má jednoduchý úkol – zlikvidovat pět podobných bytostí. Stejně jako váš příchod, i příchod dalších pěti narušil strukturu reality (říkal tu někdo Fringe?), a tak své cíle najdete uprostřed roztříštěných měst. Právě narušení reality vás nutí k plíživému postupu (v titulku zmíněný odkaz na Thiefa), protože každá interakce svět nějakým způsobem deformuje.

Zároveň reakci světa na vaše činy můžete využít v boji či k další interakci s okolím. Kupříkladu můžete získávat slova, která vyslovením přetvoříte v realitu. Někdo se třeba zmíní o krysách a vy pak tohle slovo proměníte v hejno krys, které mohou někoho pozřít. Jde ale jen o příklad, interakce se okolím by v Tangiers měla být mnohem širší a nápaditější.

Průchod otevřeným světem Tangiers je nelineární stejně jako vyprávění, což zajišťuje průběžné přetváření reality podle toho, jak se chováte. Ano, zní to potenciálně zajímavě, výjimečně a zároveň prazvláštně.

Pro oba tvůrce jde možná o životní projekt, protože opustili svou práci, aby mohli Tangiers vytvořit. Tangiers nyní bojuje o přízeň na Steam Greenlight, ale datum vydání hry je stále zahaleno oparem neznáma. Vyjde však snad ještě letos na PC, Mac a Linux.

zdroj: Archiv

Nejnovější články