Záběry z hraní Rainbow Six: Siege ukazují, že kooperace bude klíčová
zdroj: tisková zpráva

Záběry z hraní Rainbow Six: Siege ukazují, že kooperace bude klíčová

21. 7. 2014 14:20 | Video | autor: Aleš Smutný |

Záznam ze série zápasů v Rainbow Six: Siege naznačuje, co můžeme od hry asi čekat. Dvojice týmů, která si hru osahala už na letošní E3 se utká v šestici duelů, kdy vždy jedna strana hlídá své rukojmí a druhá se je snaží eliminovat nebo jim rukojmí vzít. Ačkoliv jde o záběry z rané verze hry, můžete si už udělat solidní obrázek o tom, jak se asi bude Rainbow Six: Siege hrát.

Jednoznačné je, že pokud neradi mluvíte do mikrofonu, bude v nevýhodě. Komunikace týmů bude klíčová, což se ukazuje i na faktu, že lépe komunikující tým většinou vyhrával. Jelikož hra nemá minimapu, na které by se zobrazovali nepřátelé, hráči musí mít dobře zapamatovaný půdorys domu a pokud spoluhráč řekne, že protivník je třeba v dětském pokoji, musí vědět kde se dětský pokoj nachází. Sympatické mi je ale především to, že zde není dnes už standardní označování nepřátel ať už na základě spatření kamerou a nebo podle jeho střelby. Lokalizování podle zvuku musíte prostě provést sami, ne že vám ji systém sám provede a střílejícího podle toho přilepí na minimapu.

Komunikace bude klíčová už během plánovací fáze před samotnou akcí a to ať už patříte k policistům, kteří využívají drony pro lokalizaci rukojmího a nepřátel, tak i pro únosce, kteří se musí domluvit na tom, která okna zabední, které stěny zpevní a jak vlastně celou obranu pojmou. Pro útočníky je tu ještě třeba nutnost dávat při přestřelkách pozor, aby nezasáhli rukojmí. V Rainbow Six: Siege se zjevně vyplatí dvakrát měřit a jednou někam běžet a střílet. Na druhou stranu, pokud se nepletu, ani jeden zápas neskončil tím, že by policisté vzali rukojmí a utekli s ním, vždy jedna strana vystřílela druhou. Samozřejmě může dojít i na osvobozování rukojmí, ale zdá se, že únosce to bude přirozeně táhnout spíše k zajištění rukojmí a střílení policistů, kteří k němu jdou.

Hádám, že naučit se všechny mapy ve finální verzi nebude nic jednoduchého. Přitom se zdá být orientace podle pokynů, zda jde o dětský pokoj, ložnici či třeba obývák klíčová. Nejen, že se tak snáze dá v týmu lokalizovat nepřítel, ale třeba to i slouží k rychlejšímu přesunu pomocí výbušnin, které vyrobí improvizovanou cestu v nezpevněné zdi. Rainbow Six: Siege podle těchto záběrů prostě nebude nic pro náhodně sestavené skupiny, které nedokáží týmově komunikovat. Umím si představit zoufalou mlčící skupinku, kde každý vyráží na vlastní pěst akčně osvobozovat rukojmí, bez komplexnějšího plánu a nebo spolupráce a po mnoha úmrtích se hráči začnou nudit. Ale to už není chyba hry, kooperace zde podle zveřejněných záběrů nebude jen nápisem na krabičce, ale nutným požadavkem. Rainbow Six: Siege vychází v roce 2015 na PC, PS4 a Xbox One.

Nejnovější články