Trojice videí z Mount & Blade II: Bannerlord nadchne (nejenom) všechny fanoušky
zdroj: tisková zpráva

Trojice videí z Mount & Blade II: Bannerlord nadchne (nejenom) všechny fanoušky

8. 8. 2015 10:11 | Video | autor: Aleš Smutný |

Včera vás Petr ve svém článku zpravil nejenom o tom, jak se mu na Gamescomu zalíbila prezentace Mount & Blade II: Bannerlord, ale také o tom, co vše ve hře bude nového. Trojice videí, které ke hře TaleWorlds přidali, pak mnohem lépe (než text) demonstruje, jak moc velký technologický skok Bannerlord oproti předchozím dvěma dílům udělá (doufejme) a způsobí vám akutní záchvat nedočkavosti (jako mně). 

První z videí už jsme viděli včera, ale druhému (a třetímu, čtvrtému...) podívání se stejně neubráníte. Na záběrech uvidíte především nový grafický engine, který ten původní v některých věcech evokuje, ale kvalitativně je někde zcela jinde. Společně s ním můžete sledovat změny počasí i ročních dob, pečlivé modelování postav, zbrojí, zbraní, měst a hradů. Předvádí se i jedna z desítek stolních her, obléhací nástroje jako katapult, obléhací věž či beranidlo a především výroba zbraní.

V tomto případě jde o meč a srdce každého milovníka původních her musí zaplesat. Na meči jde měnit čepel, záštita, jílec a hruška, přičemž vše má nejen vizuální efekt, ale především se mění faktické vlastnosti meče jako je poškození, dosah, vyvážení a rychlost bodu a seku. Konec hledání ideální zbraně u obchodníků, s dostatkem peněz si ukováte svou vlastní zbraň na míru, dáte jí jméno a půjdete s ní rozsévat strach do srdcí nepřátel.

zdroj: Archiv

Druhé video pohled na tvorbu prostředí v enginu. Můžete si tak udělat přehled o tom, jak budou jednotlivé části světa ve hře vypadat a především, jaká bude míra detailu. Hádám, že je pryč doba, kdy jsme si v původních hrách část kouzla měst a vesnic domýšleli a nemalou roli sehrála představivost, protože mnoho detailů prostě ve hře zachytit nešlo. Tuším, že třeba takové bloumání po hradbách hradu při zapadajícím slunci konečně bude mít ten správně romantický nádech. Hlavně proto, že to vůbec půjde.

zdroj: Archiv

Třetí video je ale nejlepší. Ukazuje další složky hry, o které se hráči budou logicky zajímat. Nejde ani tak o editor postavy, byť je množství nastavení potěšující, podobně jako fakt, že postavy konečně vypadají dobře a ne jako velmi nahrubo vysekané lidské sochy.

Mnohem důležitější jsou třeba záběry z boje, které ukazují, že soubojový systém z Warbandu zůstává zachován - tedy útoky z různých směrů, krytí, bodání i seky. A klíčový je i dosah zbraně. Prostě se z těch několika okamžiků zdá, že vše zůstává při starém. Dokonce i proud informací v levém dolním rohu je příjemně familiární.

Dalším důležitým prvkem je strategická mapa, která se tváří stejně jako u předchozích dílů, ale je samozřejmě graficky propracovanější. Čeho si zajisté všimnete je HUD, který nabízí klíčové informace jako je velikost družiny, zlaťáky, jídlo a několik dalších položek rovnou - nemusíte tedy překlikávat do menu.

Pokud si zastavíte moment, kdy jsou zobrazeny detaily o vsi Poloria, uvidíte její stav v počtu procent a hlavně počet jednotek, které je schopná mobilizovat, a jakých. V tomto případě jde o stovku vesničanů a sedm rekrutů.

zdroj: Archiv

Všimněte si také dabingu dialogů, který se už neskládá jen z významného mručení. Pravda, angličtina z ještě nehotového dabingu, zní divně, ale hádám, že to tvůrci ještě napraví. Času mají zjevně dost.

A ještě jedna působivá věc stojí za povšimnutí. Na začátku videa hlavní hrdina probíhá městem a z jeho ulic zamíří přímo do taverny. A když píšu přímo, tak si všimněte, že se jedná o přechod bez dodatečných nahrávacích obrazovek. Jak se zdá, taverny, síně vládců a kdoví co ještě už nebudou samostatné minilokace, ale patří do celého rámce města. Pro atmosféru to dělá hodně, určitě tolik, co onen hráč v taverně, ale stejně tak může toto sehrát roli při obléhání.

Předtím se dobývání skládalo z boje na hradbách, za nimi a pak samostatně v síních místního pána. Třeba zde půjde nechat hlavní část vojska, aby bojovala na hradbách a s malou skupinkou elitních bojovníků proklouznout do sídla vládce a vyřídit jej navzdory možné početní převaze obránců. Ale to už hodně fantazíruji.

Každopádně musím říct, že Mount & Blade II: Bannerlord vypadá skvostně a jak se zdá, tvůrci se nesnaží o inovaci všeho - co fungovalo, jako třeba soubojový systém, nechávají být. Teď už jen oznámit, kdy hra vyjde.

Nejnovější články