Spaste Zemi v tahové strategii Human Extinction Simulator
zdroj: tisková zpráva

Spaste Zemi v tahové strategii Human Extinction Simulator

7. 8. 2014 15:54 | Video | autor: Ladislav Loukota |

Slovem "spaste" v titulku bohužel míním "zachraňte", nikoliv "pozřete". Navzdory svému názvu je totiž tahová strategie Human Extinction Simulator přízemně konzervativní simulací obrany lidstva pomocí vesmírných lodí před ufounskou flotilou. Na své si však přesto přijdou milovníci vesmírných taktických strategií a šachu.

Ti zde totiž naleznou napínavé střety dvou flotil (ufouni budou ovládání herní AI, multiplayer se zatím neplánuje), z nichž jedna brání planetu ve svých zádech. Bitva bude správně staromilsky probíhat na hexové mapě. Hra dále podporuje uživatelské scénáře, upravitelné lodě i modderskou scénu. Hra cílí na vydání do konce tohoto roku, prozatím je možné si ji osahat skrze betaverzi.

Děj se odehrává na počátku 24. století a výchozím bodem je propuknutí války lidí s rasou Navassianů. Zajímavé je, že část materiálů mluví o hře jako by šlo o skutečný program pro kadety pozemské flotily 24. století, jehož cílem je ony kadety připravit na setkání se skutečnými Navassiany. Předstírání ve stylu alternativní herní reality však vyznívá spíše do prázdna. To je škoda, protože právě originální nápady by mohly hře dopomoct k lepší popularitě. Soudě dle nemluvného traileru, vývojáři zjevně nemají peněz na propagaci nazbyt.

zdroj: Archiv

Abych byl upřímný, vzhledem k názvu mě Human Extinction Simulator poněkud zklamala. Co na první poslech zní jako spojení Pandemic 2 (nebo alespoň Defcon) a tématu mimozemské invaze, což by mohlo nabíndout netradiční pohled na motiv apokalypsy z rukou emzáků. Nakonec vypadá jako vcelku tradiční vesmírná tahovka. Na druhou stranu, nic proti ní - recenzent Rock Paper Shotgun je z hratelnosti naopak nadšen a přirovnává souboje ke střetům plachetnic, kdy se nejlepšího výsledku dosáhne až vmanévrováním svých plavidel poblíž nepřátelských. Optimálně tak, abyste vychytali možnost vpálit jim baráž ze svého boku před tím, než totéž učiní oni vám. I proto vývojáři svou hru připodobňují k šachům. 

Navzdory dubnovému ohlášení se Human Extinction Simulator stále snaží uchytit na Steamu. Koho koncept zaujme, může mu dopomoci zde, nebo prolouskat oficiální stránky vývojářů.

Nejnovější články