Námořnický vývojářský deník o Assassin's Creed III
zdroj: tisková zpráva

Námořnický vývojářský deník o Assassin's Creed III

19. 9. 2012 14:45 | Video | autor: Aleš Smutný |

Takhle se kriket nehraje. Pokud mne chce někdo přesvědčit o kvalitách hry, nesmí podobné upoutávky zaplnit „odborníky“, kteří vám se skálopevnou jistotou sdělují neochvějná fakta, která jsou ve skutečnosti tak trochu mimo (ale je třeba je představovat jako realitu, protože je to tak ve hře). Vždyť všichni víme, že Assassin's Creed III je hra a nemůže v ní být vše reálné. Tak proč tolik mýtů a zkratek, ať už jde o popis námořního boje (opravdu, abordáž po přiražení bokem nebyla jediná metoda získáni lodi té doby) nebo historie. Stačilo by říci, že to sice bylo v reálu takhle, ale ve hře by to bylo nudné a bylo třeba změn (což se týká her obecně - neupravená realita v nich může pěkně nudit).

zdroj: Archiv

Z videa je i celkem jasně cítit, že hra posune Válku o nezávislost do podoby klíčové události té doby, ačkoliv šlo o jedno z okrajových bojišť celosvětového konfliktu Británie s Francií, Španělskem a Holandskem. Na druhou stranu, video celkem jasně ukazuje, že tohle nebude jen exkurze do amerického výkladu dějin, ale také a hlavně o pobíhání po městech a skalách celého kontinentu. Takže, pokud vás nějaká ta šedivá místa historie netrápí, uvidíte opět solidně vyhlížející hru této série. Která má navíc jeden silný prvek, s nímž může čarovat i v oblasti historické fikce.

Oním prvkem je ústřední boj asasínů a templářů, jímž se dá obrousit mnoho hran a vyklouznout z mnoha dějových smyček. Tohle je ze scenáristického hlediska velmi silný pomocník, s jehož pomocí mohou tvůrci zajistit, že britští hráči nebudou vypouštět obláčky páry z uší. Nakonec, takový Patriot byl ahistorický, propagandistický, prznící předobrazy jednotlivých postav – ale i přes to všechno úsměvně zábavný blockbuster. Jen se nesměl brát jako historicky věrný snímek. A přiznejme si, Assassin's Creed byl vždy zčásti o prostředí, zčásti o vší té svobodě a zčásti o historickém kontextu, který byl upravován pro potřeby hry. Pořád to může být velmi zábavná hra. A snad i bude.

Nejnovější články