GDS 2015: Martin Jurášek a Alexandr Pavelek - oblasti game designu a jejich rozvoj
zdroj: tisková zpráva

GDS 2015: Martin Jurášek a Alexandr Pavelek - oblasti game designu a jejich rozvoj

11. 2. 2016 19:30 | Video | autor: Redakce Games.cz |

Free-to-play hry nejsou považovány zrovna za etalon game designu, opak je však pravdou. Tvrdí to alespoň Martin Jurášek a Alexandr Pavelek ze stáje studia Pixel Federation, vývojářů řady f2p titulů. Kontinuální vývoj a malá manévrovací schopnost v případě chyby totiž klade nároky, které mohou vývojáře navyklé na starší modely vývoje a distribuce notně překvapit. Rady a poznatky dvojice designérů ze světa pramálo prozkoumaného světa designování neustále updatovaných her najdete v dalším záznamu GDS 2015 přednášky.

Škarohlídský názor na game design free to play her předpokládá z hlediska kreativity jenom to nejhorší, Juráškovy a Pavelkovy příklady však dokládají pravý opak. Zdaleka nejde jenom o vybalancování mikrotransakcí z hlediska zisku nebo férovosti. Například ukázka obou přednášejících z vývoje a „udržování“ v chodu mobilní hry Train Station naznačuje, že rozumný vývoj F2P hry je sám o sobě vědou. Jedním z problémů je například interface a výpočet mechanik.

Teze pochopitelné pro tým ale nemusejí být nutně pochopitelné i pro hráče – často spíše abstraktní pravidla, daná omezeními mobilních her, totiž kladou nové nároky na komunikaci vstříc hráči. Jiným podobným příkladem je noční skin, který je možné si v rámci hry koupit a zapnout. Zatímco na počátku vývoje šlo o vcelku triviální úkon s velkým úspěchem, po pěti letech vývoje to v důsledku znamenalo překreslení všech dalších updatů budov a vláčků do noční verze, což se podepsalo na zvýšení produkční doby. Jinými slovy, i jednoduchý update může u F2P her mít dalekosáhlé následky.

Ať už je váš vztah k F2P hrám jakýkoli, skoro hodinová přednáška poskytuje do jejich vývoje překvapivě komplexní náhled.

Nejnovější články