Zpráva o stavu The Secret World dští do světa optimismus
zdroj: tisková zpráva

Zpráva o stavu The Secret World dští do světa optimismus

3. 9. 2012 18:56 | Téma | autor: Petr Poláček |

Jak už víme ze zprávy o výsledcích hospodaření, dosavadní prodejnost a hranost onlineovky The Secret World očekávání Funcomu rozhodně nenaplňuje, což si bohužel vyžádalo i přeskládání vývojářského týmu. Ale! V té samé zprávě bylo jasně řečeno, že Funcom rozhodně nehodlá dělat definitivní závěr okamžitě - naopak bude hru dále podporovat, protože v ní cítí silný potenciál, což nyní potvrzuje i komentář Ragnara Tørnquista, který narovinu říká, jak to s hrou a týmem je nyní, a jak to bude nadále. Tak copak tam pro nás chlapci a dívky z Funcomu ohledně The Secret World mají?

Ragnar narovinu přiznává, že vývojářský tým přišel o pár lidí, aby bylo ekonomickým potřebám firmy učiněno za dost, ale jinak už jen barví budoucnost v růžových barvách a střílí ostrou municí do onlinové konkurence (Mists of Pandaria). Hlavně, však slibuje nezměněnou frekvenci oprav a vydávání nového obsahu.

Druhý obsahový update s názvem Digging Deeper se o dva týdny zpozdí kvůli restrukturalizaci týmu, ale prý to bude naposledy. Třetí, zatím neoznámený, update vyjde včas na Halloween a tvůrci mají v plánu několik potenciálně zajímavých obsahových vychytávek. Těšit se tak hráči The Secret World mohou nejenom na raid v New Yorku až pro 10 lidí, který bude dostupný v říjnu, ale i na nové zbraně a rozšířené možnosti úpravy postav.

Na Vánoce si pak tvůrci připravili „zajímavý prvek“, který je nějakým způsobem napojený na systém achievementů. Na jaro příštího roku se pak připravuje nová adventurní zóna, která hráče zavede zpátky do Tokia, kde na ně budou čekat nové postavy, mise a hrozby. Ragnar rovněž v mezičase slibuje tunu nových misí a příběhů, ale všechno to jsou jenom obecné řeči, kterým se dá věřit, když člověk chce, ale stoprocentní jistota v tom není.

Jestli bude Funcom dál podporovat The Secret World? Samozřejmě, že ano - řadu let. Stačí se podívat, jak dlouho je firma schopná vydělávat na Age of Conan a dalších svých onlineovkách, které rozhodně nehrají miliony hráčů, ale pořád jsou výdělečné, jinak by už dávno tlely v archivu zrušených her. Jenže, kde jsou ty ambice The Secret World? Co hře brání, aby to rozbalila ve velkém a Ragnarem proklamovaný potenciál plně rozvinula? Nebude to náhodou lpěním na systému „musíš zaplatit plnou palbu za hru, a pak ještě každý měsíc za poplatky“? Myslím si, že ano.

Pokud má dnes člověk platit každý měsíc fixní poplatek, tak by měl hru dostat do pracek za drobný peníz, nebo rovnou zadara. A tím rozhodně neholduju za free-to-play systém. Kdepak, ale dát litr za onlineovku, a pak každý měsíc platit pravidelný poplatek, to je v dnešní době odvážný model, od kterého velmi rychle upustili i chlapci od Star Wars: The Old Republic a tam jsou čísla platících hráčů několikanásobně vyšší.

Ano, The Secret World si člověk může na tři dny vyzkoušet skrze trialku zadara, ale kdo má dneska čas na to, aby věnoval tři dny souvislému hraní hry, o jejíž koupi přemýšlí? Maximálně hodinku, dvě denně, a pak už ho čekají jiné zájmy. A to na vyzkoušení nestačí, ne v případě onlineovky.

The Secret World přeju jenom to nejlepší, hlavně tedy dlouhý život a tvůrcům, aby dostali prostor k realizaci těch nejbláznivějších plánů, co nosí v hlavách. Stvořili povedený a opravdu ne zcela tradiční online titul, teď už ho jenom zbývá přizpůsobit dnešní realitě…

 

 

Nejnovější články