YouTube si prý za miliardu dolarů koupil Twitch
zdroj: tisková zpráva

YouTube si prý za miliardu dolarů koupil Twitch

19. 5. 2014 10:36 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Na poli streamovacích služeb se možná chystají velké změny. Podle Variety se totiž YouTube (patří od roku 2006 Googlu) dohaduje s příslušnými vlastníky na zakoupení služby Twitch za rovnou miliardu dolarů. Obě společnosti odmítly zveřejnit jakýkoliv komentář. Jde ale o krok z hlediska YouTube logický.

Twitch vznikl v roce 2011 a po pomalejším rozjezdu se dostal do pozice významného hráče na streamovacím poli. Jen za posledního půl roku ztrojnásobil svůj podíl v objemu stahovaných dat v severní Americe. Velkou roli v tom hraje též implementace Twitch do nových konzolí – PlayStation 4 (viz tento článek) a posléze i Xbox One (čtěte zde). Jednoduše řečeno, Twitch se ukázal být natolik silným hráčem, že se YouTube rozhodl zasáhnout.

Svou roli v tom může hrát fakt, že se v únoru stala šéfkou YouTube divize Susan Wojcicki, která určitě přišla s novými plány a nápady. Akvizice potenciálního konkurenta (protože pozice YouTube je i tak neotřesitelná) by do této sféry změn jistě spadala. Ovšem právě díky faktu, že je YouTube takovým gigantem, je celkem jasné, že se o případnou akvizici začnou zajímat americké regulační úřady.

Vzhledem k velikosti případného obchodu – nezapomeňte, že jde zatím jen o spekulace, byť z dobrého zdroje – jde o běžnou praxi, kdy americké Ministerstvo spravedlnosti bude analyzovat zda YouTube nepřekračuje zákony z hlediska hospodářské soutěže apod. Možná i proto obě firmy mlčí a nechtějí vydávat jakékoliv komentáře. Mimochodem, Google zakoupil v roce 2006 YouTube za částku jen o něco vyšší – 1,65 miliard dolarů.

Nás hráčů, tedy hlavně těch, kteří rádi streamují své hraní, se případný odchod víceméně nedotkne. Jen bychom mohli začít vtipkovat na téma, že konečně obě konzole budou mít zabudované streamování přes YouTube. Nyní už ale musíme čekat na to, zda se spekulace potvrdí. Ne vždy se tak stane.

Wall Street Journal kupříkladu tvrdí, že dohoda o koupi ještě vůbec není jistá. Naopak se prý jednání nachází v počáteční fázi a vyloučena není ani varianta, kdy Twitch navýší svůj kapitál a dále bude fungovat jako neszávislá společnost. Bůhví, jak to dopadne.

Nejnovější články