USA akceptuje hráče League of Legends jako profi sportovce
zdroj: tisková zpráva

USA akceptuje hráče League of Legends jako profi sportovce

15. 7. 2013 12:09 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Možná to zní podružně, banálně a pro běžného hráče nezajímavě, ale pro svět her, které mají ambici stát se seriózním eSportem, jde o celkem velkou věc. Riot Games po dlouhodobém lobbování a vzývání všech svatých dosáhli toho, že USA nyní berou z hlediska pobytu v zemi profi hráče League of Legends na stejné úrovni jako profesionální hráče amerického fotbalu, basketbalu nebo kteréhokoli jiného tradičního sportu. Jako profi hráči League of Legends budete zkrátka od nynějška bráni za profesionální sportovce.

Potvrdil to Nick Allen, šéf eSport divize Riot Games: „Vláda Spojených států uznává profi hráče LoL jako profesionální atlety a uděluje jim vyhrazená víza pro práci v USA s titulem profesionála. Pro eSporty je tohle naprosto přelomové“.

Jde tedy primárně o výhodu pro zahraniční hráče, kteří by chtěli přicestovat kvůli účasti na LCS mistrovství v League of Legends. Kdo někdy čekal na víza a hryzal si u toho nehty nervozitou, protože jeden úřednický špatný den vás může oddělit od vaší vysněné dovolené nebo v tomto případě výjimečného zážitku, ten ví, jaký má toto udělení statusu profesionálního sportovce praktický význam.

Ale on je ten význam i symbolický. ESporty nejsou něco, co by laická veřejnost brala vážně, ona je občas nebere vážně ani ta hráčská. Když to však berou vážně americké úřady, jde už z principu velký krok vpřed. Riot Games na tom prý pracovali dlouho a museli neustále bojovat, aby byl celý obor brán vážně. Vytrvalost se však vyplatila - úřady nakonec uznaly, že nemají důvod, proč by se měl virtuální sportovec lišit od toho reálného.

Nejnovější články