Tvůrci BioShocku vybírají na Black Glove, podivnou hru o ještě podivnějším divadle
zdroj: tisková zpráva

Tvůrci BioShocku vybírají na Black Glove, podivnou hru o ještě podivnějším divadle

7. 10. 2014 16:49 | Téma | autor: Aleš Smutný |

V červnu založili tvůrci BioShocku ze zrušeného studia Irational Games nové studio Day for Night Games a rovnou představili svůj první projekt s názvem Black Glove, na jehož vývoj nyní vybírají přes půl milionů dolarů na Kickstarteru. Stačí při tom letmý pohled a je zcela jasné, že tento experiment rodokmen tvůrců nezapře. Výraz experiment neupoužívám náhodou. Black Glove je totiž koncepčně bizarní titul, který se odehrává v bizarním prostředí, ale právě z těchto důvodů je zároveň nesmírně zajímavý.

Hra se pyšní stylizací po vzoru dvacátých let minulého století a od prvních okamžiků kickstarterového videa poznáte, že tvůrci Černé rukavice se na vývoji BioShocku nepodíleli jako testeři, co používají název známé hry jako lákadlo. Kdepak, Day for Night Games tvoří klíčoví vývojáři z Irrational Games, co mají na svědomí vzhled, herní mechanismy i scénář různých částí her jako BioShock, BioShock Infinite, System Shock a tak dále. 

Děj Black Glove se točí kolem divadla Equinox, podivného místa mimo realitu, které se nachází ve velmi nedobrém stavu. Založila ho totiž trojice takzvaných Zakladatelů a jejich práce není dokonalá. Posuďte sami. V některých částech divadla plyne čas pozpátku, jinde ze dveří vyskakují podivná stvoření, jinde se rozpadá předivo reality a ke všemu tu hraje podivná hudba.

Naštěstí jste tu vy v roli Kurátora a problémy divadla můžete vcelku jednoduše vyřešit. Musíte pomocí titulní Černé rukavice pozměnit minulost Zakladatelů, čímž změníte současnost. Prostě modifikujete základní formy tvůrčí realizace Zakladatelů - médium, poselství a múzu.

Black Glove zdroj: tisková zpráva

Celé to má ale háček. Abyste se dostali k Černé rukavici, musíte splnit různé úkoly včetně vítězství ve hře na klasickém arkádovém automatu, kde čelíte Vesmírnému minotaurovi, nemesis divadla Equinox. Já vám nelhal, že Black Glove je vážně divná a bizarní hra. Tím spíše, když pomocí rukavice třeba vidíte místo osob jen jejich kostry. Ovlivňováním součástí tvůrčího stylu Zakladatelů pak modifikujete i současné divadlo.

Díky tomu může prostředí namísto stylizace z dvacátých let mít ráz 8-bitových her, šedesátkového popu nebo kosmických brakových komiksů let sedmdesátých apod. Podobné metody nelineárního vyprávění by měly Black Glove zajistit obrovskou znovuhratelnost, kterou podpoří divadlo, kde bude spousta věcí k objevování a hloubání nad surrealistickými výjevy, které na vás skočí z nejrůznějších koutů Equinoxu.

Black Glove zdroj: tisková zpráva

Day for Night Games si na Kickstarteru určili za cíl vybrat půl milionu dolarů, což není málo. Když se ale podíváte na seznam členů týmu, tak se zdá, že proklamace o tvorbě AAA hry v módu nezávislého vývoje nejsou plané. Jde o profíky, kteří se v branži pohybují mnoho let, a hlavně velká část z nich jsou dlouholetí kolegové z Irrational Games.

Black Glove se mi vážně líbí. Je to podivná, trochu děsivá, ve své záhadnosti ale nesmírně lákavá podívaná, která by mohla překročit hranice současných herních konvencí, ale přitom nezůstat jen u toho, že je netradiční námětem a přidá i hraní.

Podívejte se na stránky kickstarterového projektu a video, v němž se Black Glove představuje a posuďte, zda nestojí za vaší investici. Pokud ale hledáte ve hrách něco originálního, jsem si celkem jistý, že vás Black Glove osloví. Pokud se projekt zaplatí, hra by měla vyjít na PC a Mac koncem příštího roku.

Nejnovější články