Tvůrce Assassin's Creed opět končí v Ubisoftu, nyní dramaticky
zdroj: tisková zpráva

Tvůrce Assassin's Creed opět končí v Ubisoftu, nyní dramaticky

8. 5. 2013 13:40 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Šťastné shledání Patrice Désiletse a Ubisoftu se nekoná, naopak. Désilets spolustvořil značku Assassin's Creed a z Ubisoftu odešel v roce 2010 po dokončení své práce na AC: Brotherhood. V létě 2011 se přidal k THQ Montreal, kde pracoval na dvojici projektů. THQ však na začátku letošního roku zbankrotovala a její majetek byl rozprodán v aukci. V ní si Ubisoft "vydražil" právě Désiletsovy projekty (1666 a Underdog), tím pádem i celý Désiletsův tým a jeho samotného také, samozřejmě. Ztracený syn byl zpět doma. Ale ne na dlouho.

Désilets v Ubisoftu opět skončil a tentokrát ne zrovna v dobrém nebo spíše ne v klidu a bez emocí. Takto se k celé záležitosti vyjádřil Ubisoft: „Naneštěstí, naše dobrá víra v dialog s Patricem, že najdeme společnou cestu v rámci směřování studia, zůstala nenaplněna. Výsledkem je, že Patrice ze studia odešel. Naše priority zůstávají stejné, tedy týmy budou nadále tvrdě pracovat na rozdělaných projektech. Budou patřit mezi základní stavební kameny Ubisoftu Montreal a jeho budoucích úspěchů“. Zdá se, že se Désilets neshodl s Ubisoftem na dalším směřování studia a podobě připravovaných her, což se prostě stává. Problém je v tom, že Désilets svůj odchod z Ubisoftu líčí poněkud jinak a dramatičtěji. 

Désilets tvrdí, že neodešel v klidu a po dohodě, ale byl poměrně drsně odejit. Dejme tedy slovo jemu: „Navzdory jakýmkoliv prohlášením mi byla dnes ráno Ubisoftem ukončena smlouva. Byl jsem o tomto ukončení informován osobně, dostal jsem upozornění a následně jsem byl eskortován mimo budovu dvěma členy ostrahy, aniž bych se mohl rozloučit s členy týmu nebo si vzít osobní věci. Nebylo to mé rozhodnutí. Činy Ubisoftu nejsou ničím logickým podloženy a neplyne z nich nic užitečného. Hodlám s Ubisoftem tvrdě bojovat o svá práva, svůj tým a svou hru“.

Animosita mezi Désiletsem a Ubisoftem zjevně přesáhla únosnou mez. Momentálně jen můžeme hádat, co se stalo. Zda chce Ubisoft měnit projekt 1666 tak, že to je pro Désiletse neakceptovatelné a protestoval proti tomu tak vehementně, že dostal padáka. Nebo zda tu je nějaká zlá krev od minula. Každopádně, Désilets nebyl vyhozen hned po odkoupení studia, takže snaha o dialog tu zcela evidentně byla. Nebyla však plodná, a pokud je tvrzení Patrice Désiletse pravdivé (zatím je to tvrzení proti tvrzení), Ubisoftu došla trpělivost. Těžko říci s čím...

Jakkoliv se může zdát, že by sympatie měly být na straně Désiletse, je třeba si uvědomit, že Ubisoft mu dal de facto druhou šanci, jíž všechna studia z portfolia THQ nedostala a stále platí „koho chleba jíš...“. Nicméně Désilets si zase může (asi) dovolit to, co řadový programátor s řádově nižším platem ne – otevřený nesouhlas a klidně rebelii. Zvláště pokud se mělo s jeho hrou dít něco, co odmítal. Ostatně, jeho první reakce na otázku, co bude po vyhazovu dělat, byla lakonická „Přežiju to“.

Nejnovější články