Třetí herní večer Press Start zábavně poučil o smrti ...ve hrách
zdroj: tisková zpráva

Třetí herní večer Press Start zábavně poučil o smrti ...ve hrách

16. 2. 2013 15:00 | Téma | autor: Petr Poláček |

Press Start už znáte, někteří z vás určitě první, druhý nebo třetí díl těchto tematických herních večerů navštívili, a pokud se vás to netýká, tak právě proto vlastně vychází tento článek. Aby zhodnotil zajímavou herní akci a snad vás tím i dokopal k tomu, že až se Pavel Dobrovský a Bohdan Heblík rozhodnou uspořádat Press Start Vol. 4, nebudete v BIO OKO chybět.

Správně si z tónu předchozích řádků můžete dovodit, že i třetí Press Start, který se jal prozkoumávat temná zákoutí smrti ve hrách, považuji za vydařený obsahově i organizačně. Lidi přišli, přednášky byly zajímavé, atmosféra byla příjemná. Skoro se dá říci, že si všichni přítomní to setkání se smrtí, které se obvykle spíše bojíme, užili. Abyste mi to věřili, najdete v článku zhodnocení akce, která se konala na konci ledna v BIO OKO, nejenom z mého pohledu, ale i z pohledu několika dalších návštěvníků. Tak se pojďme podívat, oč jste přišli, když jste na Press Start Vol. 3 nepřišli.

Jan Smejkal

Nikdy jsem nebyl fanda přednášek čtených, avšak pokud je to dobře napsané, nic mi, krom přednesovitého výkladu, v zásadě nemůže vadit. Naopak formální stránka celého večera byla soudržná a neochvějná jako řádně navržený materiálový kompozit. Davidu Kubcovi lze jistě vyčíst faktické lapsy a přehlížení některých platforem a titulů, avšak je třeba říci, že na velmi dobře vyargumentovanou pointu to mělo pramalý vliv.

Dojmy z přednášky o Enlightened, která vyplnila druhou třetinu, závisí čistě na tom, jak se pozorovateli pozdává samotný projekt. Mám-li být upřímný, veškerou záchranu tomu poskytovala slova "tech demo", "rozpracováno", "snad letos" a jim podobná. Byť jsem se touto fází mírně pronudil, přesto jsem našel zajímavé momenty. Předně mám podezření, že hoši a dívky z Dreadlocks viděli jistý díl mého oblíbeného příležitostníku Errant Signal, neb uvažují o implementaci zde navrhované mechaniky.

Závěr patřil především velmi zábavnému koncertu blbosti v režii Martina Bacha, k němuž nemám co dodat. Snad jen "Danke, herr Bach!". Trochu mě překvapilo, že poslední Press Start rezignoval na snahu o propojení světů filmu a her, které bylo minule velmi zajímavé. Má očekávání byla jiná, nikoliv však zásadně vyšší. Přesto byl Press Start vol.3 příjemně stráveným večerem, o follow-upu v předsálí s barem a otrávenými pingly ani nemluvě.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Pavel Kubec alias Dave de Sade vzal prezentaci smrti ve hrách velmi zevrubně, tady se zastavil u Wii hry Mad World

Lukáš Grygar

Druhý Press Start mi utekl, takže můžu srovnávat jen s tím debutovým, a rozhodně se mi líbilo silnější zapojení plátna v obou přednáškách. Nedá se svítit (v kině obzvlášť), publikum jsou v tomhle případě víc diváci než posluchači, a tak trefně vybrané herní ukázky nebo videa oživují tempo. Ne snad, že by sami přednášející uspávali: Dave de Sade zaujal několika výbornými postřehy, Martin pobavil už nástupem a skvělými dobovými materiály. Bez vytáček ale přiznám, že prostřední část s představením hry Enlightened mě zklamala, protože jinak sympatickému projektu prokázala jak ve videu, tak i v následném rozhovoru spíš medvědí službu.

Mluvit před plným kinem samo není žádná legrace, ale zatímco třeba plachý Jaromír Plachý na prvním Press Startu dobře ladil s roztomilostí své hry, tentokrát vyznělo autorské povídání nejistě a nepřesvědčivě. Čímž bych trochu popíchnul i samotné kolegy, kteří za Press Startem stojí (a kteří mi tohle určitě dají sežrat): když už se povedlo něco tak parádního, jako je potřetí obsadit sedačky nejenom herními "diehards", chce to do příště víc suverenity i na pódiu!

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Vašek Sahula zpovídaný Pavlem po prezentaci projektu Enlightened

Adam Homola

Smrt ve hrách je zajímavé, neohrané téma a jména přednášejících atraktivitu rozhodně nesnižovala. Těšil jsem se. Bohužel o smrti ve hrách mluvil jen David Kubec, ale jeho přednáška byla plná zajímavých postřehů (a spoilerů), které mě předtím vůbec netrkly. Například podobnost placení za MMO hry s placením za staré automatovky nebo vývoj vlivu smrti na hratelnost a design v průběhu let. Předváděčka Enlightened mě, přiznám se, trochu uspávala. Na vině byly vedle příliš dlouhého videa a částečného odběhnutí od tématu také pozdní hodina a pohodlné plážové křesílko.

Martin Bach se smrti ve hrách také bravurně vyhnul, ale vynahradil to dobrým využíváním plátna a epickým úvodem. Vtipné hlášky Jona Stewarta na adresu politiků a násilných her byly tím, co jsem v jedenáct večer potřeboval a pozornost se opět vrátila do normálu. Hezkou tečkou na závěr byl i příjemný "networking" aneb sedíme u piva a plkáme. Za mě tedy celkově palec nahoru a doufám, že duo Pavel & Bohdan přijde se čtvrtým Press Startem dříve, než za rok.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Ano i mezi našimi politiky jsou "pařani" , jak předvádí Martin:)

Alžběta Trojanová

Letošní Press Start mě překvapil. Přednášky Davida Kubce i Martina Bacha byly svižné, vtipné, poučné a zároveň přístupné i lidem "zvenčí". Slyšela jsem výtku na to, že chlapci přednes četli, ale upřímně, pro mě to bylo obří plus. Raději čtenou přednášku, co má tah na branku, než nudné povídání spatra. Nakonec právě trochu větší švih a tempo by si zasloužila prezentace Enlightened od Dreadlocks. Celkově ale Press Start potěšil. Cítím tam zjevnou stoupající křivku s každou další akcí. Takže jen tak dál (i když příště prosím bez spoilerů).

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Tak tak, lidí přišlo dost, a ta plážová křesílka mmmm...

Petr Poláček

Zatímco první dva „díly“ tematických večerů s názvem Press Start seznamovaly, třetí díl prozkoumával. První Press Start nehráčům představil a hráčům připomněl adventury jako žánr (BigPeterovy přednášky zpracované do seriálu o historii adventur najdete tady), druhý se pokoušel (a úspěšně!) o to samé se střílečkami. Mezi oběma akcemi byl vidět dramaturgický posun, jak jsem psal někdy před rokem. Zejména v interaktivitě přednášek se druhý Press Start dostal oproti předchůdci mnohem dále. A právě absenci dalšího vývoje v tomto směru vnímám jako jedno z mála kritérií, které se pořadatelům, Pavlu Dobrovskému a Bohdanu Heblíkovi, nepodařilo bezezbytku naplnit.

Sedět v kině a se zavřenýma očima spíše poslouchat než sledovat, to je zkrátka nevyužitá příležitost, a být tím velkým plátnem v pozadí, tak nahlas křičím, že chci, aby se na mně promítaly obrázky pohyblivé, ne statické - ilustrační. Poutavost přednášek, zejména té od Davida Kubce, by tím rázem řádova stoupla, nehledě na to, že hrami spíše nepolíbení jedinci v publiku by se tím snáze octli v obraze, i když jich byla spíše menšina dle mého názoru.

Poutavost je ovšem jedna věc, zajímavost a informační hodnota zase druhá. Vyčerpávající, místy trošku více dojmologické, občas nepřesné a na konzole zaměřené představení smrti ve videohrách od úplných začátků až po dnešek bylo v podání Davida Kubce zajímavé. Mé obzory se díky přednášce rozšířily do netušených rozměrů, což byl v mém případě hlavní důvod, proč jsem na Press Start šel. Těžko říci, jak to vnímali ostatní, ale letmá sonda po skončení naznačila, že spíše stejně jako já – přednáška se jim líbila a zřejmě se i nejlépe vešla do vymezeného tématu, který byla smrt. To jen pro připomínku.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Davidova přednáška šla přímo od hráčského srdce, tedy srdcí...

Prezentace projektu Enlightened českého týmu Dreadlocsk v podobě videa z rozpracované verze a následného rozhovoru s Vaškem Sahulou se stala chvílí, kterou bylo v daném momentě třeba spíše přežít, než užít, ale dáno to bylo stavem rozpracovanosti hry – ne přítomným vývojářem z českého týmu Dreadlocks. Prezentaci a tlačenku zajímavých tuzemských projektů navíc pokládám za automaticky vhodnou činnost, takže navzdory zmíněné míře „nezaujetí“ pokládám zařazení tohoto bloku do Press Startu za vhodné. A nepochybuji o tom, že plány tvůrců z Dreadlocks určitě nemálo lidí v publiku oslovily, protože spousta z nich o projektu slyšela poprvé.

Přednáška Martina Bacha se stanovenému tématu poněkud vyhnula, a z pohledu hráče obecného (ano, to je druh, vy neznáte?) možná ta odbočka byla příliš zakroucená, ale rozhodně byla nejvíce interaktivní, nejvtipnější a nezapomněla navíc na předání konkrétních informací. Že se zpracováním smrti ve hrách souvisí i věkový rating her, o tom nikdo nepochybuje. Běžný konzument však na něco takového příliš nemyslí, protože ho mnohem více zajímá počet zbraní, délka hry a prsa hlavní hrdinky.

Pokud se na popud Martinovy přednášky, která podnikla exkurz do historie věkového ratingu her a následně zjištěné informace vztáhla na současnost, alespoň pár lidí v publiku začalo o tuhle problematiku zajímat (a tím jsem si docela jistý), tak opět účel splněn. Navíc, jak už jsem naznačil, Martin publikum pobavil a nejlépe se vešel i do mého požadavku na interaktivitu díky použití videí, což je v prostědí kina logické.

Dílči dojmy stranou, jak hluboko do fousů mi tedy třetí Press Start zalezl? Dá se říci, že až pod ně. Uhnul sice z cesty vytyčené prvními dvěma štacemi, takže už nehráčům nepředstavil žánr, ale spíše prozkoumával jednu konkrétní problematiku, ale ze svého zaujatého pohledu to nepovažuju za problém. Stejně si myslím, že drtivou většinu publika tvořili hráči, ne nehráči se zájmem o hry, jak naznačily reakce publika v několika specifických okamžicích. Podstatné je, že publikum bylo, navíc početné a na konci i zjevně spokojené.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva A tady je máte, kluky šikovné pořadatelské: vlevo Bohdan Heblík, vpravo Pavel Dobrovský

Zájem o akce typu Press Start tedy je, což je jev pozitivní a mně nezbývá než stejně jako kolega Homola vyjádřit přání, aby se další Press Start konal dříve než za rok. Bez ohledu na téma, bez ohledu na hosty. To už nechám na Pavlovi s Bohdanem, protože potřetí dokázali, že organizaci a dramaturgii mají v malíku. Pro příště se jen přimlouvám za trošku lepší využití prostoru – je to kino, ať se to na plátně hezky hejbe! :)

A na závěr ještě pár fotek, abyste nasáli atmosféru. Další najdete na FB stránce Press Startu:

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Věřte, že po skončení bylo o čem debatovat a všichni to pilně provozovali

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Martin osvícený vlastními poznámkami a myšlenkami

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Tady pro změnu osvícené publikum ...nějakým domečkem

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Dreadlocks je jeden z nejaktivnější tuzemských indie týmů - Vaškem Sahulou nastíněné plány s Enlightened zaujaly, jen s ukazováním hry se mohlo ještě chvilku počkat, až na to bude připravená...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Abyste věřili, že David svůj exkurz do smrti ve hrách bral fakt poctivě, tak jedno foto z doby, kterou dnes nazýváme retro

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Sponzoři a mediální partneři: Dejvické divadlo půjčilo rakev, Conquest nevím co, BIO OKO poskytlo prostory, magazín 25fps svůj mediální prostor a Games? Za Games jsem Pavlovi s Bohdanem půjčil Martina, na zálohu samosebou. Nutno dodat, že byla navrácen v pořádku a bez škrábanců, minimálně těch viditelných. Zálohu jsme avšak propili na baru po Press Startu...

Nejnovější články