Třetí herní večer Press Start v BIO OKO bude o smrti ...ve hrách
zdroj: tisková zpráva

Třetí herní večer Press Start v BIO OKO bude o smrti ...ve hrách

27. 1. 2013 20:23 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Vytáhněte diáře a pište si, diktujeme: tento čtvrtek 31. ledna se v Kino Oko v Praze koná Press Start Vol. 3, kam byste měli přijít, protože se něco dozvíte o smrti ve hrách. Máte to? V tom případě se uvidíme na místě. Abyste ale nešli naslepo, tak si třetí Press Start nechte představit. Jestliže vám ten název ale vůbec nic neříká, tak se nejdříve mrkněte na reporty z prvních dvou dílů. První se zabýval adventurami (článek), zatímco druhý (článek) byl zaměřený na střílečky a oba dva se vydařily.

Ještě než předáme slovo pořadatelům Pavlu Dobrovskému a Bohdanu Heblíkovi, tak stojí za připomenutí, že Press Start je komponovaný večer složený z přednášek na jedno téma (a následné diskuse na baru). A tentokrát tedy, jak už bylo řečeno, je tématem smrt ve hrách. Kdo bude přednášet, o čem bude přednášet, a obecně, co vás čeká a nemine, to se dozvíte po rozkliku.

Bohdan Heblík vám o třetím Press Startu leccos pověděl už v našem podcastu Fight Club, přesto jsme se jej a Pavla Dobrovského ještě jednou přeptali na pár otázek, aby bylo ve všem jasno. Takže:

Smrt ve hrách je obecně jistě lákavé téma a nikdo jej doposud příliš neřešil, čím přispěje do debaty na tohle téma třetí Press Start?

Právě proto, že smrt je ve hrách všude, tak si vlastně už neuvědomujeme její existenci. Po zabití se přeci vždy objevíme na posledním checkpointu nebo si hru loadneme a vesele pokračujeme dál, ne? Přitom smrt prošla od prvních her zásadními změnami, které byly přímo spjaty s možnostmi hardwaru a společně s ním se vyvíjela. Je to fascinující téma, zvlášť v kontrastu s naším lidským životem, ve kterém smrt znamená konec všeho. Ve hrách ne - dávají nám možnost napravit své chyby, dělat věci jinak, zlepšovat se... Žádné jiné médium tohle neumožní. Smrt a její zpracování je tedy jednou z věcí, které dělají hry něčím naprosto výjimečným.

Dají se, stručně, vypíchnout hlavní taháky jednotlivých přednášek? Proč budou nebo by měly návštěvníky zajímat?

Press Start je určen nejen hráčům, ale i lidem, kteří už nehrají nebo nikdy nehráli. Právě pro ně je celý večer zajímavý jako nahlédnutí do světa, který opustili nebo ho vůbec neznají. David Kubec ve své přednášce nastíní vývoj smrti ve hrách. Když jsme s Davidem přednášku domlouvali, tak jsme si uvědomili, že nemůžeme mluvit o současnosti bez minulosti, a že řešení umírání je pro hry jedním z hnacích motorů od dob SpaceWar.

Následný rozhovor s Vaškem Sahulou, kterého jste na Games měli i ve Fight Clubu, začne světovou kinopremiérou hry Enlightened. Vašek a celý tým Dreadlocks vymysleli deseti minutové příběhové video, které ukáže atmosféru a hratelnost Enlightened a Vašek sám pak o hře bude povídat. Nejde o náhodnou volbu - Enlightened pracuje se smrtí v originálním směru a jen naznačím, že nepřátelé se v ní nedají zabíjet.

Závěrečná tečka patří našemu... nebo vašemu? Nebo svému? Prostě Martinu Bachovi. Martin se dívá na herní smrti a zabíjení, které sklízí v médiích kritiku a ve společnosti vlny odporu ke hrám. Martin celé tyhle mediální veletoče a skandály a lži dekonstruuje a řekne, jak to vlastně objektivně je. Bude to takový mythbusting se spoustou úsměvů nejen od Jona Stewarta.

Kolik Máriů, Yoshiů a houbiček zemřelo během příprav třetího Press Startu, a bude jejich oběť nějak zohledněna během večera?

Kino Oko má přibližně 180 míst k sezení. Kdyby byla všechna obsazena a každý z návštěvníků hrál hru, ve které během deseti minut zemře pouze dvakrát, tak by se zemřelo 2160 krát za hodinu. Videohry jsou s námi téměř padesát let. You do the math. Legie mrtvých hrdinů a nepřátel by stačily ke kolonizaci několika planet a myslím, že bude v pořádku, když je uctíme minutou ticha.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Tak, vážení, nyní už máte všechny indicie k tomu, abyste se rozhodli na Press Star Vol. 3 dorazit, nebo naopak. Redakce ale doporučuje vyrazit a dorazit, bude to myšlenkově provokativní, ale i zábavné. Podrobnosti o celé akci najdete na Facebooku nebo na pressstart.cz, a pokud Facebook nepoužíváte, tak prostě ve čtvrtek 31. kedna přijďte na 21:00 do Kino Oko, víc vědět nepotřebujete.

Nejnovější články