Steam čeká renovace. Valve pracuje na novém systému doporučovaných her, kurátorů a kalendáři

12. 7. 2017 12:38 | Téma | autor: Patrik Hajda |

Ať už vám aktuální fungování obchodu Steam vyhovuje nebo ne, blížícím se změnám se nevyhnete. Valve už delší dobu pracuje na inovování dnes již zastaralých systémů Steam Store. O detaily ohledně plánovaných změn se podělil Alden Kroll v rámci vývojářské konference Unite Europe 2017.

Tou vůbec nejdůležitější změnou má být kompletně přepracovaná hlavní stránka obchodu. Valve chce spojit správné hráče se správnými hrami, tedy aby se hry vývojářů zobrazovaly skutečným zájemcům o daný žánr, ti si je s větší pravděpodobností pořídili a Valve se tak zase zvedly prodeje.

Toho by měli docílit novými uživatelskými nástroji, kde si sami zákazníci navolí, jaké hry je zajímají a jaké naopak ne. Kompletně předělaný algoritmus pak na základě těchto požadavků a dat z knihovny (typ hraných her, počet odehraných hodin, hry přátel…) zobrazí na hlavní stránce jen ty hry, které by vás měly opravdu zajímat.

S touto novinkou souvisí i předělaný systém kurátorů. Živá vysílání, video recenze a další materiály vašich oblíbených kurátorů by se také měly přehledně zobrazovat na hlavní stránce. Zároveň se kurátorům otevře možnost tvořit listy her typu „Top pět zombie her“, díky kterým se opět dostanete k požadovanému obsahu.

Dále se pracuje ještě na vylepšení Eventů. Ty by měly fungovat jako přehledný kalendář, ve kterém uvidíte všechny důležité informace o hrách ve vaší knihovně – kdy se koná turnaj, kdy proběhne stream s vývojáři, který víkend proběhne akce s dvojnásobným ziskem zkušeností a podobně.

A aby těch novinek nebylo málo, uživatelů se týkají ještě dvě poměrně zásadní informace. Zaprvé, vaše vlastní knihovna her se zpřehlední. Bude usnadněn přístup k právě hraným hrám a jejich informacím (obrázkům, achievementům, updatům atd.). Zadruhé, Valve se stále snaží vylepšit systém recenzí. Mělo by být pohodlnější jejich psaní a měly by mít lepší výpovědní hodnotu pro zákazníky. Co to přesně znamená nám Alden Kroll nesdělil.

Poslední avizovaná novinka se týká naopak vývojářů. Díky novému systému kurátorů by neměl být problém oslovit ta pravá média, u kterých je největší šance odezvy. Systém vám na základě vaší hry vybere doporučené kurátory, které si dále můžete ověřit pomocí jejich YouTube kanálu (počet odběratelů), Facebooku a Twitteru (počet sledujících). Nově nebudete muset posílat žádné klíče, vaše hra se prostě objeví rovnou u kurátora v knihovně.

Novinek je tedy opravdu požehnaně a snad opravdu povedou k větší přehlednosti obchodu, ať už jste hráč nebo vývojář. Přechod do nového režimu nemá stanovený žádný termín, ale dá se očekávat, že se jednotlivé změny budou spouštět postupně, aby se daly snáze vychytat případně nedostatky.

Nejnovější články