Stálá herní expozice Smithsonian se dočkala dvou nových titulů
zdroj: tisková zpráva

Stálá herní expozice Smithsonian se dočkala dvou nových titulů

19. 12. 2013 15:03 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

Uznávám, že debata "jsou hry umění?" nepatří mezi nejakutnější problémy lidstva, dokonce ani mezi nejpalčivější trable samotného herního byznysu. Přesto je sympatické, že americký Smithsonian (to je takový velký chumel muzeí a výzkumných ústavů, jehož výsledkem je výrazná koncentrace vysoce inteligentních jedinců) otázku už před časem tak trochu vyřešil zavedením her do své stálé kolekce. Že se jim tam daří dobře, dokazuje i nynější rozšíření kolekce o dvě nové hry, Flower od thatgamecompany a nezávislého demaku Halo 2600.

První jmenovaná byla vybrána pro "zcela nový druh fyzické a virtuální choreografie", interaktivní část však hodnotící radu rovněž zajala. Leč zatímco Flower zřejmě všichni znáte minimálně jako "tu hru, po které vývojáři udělali Journey", o existenci Halo 2600 jste dost možná (stejně jako já) neměli sebemenší ponětí.

A to by byla škoda, protože ačkoliv je mizivá šance, že její hratelnost oceníte návaly extatického nadšení, nic ji to neubírá na zajímavosti. Halo 2600 je totiž demake, alias indie scénou vyprodukovaný "reverzní remake", tedy nově vytvořená předělávka jiné známé hry (v tomto případě Halo), ale schválně působící jako mnohem starší kus než inspirace. Halo 2600 tak obsahuje dobové ovládání, grafiku a krom flashové verze v prohlížeči si ho můžete zahrát i na prastarém Atari 2600.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Hra tedy nebyla zvolena pro revoluční přínosy, ale pro svou "dekonstrukci hráčova vizuálního a virtuálního zážitku", tedy skutečnost, že titul předělává 3D střílečku do 2D prostoru ve zcela jiné generaci.

I nynější doplnění kolekce má být jenom začátkem dalšího rozšiřování sbírky her, jak vysvětlila ředitelka kolekce Elizabeth Broun (což není překlep). "Videohry jsou skvělým vyjádřením umění a kultury," dodala závěrem. Původní link oznámení Smithsonian pro případ, že se někdy budete dohadovat o statutu her jako umění, můžete nasdílet odtud.

Nejnovější články