Průšvih Sony pokračuje krádeží dat ze serverů SOE
zdroj: tisková zpráva

Průšvih Sony pokračuje krádeží dat ze serverů SOE

3. 5. 2011 10:53 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Update (16:12) - Sony v rámci uklidňování zmínila, že má před sebou vhodné plány pro svá MMO DC Universe Online a Free Realms.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Navíc dodává, že v rámci jednotlivých regionů se pokusí poskytnou poradenství v případě zcizení identity a podá pomocnou ruku i v dalších případech spojených s únikem dat.

Zdá se, že hroutící se kredibilita Sony v oblasti zabezpečení dat dostala další pořádný zvedák na virtuální bradu. Sony Online Entertainment ohlásila, že na základě dalšího bezpečnostního průniku museli „shodit“ všechny servery. „Vzhledem k vyšetřování průniku do našeho systému, který jsme objevili, jsme okamžitě zastavili činnost našich služeb. Poskytneme vám další informace jak to bude možné.“ Tak zněl slib v pondělí a zdá se, že se Sony v oblasti komunikace ven trochu poučila.

Dnes už totiž vysvětluje co se stalo a není to opět potěšující zpráva. Celou si ji můžete přečíst zde, ve znění v jakém ji vydalo Sony, my vybíráme několik klíčových fakt. Došlo k prolomení ochrany a zisku údajů z 24,6 milionu účtů. Mezi ukradenými daty je 12 700 kreditních a debetních karet mimo USA. Uklidnit by nás prý mohlo, že šlo o starší databázi z roku 2007. Daty se rozumí čísla karet, doba expirace, ale naštěstí ne kontrolní třímístný kód. Nicméně to není vše, co uniklo.

Nejde jen o peníze, unikla i obecně důležitá a důvěrná data. Co se týče záznamů z oněch 24,6 milionů účtů, jde o následující – jméno, adresa, emailová adresa, datum narození, pohlaví, telefonní číslo, login, hashované heslo. To není málo. Navíc u 10 700 uživatelů z Německa, Holandska a Španělska došlo k úniku čísla bankovního účtu, jména, jména účtu a adresy. Jako první omluvný krok Sony zaručuje všem zákazníkům SOE nahrazení dnů, kdy služby nefungují plus 30 dnů zdarma a daných služeb.

Otázkou ale je, jak se další prolomení projeví na důvěryhodnosti Sony. Zdá se, že lidé už nebudou jen tak jednoduše dávat své osobní informace k dispozici, když vidí, jak snadno jde vykutat tak důležité detaily. Nicméně, je zajímavé sledovat určité tendence v komunitě, která se domnívá, že jde o spravedlivý trest pro Sony za omezení otherOS funkce (Linux na PS3), což je ale jen další zhoubný symptom syndromu šlechetného zločince. Hackeři nejsou šlechetní a rozhodně ne ti, kteří pak vesele poskytnou nabytá data dál.

Nejnovější články