Průlet světem modifikací – Unreal je pořád v módě
zdroj: tisková zpráva

Průlet světem modifikací – Unreal je pořád v módě

7. 4. 2012 18:20 | Téma | autor: Jiří "Storm" Nehyba |

Dlouhá léta mě dráždila touha znovu si zahrát jednu z nejlepších stříleček všech dob, čili Unreal z roku 1998. Znovu jsem chtěl nasát melancholickou atmosféru krutého světa Na Pali, kde jsou čtyřrucí lidičkové věšeni na kříže ve tvaru železničního přejezdu, a kde se za rytmu psychedelické hudby, uprostřed majestátních hradů, zpustlých vesnic, starodávných chrámů a trosek obrovských vesmírných korábů, prohánějí krvelační Skaarjové.

Když jsem se po letech konečně dokopal k činu a na mém monitoru zazářil fantastický nápis Unreal, překvapením mi málem vypadla zubní protéza. Tahle třináct let stará střílečka nejen že stále žije, ale díky moderské komunitě přímo vzkvétá! Množství herních modů vydrží na celé týdny. A stále se pracuje na nových! Pojďme se tedy podívat, co nám tvořiví fanoušci Unreal a Unreal Tournament utvořili dobrého.

Technický koutek, aneb před použitím protřepat

Klasika neklasika, Unreal je dobře uzrálá pamětihodnost a jako taková nemusí na soudobých systémech každému správně fungovat. Abych vám ušetřil nervy, připravil jsem přehledný návod k bezproblémové přípravě Unrealovských hodů.

Úvodem musím připomenout několik základních faktů: některé mody běží v původní hře z roku 1998, stačí nainstalovat komunitní patch 2.27 z Oldunreal.com a mody rovnou kopírovat do herní složky. Patch existuje pro verzi Unreal Classic (bez datadisku) či pro Unreal Gold/Anthology (s datadiskem). Převážná většina modů (hlavně těch větších) byla ale vytvořena v UT enginu, kam lze mimochodem kompletně přetáhnout obsah starého Unrealu a mají o něco pracnější instalaci.

1) Máte-li doma starou verzi UT, která na novém počítači zlobí, vyřeší to koupí UT Game of The Year Edition z GOG.com (za pár dolarů). Obsahuje nejnovější patch 4.36 a je upravená pro bezproblémový chod na soudobých počítačích s Win Vista, Win 7, atd.

2) Většinu modů stáhnete ve formátu *.umod, jenž se na starých Windows instaloval automaticky. Dnes však budete potřebovat utilitku UT2mod Extractor k manuálnímu rozbalení všech souborů, které je potřeba překopírovat do herní složky (tak aby se zachovala struktura adresářů).

3) Jako první nainstalujte Oldskool Amp's mod, který umožní používat obsah starého Unreala v UT enginu. Většina modů jinak vůbec nepoběží.

4) Oldskool aktivujte v herním menu pod záložkou Mod, potom nainstalujte libovolný mission pack a v hlavním menu ho spusťte kliknutím na New Single Player Game.

5) Vždycky mějte nainstalovaný jen jeden mission pack. Nakopírováním nějakého dalšího by mohlo dojít k přepsání klíčových souborů a ani jedna hra by pořádně nefungovala. Osobně jsem UT po dohrání každého modu přeinstaloval.

6) Doporučuji nainstalovat i Bonus Pack 4 (např. z Fileplanet).

7) Jedete-li přes OpenGL, můžete si starou grafiku trochu vylepšit upraveným ovladačem (žádné zázraky však nečekejte).

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Na houby do lesa, na mody do SPesa

UnrealSP.org jsou skvělé fanstránky nejen o původní hře. Najdete zde recenze a download linky mnoha desítek modů, přehledně roztříděných podle velikosti, plus informace o nových projektech, jimiž nás moderská komunita plánuje do budoucna oblažit. Tady je výběr těch nejzajímavějších.

Return to Na Pali: The Ultimate Edition (Stáhnout zde):

Pokud se vám líbil datadisk z roku 1999, tohle si rozhodně nenechte ujít. Celá hra byla kompletně převedena do enginu Unreal Tournament a disponuje tedy vylepšenou grafikou, vychytanými bugy a desítkou nových map, které byly z původní verze vyškrtnuty a zůstaly jen v beta fázi.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Project Xenome (Stáhnout zde):

Obří balík čtyřiceti map, jenž vás nejenom zabaví na opravdu fakt hodně moc dlouho, ale navíc vám umožní pařit hned dvě hry současně. Jakže, cože...? Ano, Project Xenome totiž bez ostychu vykrádá úplně všechno z Half-Life a prezentuje to jako Unreal mod. A dělá to po čertech dobře.

Než se dostanete do míst, kde autor začal konečně dostávat vlastní unrealovské nápady (asi v polovině hry), budete si připadat jako v Black Mesa II. Budete obklopeni texturami z HL, uslyšíte zvuky z HL, zašplháte si po trubkách z HL nad rozlitou kyselinou z HL, zaskáčete si po kontejnerech z HL zavěšených nad propastí z HL, zajezdíte si výtahy z HL a vyřešíte hádanky z HL, s nimiž vám poradí sekuriťák jménem Barnes... V ruce však budete držet Flak, místo headcrabů si zastřílíte na zelené pavouky a před vašimi raketami budou uskakovat dredatí Skaarjové.

Rozhodně to neberte jako zápor. Project Xenome je prvotřídní mod, jenž vyniká skvělým level designem, dobře vyváženou akční složkou, tajemnou atmosférou a opravdu hodně dlouhou hratelností. S každou novou mapou je navíc patrný nárůst autorových tvůrčích schopností a závěr opravdu stojí za to. Tím, že nepokrytě vykrádá HL, si mě nezprotivil, nýbrž získal. Vždyť kdo vám umožní zahrát si hned dvě legendární akčňárny naráz a ještě k tomu zadarmo?

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Project Xenome: Day 1 (Stáhnout zde):

Na autora se přesto snesla vlna kritiky za to, že si bez ostychu a zřejmě i bez dovolení přivlastnil spoustu cizí práce (textury, modely, apod.), a tak sám požádal o stažení Project Xenome z oběhu (stále ho však najdete na Fileplanet), aby ho mohl od základu překopat. Day 1 je první část epizodického projektu, jehož obsah se asi tak z 50 % změnil. Od roku 2009 se však nic nového neobjevilo a tak je možné, že šlo všechno k ledu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Operation Na Pali (Stáhnout zde):

Jeden z nejpromakanějších a nejpovedenějších modů všech dob. Svou délkou okolo 15 hodin, nápaditým level designem, excelentní akční složkou a vtipně interaktivními závěrečnými titulky se ONP řadí mezi to nejlepší, co jsem měl tu čest hrát. Vůbec nevadí, že příběh se dá popsat jednou větou (záchranná mise přeživších ztroskotanců z Vortex Rikers; léčka; útěk ze zajetí přes hordy Skaarjů). Co naopak zamrzí je absence té úžasně, tajemně melancholické atmosféry světa Na Pali; tím že OPN klade důraz hlavně na akci, nezbývá moc času ke kochání se prostředím a unrealovskou atmosférou.

A to je škoda, protože Unreal je unikátní svět, z něhož doslova čiší melancholie a hráč ji vstřebává každým pórem svého pařanského já. Ztichlá opuštěná vesnička, skřek tvora kroužícího na noční obloze, oheň pochodně líně olizující kamennou zeď starodávného paláce, vybledlé světlo tarydiových krystalů odrážející se na stěnách jeskyně, tiché šumění vodopádu, hudba tak psychedelická že víc už to snad ani nejde... a do toho všeho vrčící Skaarj, jenž si vás chce dát k večeři při svíčkách. To je prosím pěkně Unreal, proto jsem si ho tolik oblíbil a tolik let mi vzpomínka na něj nedala spát.

Atmosféru však tvůrci ONP nahradili jiným unikátem - nejnesympatičtějším hlavním hrdinou, jakého kdy herní průmysl mohl zplodit. Od začátku do konce trpí akutní samomluvou a prostřednictvím amatérského dabingu střílí jednu trapnou, rádoby vtipnou, nesmyslně vulgární a často úplně zbytečnou hlášku za druhou. Jeho samomluva je tak otravná, že upřímně závidím hluchým hráčům, co neumějí anglicky. Navzdory tomuto neduhu však ONP vřele doporučuji.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Unreal a UT mody telegraficky

Project Zephon (UT) je ničím nevynikající, avšak zábavný a akcí nabitý mod na dvě odpoledne. Kvalitu sráží jen roztahané a poněkud předimenzované lokace, kvůli nimž se hráč zbytečně nachodí.

Unreal: Forgotten nabízí krutý a zádumčivý svět Nali oplývájící přesně tou atmosférou, kvůli které jsem si zamiloval prvního Unreala. V podobném duchu se odehrává i Déjà Vu - Gryphon Revisited (UT). Nenechte si ujít ani Xidia: Gold, Seven Bullets či Spartial Fear.

Jestli chcete Unrealovský zážitek z trochu nevšedního pohledu, zkuste Nali Chronicles (UT). I domorodí lidičkové dokáží bojovat a čtyři ruce jim v tom slušně pomáhají. Tato konverze s prvky RPG vám dovolí čarovat, míchat lektvary i bojovat tradičními zbraněmi, a pokusí se vás unudit příliš zdlouhavým úvodem s tunami textu. Proniknout do hry sice chvíli trvá, ale stojí to za to.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Všechny popsané a desítky dalších modů najdete na UnrealSP.org v sekci Community map reviews, rozpitvané do nejmenších podrobností, přehledně seřazené a připravené ke stažení. Příjemnou zábavu!

Nejnovější články