Project CARS bude podporovat VR systém Morpheus od Sony
zdroj: tisková zpráva

Project CARS bude podporovat VR systém Morpheus od Sony

26. 3. 2014 15:43 | Téma | autor: Aleš Smutný |

V oblasti virtuální reality se nám vše roztáčí do vyšších obrátek. Nejprve Sony představilo svůj vlastní systém Morpheus pro PlayStation 4 (psali jsme zde), v noci koupil Facebook celý Oculus VR a nyní událost, pravda menší, ale o to symboličtější. Zajímavě vypadající závodní Project CARS of Slightly Mad Studios bude podporovat právě Morpheus. Logicky tedy jen na PlayStation 4, ostatní platformy Morpheus nepokrývá.

 

„Vždy se snažíme o nalezení nových cest, jak více ponořit hráče do závodu, aby zažil víc, než jen sezení na gauči s ovladačem před televizí. Proto hrdě oznamujeme, že Project CARS bude podporovat Project Morpheus, čímž nabídne hráčům zcela nový, strhující pohled na to, jaké to je sedět v kokpitu výkoného stroje uprsotřed krásných lokací.“

Sliby znějí dobře. Pomocí systému se budete moci rozhlížet po kokpitu vozu a díky PlayStation kamerce bude sledován pohyb vaší hlavy, takže se budete moci nahýbat nad volant, nakukovat detailněji na kontrolky a nebo se dívat bočními okénky ven nebo se prostě otočíte a podíváte, jak vypadá situace za vámi (protože zpětné zrcátko je asi pro žabaře). Tohle oznámení jen podtrhuje fakt, že Sony chce do virtuální reality pořádně šlápnout a asi jde jen o jedno z prvních oznámení tohoto druhu z celé řady, která nás ještě čeká. Project CARS vyjde v listopadu kromě PS4 na PC, Wii U a Xbox One.

Jako VR skeptik si nemohu odpustit doušku. Pořád nevidím, jak tohle všechno vlastně vylepší samotné závodění. Tedy ano, teoreticky můžete využít volného pohybu hlavy pro lepší orientaci na trati a to beru jako krok kupředu, ale trochu se bojím, aby to reálně opravdu takto krásně fungovalo. Silně mi totiž situace kolem VR evokuje bublinu, jíž bylo 3D, jež sice ukázalo, že v kině lidi láká, ale jako široce rozšířený systém domácího kina a nebo dokonce hraní selhalo. Ale možná je VR dostatečně velký krok vpřed, abychom si všichni rvali na hlavy tu či onu brýlopřilbu.

Nejnovější články