Pohled z druhé strany - řada tvůrců by možnost prodávat své mody uvítala
zdroj: tisková zpráva

Pohled z druhé strany - řada tvůrců by možnost prodávat své mody uvítala

30. 4. 2015 16:28 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Dojem, že má moderská komunita na události kolem možného placení za mody jednolitý názor, je mylný. Ve vyhrocené debatě se objevilo tolik radikálně odmítavých názorů ze strany hráčů, až se část moderů ozvala, že by rádi mluvili sami za sebe a dali najevo, že by jistou odměnu za své úsilí uvítali. Mnohým se totiž otevřely oči a pochopili, že část konzumentů si jejich času a práce neváží, a jde jim o jediné – mít na dosah ruky extra obsah zadarmo a běda, kdyby někoho jen napadlo, že by za svou práci chtěl nějaké peníze nebo jinou formu odměny. Nejde o to, že by tvůrci nutně chtěli na modech vydělávat. Skupinu oponujících moderů spojuje odpor vůči ultimativním prohlášením, že by modeři rozhodně neměli být za svou práci jakkoliv odměňováni.

Nejdiplomatičtější pozici zaujal zakladatel ModDB Scott Reismanis, který se pokusil situaci kolem modů s chladnou hlavou zanalyzovat. A nepřekvapivě došel k tomu, že možnost na modech vydělávat stejně časem někdo nabídne. Důvodů je hned několik, ale nejčastěji se v komentářích moderů objevuje konstatování, že svůj koníček provozují už řadu let a jejich situace se změnila. Mají rodiny, musí platit účty a je stále těžší najít volný čas na tvorbu obsahu, ze kterého nic nemají.

Mýtus jménem Donate

Reismanis předkládá další argumenty pro možnost na modech vydělávat a zároveň na ně odpovídá. „Komunita se obecně domnívá, že by placení mělo být dobrovolné a založené na darech, ale to nebude fungovat. Donate bude používat příliš málo lidí na to, aby systém měl smysl. A i když věříte, že byste vy sami Donate používali, opravdu byste pak tento slib splnili?“ Naráží tím na fakt, že se sice hráči na internetu předhání ve prohlášeních, že by určitě tvůrcům svých oblíbených modů přispěli, kdyby mohli, ale realita je jiná.

Kupříkladu na Steamu se ozval moder Edhelsereg, který jinak pracuje jako profesionální grafik. K dlouhému příspěvku jej dohnal fakt, že ačkoliv původně neměl na celou kauzu vyhraněný názor, vadilo mu, že za něj mluví zcela jiní lidé, tedy ne producenti obsahu, ale jeho konzumenti. „Mody jsem začal vydávat před dvěma lety. Od té doby, co můj první vyšel na Skyrim Workshopu, je počet stažení na 200 tisících a finanční příspěvek jsem dostal od dvou lidí. To znamená, že donate využilo 0,001 % uživatelů," suše konstatuje."

skyrim mod zdroj: tisková zpráva

"Kontaktovali mě soukromě, neměl jsem u modu žádost o dary. Pokud ale říkáte, že specifické donate tlačítko by fungovalo, rád bych vám pověděl o ratingovém systému na Workshopu. Na stránce modu jsou dvě tlačítka, kterými můžete mod ohodnotit. Hodnocení je dobrovolné, ale tvůrcům rozhodně pomůže. Většina uživatelů ovšem nehodnotí. Můj nejpopulárnější mod si stáhlo 70 tisíc lidí a z nich jej ohodnotilo 1,5 tisíce, což znamená, že 98 % se ani neobtěžovalo s klikem, který je nic nestojí.“

Že je spásné donate tlačítko jen mýtem, kterým uživatelé argumentují, proč si někdo nemůže dovolit chtít za mod peníze, dokazuje i jiný, ještě výraznější příklad. Mardoxx stál spolu s dalšími lidmi za jedním z nejdůležitějších modů pro Skyrim – SkyUI, který využívá spousta dalších moderů. Za čtyři roky byl SkyUI stažen 4,5 miliony unikátních uživatelů. Mardoxx se na Redditu svěřil, že za čtyři roky se celkově dary od milionů uživatelů nedostaly nad 500 dolarů. Ačkoliv tuto částku uvedl jako příklad, že ani zcela klíčový mod nedokáže skrz dobrovolné příspěvky generovat peníze, které by modery přesvědčily, aby se této práci věnovali ve větší míře, nejotřesnější byla následná reakce „komunity.“ Nadávky, obvinění, urážky. Vrcholem je konstatování „stálo ti to za ty výhrůžky smrtí?“

O nás bez nás

Poté, co Mardoxxe podpořili další členové SkyUI týmu a snesla se na ně další vlna nenávisti za to, že si vůbec dovolují uvažovat, že by automaticky nedávali vše zdarma, zmíněný moder poznamenal: „Není žádná 'komunita'. Uplynulých 48 hodin to ukázalo. Nikdy nebyla.“ Velmi dobře to ukazuje prozření mnoha moderů. Doposud totiž žili v představě, že opravdu kolem modů existuje komunita, která k sobě chová vzájemný respekt. Modeři mají rádi hru, proto do ní vytváří obsah a domnívali se, že hráči oceňují, kolik úsilí a často stovek hodin práce je to stojí. Tato představa musela okamžitě zmizet v jezírku žlučovité nenávisti, které se vylilo na všechny tvůrce, co jen nahlas uvažovali, že by své mody možná jakkoliv monetizovali. Iluze, že si jejich práce hráči cení, zmizela v osloveních typu „prodejná děvko.“

Rebelující modery nespojuje snaha nutně na modech vydělávat, ale příspěvky jako je ten od uživatele N@sHuL. „Pokud jsi moder a děláš mody za peníze, přestaň. Najdi si opravdovou práci v herní společnosti, staň se nezávislým vývojářem, prodávej na ulici párky v rohlíku. Nezajímá mě, co budeš dělat, ale přestaň dělat mody.“ Což je přesně ten případ drzého, až by se dalo říct totalitního přístupu, kdy „komunita“ chce jiným diktovat, co mohou a nemohou dělat. Odpověď by přitom měla znít „Když budeš dělat mody za peníze, nekoupím si je.“ Ale modery popudily právě takovéto, neustále se opakující příspěvky, které chtějí z jakéhosi vyššího principu mravního, z pozice morální autority, zakazovat jiným, co mohou a nemohou dělat. Urážky a výhrůžky smrtí už jsou jen smutnou tečkou za tím vším.

Barry Manilow na Steamu poznamenal: „Mám už dost téhle nenávistné mentality. Když nemůže být po vašem, raději to zničíte.“ Nejde ale jen o tyto modery. Kolegové z Kotaku kupříkladu našli hned několik moderů, kteří veřejnou scénu opouští, respektive budou modifikace vytvářet jen pro své vlastní využití. Další moder na Redditu k tomu říká: „Rozhodl jsem se, že sám rozhodnu, co se bude dít s obsahem, který vytvořím, ne rozzuřený dav. Své mody stáhnu a budu je sdílet jen s vybranými uživateli.“

Stojí ale za to se vrátit zpátky na začátek k Reismanisovi z ModDB, který deklaruje, že nehodlá zavádět placení za mody. Zároveň ale vidí, že je změna nevyhnutelná. „Je úžasné, že modování nikdy nebylo tak silné jako dnes, a jedním z důvodů, proč tomu tak je, je Valve. Musíme pochopit, že každý růst něco stojí a přistupovat ke všem změnám s otevřenou myslí. Když to budeme dělat jako komunita, náš hlas nezanikne. Musíme nadále podporovat vývojáře, aby platformy byly dále otevřené, a také modery, aby sdíleli svou práci kde jen mohou (Steam, Nexus, Curse, ModDB apod.) V tomto případě může Valve experimentovat, podporovat snazší instalace modů a nechat si za to uživateli platit. A my můžeme nabízet alternativu, která je zdarma.“ A to je prostý fakt.

Valve se myšlenky nevzdá, ale hlavně, mezi modery je a bude zájem o případnou monetizaci. Pro mnohé z nich bude finanční odměna představovat rozdíl, zda se modování budou nadále věnovat. Pro některé z nich se však může i stát povoláním, jak původně Valve zamýšlela. Jen se musí vyřešit spousta problémů, které souvisí s definicí autorských práv.

Nejnovější články