Ten se momentálně nese na vlně zájmu, vzhledem k tomu, že ohlásil možná trochu šokující kompletní přechod Cryteku na free-to-play model. Ostatně, s tím souvisí i tato vyjádření, která mají ujistit komunitu, že PC hraní se nemá čeho bát. „PC hraní podle mě bude vždycky na očích veřejnosti, nemusíme se obávat. Jediná věc, která se stane, je, že se změní obchodní modely – a my se je snažíme změnit prémiovými free-to-play tituly nejvyšší kvality“.
Ono to od Yerliho už začíná znít jako příliš obehraná písnička, která připomíná tak trochu proslov k investorům, než k hráčům. I když... ve free-to-play jsou hráči také tak trochu investory, byť v jiném kontextu. Každopádně, hlavní myšlenkou a skoro PR sloganem je vysoká kvalita zadarmo. „Neexistuje žádný důvod, proč by hráči neměli dostat AAA tituly zdarma. Vůbec žádný důvod. My se do toho pustíme a uděláme to. Někdo musí ostatním ukázat cestu“, jasně deklaruje Yerli.
Palčivou otázkou je, zda chceme, aby se průmysl tímto směrem ubíral. V člověku totiž u free-to-play titulů velmi často zůstává pocit nejistoty. Když si totiž koupíte hru tradičním způsobem, víte, že máte vše potřebné. I ta DLC většinou nabízí jen doplňující předměty a kosmetické úpravy, které nijak radikálně neovlivní průběh hraní. Ale s free-to-play je většinou princip založen na tom, že platíte tak nějak průběžně – tedy za podmínky, že se do hry „zažerete“, protože tvůrci nejsou hloupí a předhazují vám nový a nový obsah.
To, co píši, by Yerli nejspíše považoval za zpátečnické, tmářské a hloupé. Podle něj prostě leží budoucnost ve free-to-play. Tečka. Popisuje i, jak k tomu došel. „V roce 2006 jsem jel do Jižní Koreje a doslova mě strhl způsob, jakým se zde hraje. Online, to propojení, sociální komunikace, to je prostě životní styl. Někteří pro-gameři tady vydělávají víc, než sportovci. Takže jsem v roce 2006 uviděl budoucnost. Tehdy to byla budoucnost s mizernou kvalitou, ale hry vydělávaly a vytvořily obchodní model ohromujícím stylem. A tak jsem se vrátil a řekl, že tohle chci zavést i na západě, ale v rámci kvality jakou má Crysis“.
Jenže podle Yerliho je tohle nesmírně obtížné, protože na západě se logicky nikomu nechce hodně investovat do hry zadarmo. Podle něj se tradiční uvažování prostě brání tomu, nacpat třeba třicet milionů dolarů do hry, u níž nejsou zaručené kalkulace zisku. „Musíme se všichni podívat na východ a na to, jak oni vytváří kalkulace zisku. Pak to musíme přenést na západ, ale se západními standardy kvality“.
Připomeňme, že Crytek tohle už dělá, jeho Warface v Rusku uspěl, stejně jako jeho přidružená sociální platforma. Pak se vydal s betou Warface naopak na východ a jak se zdá, Čína opět potvrdila, že se dá takto dobře vydělávat. Vyvstává ale spousta otázek. Zda nakonec nebude hráč ve výsledku spíše tratit. Zda by úspěch tohoto modelu nezabil některé žánry, které se prostě nedokáží adaptovat. Zda by úspěch tohoto modelu nezačal kanibalizovat sám sebe, protože záplava free-to-play titulů bude logicky ředit celkové množství investovaných peněz...
20. 6. 2012 11:28 | Téma | autor: Aleš Smutný |
Vzkazem z titulku by se dalo shrnout poselství Cevata Yerliho z Cryteku.