Nejčtenější články týdne: Commanods 2, Panzer Corps 2 i Battlefield V
zdroj: Vlastní foto autora

Nejčtenější články týdne: Commanods 2, Panzer Corps 2 i Battlefield V

2. 2. 2020 14:53 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Letoší rok nezačíná moc dobře. Nejdřív nám Kalypso pokazili remaster Commandos 2 a teď se prý i těžce nepovedl remake Warcraft III. Přitom, čistě teoreticky, co jednoduššího by mohlo být než jen restaurovat starou hru? Máte oddanou komunity, hotovou hru, neřešíte příběh, design, nemusíte nic vymýšlet a balancovat, prostě pořešíte „jen“ technickou stránku. Samozřejmě že ani to není žádná sranda, nicméně jde pořád o nesrovnatelně jednodušší proces než začínat vývoj úplně nové hry na zelené louce. A Blizzard i Kalypso to dokonale zkazili. Fanoušci jsou právem naštvaní a nás tak moc nepřekvapuje, že článek o Commandos 2 je tím nejčtenějším za poslední týden.

Nejčtenější články týdne

Duke Nukem 3D
Vzpomínáme: Duke Nukem 3D byl dětskou hrou pro dospělé
Existovaly hry zábavnější a rozhodně i hry lepší. Pokud jste však vyrůstali během 90. let a měli přístup k počítačům, stejně na vašem disku nejspíše po nekřesťansky dlouhou dobu pobyla právě hra tato. Duke Nukem 3D, který vyšel před 24 lety, 29. ledna 1996, totiž (tak trochu smutně) platil za hru, která svého času učila omladinu, jak vypadají dospělácká témata.
panzer
Panzer Corps 2 zatím nepřináší mnoho nového, ale stratégy v budoucnu potěší
Válka. Druhá světová válka se ve strategiích nemění. Nebo to tak alespoň nějakou dobu trvalo, ale nyní přišla renesance druhoválečných tahových strategií, které se pokouší celý zkostnatělý systém inovovat. Dalším přírůstkem do téhle rodiny by mohl být následovník Panzer Generala, prozaicky pojmenovaný Panzer Corps 2.
Commandos Ne
Halt! Od remasteru Commandos 2 dejte ruce pryč!
Byl jsem u řady zpackaných launchů a spálil se hned u několika Kickstarterů. Chápu, že vývoj musí být peklo příliš mnoha kompromisů, které nechtějí dělat ani sami vývojáři. Dosud jsem vždy a všude přivíral oči a mával nad tím rukama. Když jsem přežil Gothic III, Diablo III, nebo No Man's Sky, přežiju všechno. Jenže pak přišli experti z Kalypso a do toho povážlivě plnícího se poháru chrstli své plné vědro. A já tak v případě čerstvě vydaného Commandos 2 HD Remaster poprvé v životě zažádal o vrácení peněz za hru.
Battlefield V: Kapitola 6 - Into the Jungle
Battlefield V vás vezme do husté džungle Šalamounových ostrovů
Válka v Pacifiku zdaleka není u konce. Americké jednotky se neustále pouštějí do lítých bojů s Japonskou císařskou armádou, obrovské ztráty jsou na obou stranách a vidina vítězství nikde. V šesté kapitole multiplayerové střílečky Battlefield V obě tyto strany změří své síly v husté džungli exotických Šalamounových ostrovů.
SPINTIRES CHERNOBYL RECENZE
Spintires: Chernobyl - recenze
Herní série Spintires se dočkala třetího rozšíření. Na projížďku v blátě nás tentokrát zve do nechvalně proslulé zakázané zóny v Černobylu. Žádné další výrazné novinky nebo vylepšení ale nečekejte, rozhodně ne v uživatelském rozhraní, ani v herní náplni. Navzdory bravurně zpracované jízdě v terénu vás stereotypní kampaň asi znovu uspí dřív, než přivyknete dalším typickým nešvarům hry, zejména technickým chybám a strastiplnému ovládání.

Redakce doporučuje

Gold Magnate
V EVE Online se na pomoc obětem australských požárů vydražila loď za tři čtvrtě milionu
Zatímco ve Star Citizen se běžně nakupují vesmírná plavidla za astronomické částky, EVE Online je k peněženkám svých hráčů obvykle přívětivější. CCP Games nicméně minulý týden pořádali charitativní akci PLEX for Good na podporu obětí požárů v Austrálii, jejíž součástí byly různé streamy i možnost nakoupit si herní měnu a přispět tím do sbírky. 24. ledna se pak dražila extrémně vzácná loď Gold Magnate, jejíž cena se nakonec vyšplhala na přibližně 33 000 dolarů (přes 753 000 korun).
Death Stranding
Umlčet někoho ve hře pomocí "Mute" není upíráním svobody slova, rozhodl americký federální soud
Amrovi Elansarimu se před rokem stalo něco, co se občas stane skoro každému přidrzlému hráči onlinovek – jeden z moderátorů hry Runescape provozované firmou Jagex ho zamutoval. Nemohl tím pádem komunikovat s ostatními hráči prostřednictvím chatu a jeho žádost o odmutování byla zamítnuta. Uchýlil se tedy k poněkud radikálnímu kroku: na firmu podal žalobu za diskriminaci, upírání práva na svobodu slova a „řádný proces“.
gdc
Herní vývojáři se přiklání k PS5, věří Epicu a trpí nedůvěrou ke Stadii
The Games Developers Conference (GDC) již poosmé uspořádala svou výroční anketu poskytující tradiční náhled do stavu herního průmyslu a myslí vývojářů. Přes čtyři tisíce respondentů z malých i velkých studií odpovídaly na otázky ohledně atraktivity platforem pro své současné i budoucí projekty a sdílely názory na trend her jako služeb. V kostce: Mezi novými konzolemi zatím předběžně vítězí PlayStation 5, věří se Epicu, nevěří se Stadii a ani sám herní trh se neumí shodnout, co s ním obliba předplatných vlastně dělá.
Ministry of Broadcast
Česká plošinovka Ministry of Broadcast míchá 1984, televizní reality show i Monty Pythony
Rozdělit či oddělit nějakou zemi zdí je v aktuální i historické politice poměrně populární koncept. Dokonce natolik populární, že se probojoval i do chystané pixelartové plošinovky Ministry of Broadcast. Její hlavní hrdina se zoufale touží dostat na druhou stranu, ovšem jediný způsob, jak toho docílit, je účinkovat v reality show pořádané vládnoucím totalitním režimem.
Nintendo Switch Light
S novou výkonnější verzí Switche letos nepočítejte
Nintendo Switch se začalo prodávat skoro před třemi lety, loni se dočkalo odlehčené verze a modelu s delší výdrží baterie. Už od začátku se nicméně spekuluje o jakési výkonnější variantě, která by podle analytiků měla vyjít letos – šéf a prezident Nintenda Šuntaró Furukawa se ovšem nechal slyšet, že pro letošek žádné plány na nový model nemají a místo toho se hráči můžou těšit na přeskinovanou modro-zelenou verzi s tematikou Animal Crossing.

Videa

Best of 2019

Best of 2019
Best of 2019: Nejlepší strategie
Pronikavá mysl a bystrý úsudek mohou být ve válce mocnější než tisíc mečů z kalené oceli, to ví každý správný stratég. Jenže chudáci správní stratégové v posledních letech zdaleka nemají tolik mentální výživy, kolik se jim dostávalo třeba na přelomu tisíciletí. Inu, každý rok se i tak najde pár těch strategií hodných vyzobnutí a my jsme si posvítili na nejlepší tři z nich.
Best of 2019
Best of 2019: Nejlepší sportovní hra
Sportovní hra bývá jednou z těch odporně předvídatelných kategorií, kde se rok co rok protáčí pár neustále se opakujících sérií. Zaplať pámbu za každou sezónu, kdy žánr zčistajasna rozčísne nenadálý blesk originality, třeba taková Pyre! A můžeme vám prozradit, že maličko neobvyklého vítěze jsme nalezli i tentokrát.
Best of 2019
Best of 2019: Nejoriginálnější hra
Nová kategorie! To tu loni nebylo! Jak vzrušující. A proč jsme si ji vybrali? Zkrátka se nám zachtělo ocenit ty hry, které přišly s nějakou zajímavou inovací, které se hrály jinak, které zkrátka dokonce i nám, herním redaktorům, co hrají víc, než by bylo zdrávo, ukázaly něco úplně nového a nečekaného. Pojďte se spolu s námi podívat na tři originální kousky, které se nám nesmazatelně vryly do paměti.
Best of 2019
Best of 2019: Nejlepší remaster & remake
Tak jako se někdy rádi podíváte na starý film, který jste naposledy viděli v dětství, přepadne vás občas chuť zahrát si nějakou starou hru. Problém je samozřejmě v tom, že mnohé staré hry už dneska nefungují nebo prostě jen blbě vypadají. Vývojáři tenhle deficit naštěstí již stačili podchytit a rok co rok nám servírují nádherné předělávky dávných klenotů. Tak jako letos.
Best of 2019
Best of 2019: Zklamání roku
Zklamání roku je pravidelně naší nejméně oblíbenou kategorií. Mnohem raději máme překvapení a povedené hry, konzole a služby. Jenže bez zklamání se to bohužel neobejde – vývojáři často šlápnou vedle a ze hry, na kterou se v redakci těšíme, se nakonec vyklube v lepším případě nedodělek s promrhaným potenciálem, v horším případě úplný zmetek, který bychom nehráli ani zadarmo.
Best of 2019
Best of 2019: Nejvýraznější trend
Herní průmysl doslova žije různými trendy. Celá branže pořád ještě zraje, tudíž jednou je to 4K, pak VR a jindy zase battle royale. Letos je výběr částečně podobný jako loni, což mimochodem hezky ukazuje evoluci trendů jako takových. Co jeden rok začíná, se druhý rok může zvrhnout v regulérní vlnu, která smete všechno, co jí stojí v cestě. Na druhé straně barikády pak stojí trendy, které jsou výrazné jeden rok, jen aby vyšuměly a neštěkl po nich ani pes.
Best of 2019
Best of 2019: Nejpůsobivější audiovizuální styl
Nejpůsobivější audiovizuální styl je každoročně jednou z těch nejrozmanitějších (a zároveň nejsubjektivnějších) kategorií. Hry se toho totiž nebojí a leckdy se i ty velké odváží zkusit trochu odvážnější umělecké zpracování. Nemluvě o těch menších, nezávislých hrách, které se snaží vypadat unikátně vlastně docela často. Letošní výběr trojice nejpůsobivějších audiovizuálních stylů je navíc tak pestrý, jak už dlouho nebyl.
Best of 2019
Best of 2019: Nejlepší multiplayer
Kdybychom zde řešili nejlepší multiplayer vůbec, pravděpodobně by se o stupně vítězů porvali Fortnite, PUBG, Minecraft a další veteráni. Ale protože nás zajímají jen letošní novinky, mohli jsme si dovolit vybrat hry, které možná nejsou tak masové, ale o to originálnější. Věříme, že v této kategorii objevíte jedno, možná dvě překvapivá umístění.
Best of 2019
Best of 2019: Překvapení roku
Letos nás překvapilo leccos, v dobrém i špatném slova smyslu. Ale dnešní kategorie se nezabývá tím, jak moc se něco nepovedlo, od toho máme vlastní kategorii Zklamání roku. Pojďme se proto podívat na hry, od kterých jsme nic nečekali, případně jsme o nich ani pořádně nevěděli, a ony nám totálně vytřely zrak.
Best of 2019
Best of 2019: Nejlepší logická hra & adventura
V této kombinované kategorii se letos sešlo obrovské množství výborných kandidátů, dokonce jsme museli odolat nutkání oddělit klasické adventury od ryze logických her. O vítězné trojici jsme debatovali dlouho a úmorně, skoro déle než v případě nejlepší hry roku. Nakonec jsme ale našli společnou řeč a se stupni vítězů jsme vyloženě spokojení.
Best of 2019
Best of 2019: Nejlepší závodní hra
Letos se závodní scéna musela obejít bez nového dílu jedné ze sérií Forza, které se tradičně ucházejí o prvenství. Prostor tak dostaly jiné hry, i když s jednou už se to začíná také pěkně opakovat. Na druhou stranu, bronzové místo nám dělá obrovskou radost, jelikož tuto sérii jsme na stupních vítězů viděli naposledy v roce 2013.
Best of 2019
Best of 2019: Nejlepší akční adventura
Ani ryba, ani rak. Akční adventury jsou jedním z nejpopulárnějších žánrů současnosti, i proto, že se do jejich definice vleze ledacos. Řešení zapeklitých úkolů, trocha akce, nějaký ten příběh, pohyb po více či méně otevřeném světě, zkrátka od všeho trochu a mnohdy i něco navíc. Jaká trojice si letos zasloužila nejvíc naší pozornosti?
Best of 2019
Best of 2019: Nejlepší hudba
Už z hor zní zvon
Best of 2019
Best of 2019: Nejlepší RPG
Už nějakou dobu si stýskáme, že královna herních žánrů posledních pár let nerodí zrovna hojně, ale co si budeme povídat – důležitá je v tomto případě kvalita, nikoliv kvantita. Takže přestože skvělých RPG každý rok nevycházejí zrovna desítky, najde se mezi nimi pár o to lepších a propracovanějších kousků. Zrcadlo, zrcadlo, pověz nám, které RPG je letos tím nejkrásnějším!
Best of 2019
Best of 2019: Nejlepší akční hra
Akční hra, žánr, ve kterém kralují bleskové reflexy, svalová paměť… a také dobrý level design, co nejlepší zpracování protivníků a samozřejmě i nové nápady. Loňský rok byl v této oblasti nesmírně hojný a před stupni vítězů zůstaly tituly, které by se jindy ke své medaili dostaly. Ale tím lépe pro nás, rozhodně bylo co hrát!
Best of 2019
Best of 2019: Nejlepší příběh
Jedna z věcí, které na hrách milujeme, je různorodost postupně objevovaných způsobů, kterými lze vyprávět příběh. Na rozdíl od knih či filmů nám hry nechávají podstatně víc svobody a zároveň si nás dokážou podmanit klidně na desítky hodin. Mnohdy nás poutavé vyprávění zvládne připoutat i ke hrám, jejichž ostatní kvality jsou přinejmenším diskutabilní. Byl to případ těch nejlepších příběhů pro loňský rok? Ve shrnutích se snažíme vyhýbat velkým spoilerům, z principu kategorie to ale není možné úplně.
Best of 2019
Best of 2019: Nejzajímavější postava
Existuje spousta různých důvodů, proč si zamilovat herní postavu. Možná za ni stovky hodin hrajete a pomáháte utvářet její osobnost jako v případě Geralta z Rivie. Nebo je předem daná a vy s její povahou nenaděláte vůbec nic, jako třeba u takového Krata. A letos se do naší trojice nejoblíbenějších herních postav za rok 2019 dostaly obě tyto varianty.
Best of 2019
Best of 2019: Nejlepší svět
Herní svět. Může být roztahaný na polovinu Spojených států, nebo se rozprostírat na malé plošině. V tom, jak jej vnímáme, nehraje roli samotná rozloha, ale jeho funkčnost. Nejen po stránce různých herních prvků, ale i po stránce emocionální, kdy vás svět dané hry pohltí a takřka plesáte nad tím, co před vás staví a jak dobře vám v něm je. Pojďme se společně podívat na ty nejlepší světy loňska.
Best of 2019
Best of 2019: Hra roku
Rok 2019 byl z hlediska her podivným obdobím. Celý průmysl už se připravuje na bombastický letošek a hned několik titulů se dočkalo odkladu, ať už ze strategických důvodů, nebo prostě proto, že vývojáři potřebovali víc času na dokončování. Díky tomu se letos podařilo vyšvihnout spoustě her, které by jinak zapadly v cunami AAA titulů. Tady je naše desítka nejlepších her za rok 2019. Zítra spustíme čtenářské hlasování a jsme zvědaví na výsledky, protože tenhle rok neměl jednoznačného favorita.
Best of 2019
Best of 2019: Vyhlášení čtenářské hry roku
Leden nám pomalu končí a s ním tím končí i bilancování uplynulého roku. Za naši redakci jsme už nejlepší hry za 2019 vyhlásili snad ve všech myslitelných kategoriích, přidali i osobní zhodnocení jednotlivých členů redakce a nyní nám zbývá už vyhlásit pouze volby vás, našich věrných čtenářů. Některé výsledky jsou překvapivé, jiné zas tolik ne, tak pojďme na to!

Osobní Best of 2019 jednotlivých členů redakce

Solitérní radosti roku 2019
Samotářské radosti roku 2019
Všechno je online, všechno má multiplayer, bývá to zadarmo, ale prošpikované mikrotransakcemi. Taková už je moderní doba. Aby se člověk skoro bál, že staré dobré singleplayerové příběhové hry vymizí, protože většinou nevydělají tvůrcům tolik jako barevné repetitivní střílečky, ve kterých jde jen o to, honit se za skillem. Ale jakožto hráč, který nedá na singleplayer dopustit, mohu za sebe s radostí říct, že jsem si rok 2019 moc užil i navzdory multiplayerovým trendům.
BB
Divné, divnější a jiné normální hry roku 2019
Rok 2019 byl pro mě trochu jako horská dráha a kupodivu to platilo i pro herní část mého života. Zatímco na jaře mě zklamalo prakticky všechno, čemu jsem povolila vstoupit na pevný disk, na podzim jsem v záplavě ze všech stran doporučovaných titulů nevěděla, kam se vrtnout dřív. Konejšivou náruč mi nakonec nabídly spíš nenápadnější nezávislé tituly než očekávané tříáčkové pecky, ale tak už to prostě občas v životě redaktorky chodí.
uvodni-obrazek-goty
2019 a takový Ten moment...
Na herní rok 2019 nebudu vzpomínat se zalíbením ani se slzou v oku. Taková docela obyčejná, nijak nevybočující sbírka dvanácti měsíců, jejichž obsah mě nadchl jen zřídka, stejně jako mě skoro neurazil. I přesto jsem si v loňském roce našel několik Těch momentů.
Heaven's Vault
Staří přátelé a čerstvé známosti v roce 2019
Minulý rok na mě z křoví nevyskočil žádný stříbrem ozbrojený Zaklínač 3, neočarovala mě božská podstata jako v Divinity: Original Sin 2, neobjevila se prostě žádná dechberoucí hra, která by pro mě celý rok definovala. Ale vážně si nemám nač stěžovat. Místo toho jsem se setkal se starými známými, se kterými je vždycky fajn se pobavit, a pak taky s několika úplnými cizinci. Jak často máte šanci sledovat při práci vesmírnou archeoložku?

Nejnovější články