Nahrávací časy v Gran Turismo 5 lze srazit na polovinu
zdroj: tisková zpráva

Nahrávací časy v Gran Turismo 5 lze srazit na polovinu

15. 12. 2010 11:41 | Téma | autor: Petr Poláček |

Trpělivost možná přináší růže, ale i tak má své hranice. A nahrávací časy v Gran Turismo 5 (recenze) tuto hranici agresivně atakuje a nezřídka ji překonává. Přitom existuje řešení, jak nahrávací časy v GT5 zkrátit na únosnou míru. Jmenuje se SSD – solid state drive.

Uživatel s nickem Phil z Beyond3D fóra namontoval do své PS3 (starý „tlustý“ model) namísto klasického SATA disku SSD disk značky Corsair, vzal si k ruce stopky a provedl jednoduchý experiment: porovnal nahrávací časy v GT5. A když se podíváte na tabulku, tak vám možná zasvítí oči. Při měření nahrávacích časů v Arcade módu dosahoval SSD disk polovičních časů než klasický SATA disk namontovaný ve Slim verzi PS3. Jedinou výjimkou byl loading tratě Chamonix, kde SSD disk nahrál data pouze o 10 sekund rychleji. Autor testu se však dušuje, že to zkoušel několikrát - pokaždé byl výsledek stejný.

Tabulka byla převzatá z fóra Beyond3D.

Jak jistě víte, SSD disky neobsahují žádné pohyblivé části, mají mnohem nižší spotřebu energie než klasický pevný disk, nehlučí a navíc nabízí neporovnatelně vyšší přenosové rychlosti. Jediná nevýhoda SSD disků je cena, která zatím moc přátelská není. A právě na konto ceny nakonec autor testu dochází k závěru, že zatím nemá cenu SSD disk do PS3 pořizovat. Poměr cena/výkon/objem zatím není ideální a jen málo her nadělá na PS3 s nahráváním takové cavyky jako GT5. Situace se však rychle mění - do roka a do dne už bude možná všechno jinak a SSD se vyplatí nejenom jako systémový disk do PC.

Nejnovější články