Korán příčinou zpoždění LittleBigPlanet
zdroj: tisková zpráva

Korán příčinou zpoždění LittleBigPlanet

18. 10. 2008 19:19 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Zdánlivě banální záležitost s doprovodnou skladbou způsobila pozastavení distribuce nejdůležitější PS3 hry podzimu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Malér. Průšvih. Smůla... Taková nebo spíš jiná, nepřetisknutelná slova asi létala včera vzduchem v Sony. Jejich nejdůležitější hru podzimní sezóny, stavitelskou plošinovku LittleBigPlanet - jejíž hlavní postavička Sackboy se pravděpodobně stane dlouhodobou ikonou PlayStation 3 a motivuje mnohé k pořízení této konzole - postihly nemilé komplikace. A to doslova za pět minut dvanáct, kdy jsou již hry vyrobeny, balí se a putují distribučními kanály do obchodů, kde měly být přichystány na polovinu příštího týdne (23.10. v USA, 24.10. v EU).

Ale nestane se tak a celá první várka v odhadovaném objemu v řádu statisíců kusů skončí někde ve šrotu nebo snad pod pásy válců na skládce. Vývojáři z firmy Media Molecule sice chtěli vše řešit jednoduchým patchem, který by se automaticky aplikoval po připojení PS3 k internetu, ale Sony byla kvůli offline uživatelům neúprosná. Po dřívějších zkušenostech, např. s hrozícím soudním sporem s církví kvůli ztvárnění repliky její katedrály v Resistance či fotce kozla s uťatou hlavou v oficiálním časopisu, se rozhodla neponechat nic náhodě a nařídila okamžitě stáhnout všechny krabice s LittleBigPlanet z celosvětové distribuce. Stejně tak požádala novináře, aby ji laskavě vrátili teprve včera obdržené promo-disky s finální verzí pro recenzi.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Proč najednou takový rozruch? Za všechno může zdánlivě banální záležitost - následující dvě věty v arabštině: كلنفسذائقةالموت a كلمنعليهافان. Byly součástí jedné, od nahrávací společnosti standardně licencované skladby, která zní na pozadí herního levelu s názvem Swinging Safari, což je první mapa v třetím světě (jinak bezproblémově fungující) singleplayerové kampaně. Potíž je v tom, že citovaný text, který lze v oné písni při obezřetnosti zaslechnout, pochází z Koránu, svaté knihy islámu. Muslimové však považují míchání hudby se slovy z Koránu za vysoce urážející, což už se začalo řešit v lokálních diskusních fórech a mohlo by to jít mnohem dál. Někdo proto v otevřeném dopise požádal Sony, aby tuto skladbu ze hry odstranila, ještě než na kauzu upozorní mainstreamová média (dotyčný se pak dodatečně omluvil hráčům, že svým bu-bu mailem způsobil odklad).

Výrobce proto dospěl k závěru, že než aby musel čelit kontroverzi a dohadovat se s muslimy nebo podstupovat riziko mít hru v některých státech světa kvůli tomu dokonce zakázanou, je menším zlem uvést LittleBigPlanet na trh prostě o něco později (i za cenu vygenerování o to menších tržeb během kratší dostupnosti v předvánoční sezoně), než ji třeba po týdnu prodeje muset složitěji odvolávat již z pultů obchodů a v době běžících kampaní. Nyní se tedy musí vyrobit nové Blu-ray disky a expediční kolečko absolvovat znovu, což pochopitelně bude trvat nějaký čas navíc.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Američané by na tom měli být lépe a počkají si jen o zhruba týden déle, než původně měli, tzn. do 27.-28. října. Nový evropský termín LBP zatím oficiálně ohlášen nebyl. Online-shopy informovaly zákazníky o 10.-18. listopadu, což může být jak jejich nástřel, tak instrukce od Sony, těžko říct. Na každý pád, posunutému příchodu přizpůsobíme i dobu publikování dalších dílů našeho seriálu recenzí, jaký si tahle výjimečná hříčka pro všechny hračičky zaslouží (1.část o co-opu zde, 2.část již od jiného autora bude o předpřipravených levelech samotnými autory hry, třetí o možnostech editoru a čtvrtá o online funkcích) - více v našem předešlém zpravodajství.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:
Dojmy z prezentace
Nejnápaditější levely pro LittleBigPlanet  [11.10.2008 18:18 - campercz]
Videa: Empire Total War, LittleBigPlanet, EndWar  [26.9.2008 18:18 - levis]
LittleBigPlanet beze slov  [19.9.2008 17:17 - levis]

zdroj: PS.Blog, Kotaku, Gamesindustry a další

jd

Nejnovější články