Kojima vysvětluje rozdíly mezi Metal Gear Solid 5 pro nové a staré konzole
zdroj: tisková zpráva

Kojima vysvětluje rozdíly mezi Metal Gear Solid 5 pro nové a staré konzole

18. 2. 2014 11:34 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Nacházíme se v době, kdy je třeba vyvozovat záběry hned a pokud možno je hyperbolou nafukovat do velikosti zmutovaného velblouda. Hideo Kojima podlehl naléhání, aby předvedl grafické rozdíly mezi verzemi Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes pro PS3 a PS4, respektive X360 a Xbox One. Prohlédnout si je můžete na stránkách Konami i s vysvětlujícím textem.

Nicméně reakce vox interneti byla halasná. Hra prý vypadá na next-gen i minulých platformách stejně a vlastně není vidět žádný rozdíl. Zjevně to vyvolalo na Kojimově jinak nevinně vyhlížející tváři nějaké ty vrásky značící nesouhlas, což vyústilo v dlouhé poselství, tradičně rozkouskované po 140 znacích na Twitteru.

Poslední kapkou asi byla prohlášení, že vlastně hra nevypadá o tolik líp, než Metal Gear Solid 4: Guns of Patriots. Kojima na to reagoval s tím, že porovnávat MGS4 a MGS5 je nesmysl, protože pětka je hra s otevřeným světem, což je jaksi z hlediska vývoje něco úplně jiného. A když Kojima použije výraz „nesmysl“, znamená to, že je krok od toho, aby na někoho poslal svou jednotku kybernetických ninjů.

S ohledem na porovnání MGS5 pro obě generace konzolí bude lepší citovat jej přímo (a bez mezer po 140 znacích): „Ty obrázky jsme zveřejnili proto, že jsme na toto téma dostávali mnoho otázek. Poté, co řeknu, že jsme pečlivě odlaďovali obsah a ovládání tak, aby byla hra zábavná na všech platformách, lidé říkají 'next-gen vlastně nemá cenu'. Inu, já prostě chci, aby lidé hráli next-gen verzi, pokud si ji mohou dovolit, a pro ty, kteří nemohou, hrajte verzi pro starší konzole, protože tahle hra je multiplatformní.“

Mezi dvojicí next-gen verzí hry budou samozřejmě jisté rozdíly. Verze pro Xbox One poběží v 720p, zatímco PlayStation 4 verze to rozjede v plné palbě na 1080p - obě verze alespoň poběží v 60 FPS. Osobně musím říci, že se mi Kojimova multiplatformová strategie líbí. Už Guns of Patriots vypadala skvěle a rozdíl mezi oběma generacemi je celkem patrný. Zároveň ale Konami nabízí možnost zahrát si pětku širšímu spektru hráčů, což není nikdy na škodu. A že by snad hra vypadala ošklivě, to si nikdo příčetný říci nedovolí.

Nejnovější články