Kinect pomáhá s diagnózou duševní poruchy
zdroj: tisková zpráva

Kinect pomáhá s diagnózou duševní poruchy

16. 3. 2011 20:00 | Téma | autor: levis |

Výzkumné oddělení minnesotské univerzity přišlo se zajímavým nápadem, jak použít Kinect...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Výzkumné oddělení minnesotské univerzity přišlo se zajímavým nápadem, jak použít Kinect k rychlejší diagnóze dětských duševních nemocí. Konkrétně profesor Nikolaos Papanikolopoulos tvrdí, že už díky zapojení Kinectu do svého výzkumného programu ušetřil přes sto tisíc dolarů. Cílem projektu je včas odhalit sklony či příznaky obsesivně-kompulzivní poruchy nebo případů, kdy si děti z nedostatku mateřské péče vyvinou mentální poruchu.

Výsledkem práce je monitorovací video systém sestávající z několika Kinectů, rozmístěných kolem malé místnosti, kde si děti nerušeně hrají. Video z pohybového zařízení analyzuje software a pak zpracovaná data předává doktorům. Jde o způsob, jak pracovat i s dětmi pod šest let, u nichž jsou sklony k nemocem těžko vysledovatelné, protože se nejčastěji projevují v řeči a při psaní.

Papanikolopoulos tvrdí, že Kinect za sto padesát dolarů pro jeho projekt dělá totéž, kvůli čemu by si jinak musel koupit odborný přístroj za sto tisíc dolarů - a narozdíl od něj navíc dítěti nemusí na tělo přilepit senzory, které by celý pokus mohly zhatit.

Nejnovější články